DVS'33 Ermelo verlaat Harkema met 0-0 (wedstrijdverslag)

Het lukte DVS’33 Ermelo in de zevende speelronde in Harkema niet om een man-meersituatie in de tweede helft te benutten. In de extra tijd wuifde de leidsman van dienst op aangeven van zijn assistent nog een doelpunt voor Harkemase Boys weg.

Beide ploegen sloten dus af op 0-0 tot woede van de thuisclub, die daarvoor nog eens een rode en een gele kaart ontvingen. Het gelijkspel kostte de Ermeloërs een plaats op de ranglijst

Peter Wesselink had zijn basis in vergelijking tot de bekerwedstrijd op zes plaatsen gewijzigd. Stef Nijland en Nicky van Hilten ontbraken vanwege ziekte. Gaston Salasiwa had elders verplichtingen. Daan Huiskamp verdedigde weer het doel, Nassim El Ablak behield zijn plek, Tim van de Berg vormde met Tarik Evre weer het hart van de defensie (wat Sem de Wit op de bank hield), Frank Olijve was weer de controlerende middenvelder en hield Lars Huber buiten de basis. Ali Akla stond aan de aftrap in plaats van Omar El Ghazouani. Lars van Wetering stond evenals in Lisse weer in de spits.

Met 0-0 de rust in
De thuisclub startte sterk en kreeg in de 2e minuut al een goede schietkans. De inzet van Stefan Deuling draaide net naast het doel van Daan Huiskamp. In de 8e minuut kopte Berwout Beimer over. Twee minuten later had Daan Huiskamp een schot Jari Slort niet klemvast, maar stond Tim van de Berg zijn doelman bij. Weer een minuut later zorgde een verkeerde terugspeelbal voor een hoekschop, waaruit Gerald Postma kon aanleggen voor een schot. Dat werd geblokt door Maarten van Dijk. Nadat Nassim El Ablak er nog een gevaarlijke voorzet uitgehaald had, kwam DVS in de 17e minuut tot het eerste echte gevaar en lag er zelfs tegen de veldverhouding in een Ermelose treffer op de loer.

Na het overstapje van Benjamin Roemeon uit de pass van Nassim El Ablak kwam Lars van Wetering vrij voor de Harkemase keeper. Hij omspeelde die ook, maar kon daarna niet veel anders doen dan de bal voorgeven. Die werd tot corner verwerkt door Jelle de Graaf. Daaruit kopte Tim van de Berg op de lat. De aanval was nog niet over, maar eindigde met een geblokt schot van Lars van Wetering. Daarmee was de Friese storm wel gaan liggen. Toch ontstond er nog een goede kans voor de thuisclub, toen Jhurrey Margaritha uit ogenschijnlijk buitenspelpositie mocht doorgaan. DaanHuiskamp lag in de weg ten koste van een hoekschop. De beste kans voor de rust was na een half uur spelen ook weer voor de geelzwarten. Kort nadat Adriaan Kruisheer nog overschoot, leidde het druk zetten door Eren Turan Yavuz en Maarten van Dijk de volgende aanval in.

Aanvoerder Joris Voest kon nog wel terugspelen, maar doelman Jansema schoot vervolgens slecht uit naar Ali Akla. Die zag een vrijwel leeg doel voor zich, maar draaide de bal na zijn aanname net naast. In de reguliere speeltijd voor de thee waren er geen kansenmeer te noteren, maar zorgde een “grondgevecht” nog wel voor een rode kaart. De sterk spelende Ali Akla -hij was nauwelijks van de bal te krijgen-  moest zelfs een grondgevecht aangaan met meerdere Harekieten, maar bleef aan de bal. Toen de vrije trap al de aanvaller was toegekend kwam Jari Slort met een soort scrum en mocht in de 44e minuut met rood vertrekken. De tijd was nog te kort om voor de rust van de man-meersituatie te profiteren, hoewel Nassim El Ablak met zijn schot in de korte hoek vanuit de draai in de extra tijd doelman Jansema nog wel tot een redding dwong.

Geen voordeel van man meer in tweede helft
In de eerste vijf minuten in de tweede helft leek het er ook op, dat DVS die numerieke meerderheid benutte door het veld goed breed te houden en tempo te houden. Benjamin Roemeon was in de kleedkamer achter gebleven vanwege een blessure, waarvoor Omar El Ghazouani inviel. Er was ook al meteen een kans voor de Ermeloërs, toen Lars van Wetering de bal uit en goede voorzet van Eren Turan Yavuz met het hoofd in de verre hoek probeerde te krijgen. Deze landde echter recht in de handen van doelman Erick Jansema. Harkemase Boys beperkte zich in die tweede helft veelal tot de lange bal en probeerde de geelzwarten in een 4-4-1 opstelling het voetbal in de eigen ‘zestien’ te beletten. Uit zo’n lange bal bleef Berwout Beimer in de 51e minuut tegen El Ablak en Van de Berg goed aan de bal en stak de opgekomen Mees Gootjes weg. Daan Huiskamp gooide zijn lichaam voor de voorzet, waardoor een corner resteerde. Twee minuten later was het weer de beurt aan DVS.

Nassim El Ablak verplaatste het spel naar de rechterflank, waar Eren Turan Yavuz Ali Akla in stelling bracht. Zijn schot werd door Erick Jansema uit de rechter bovenhoek geranseld. Uit de verkregen hoekschop schoot Adriaan Kruisheer van dichtbij op de Friese sluitpost. Met nog een half uur te gaan maakte Eren Turan Yavuz plaats voor Sem de Wit. Met een spelhervatting was Harkemase Boys in de 62e minuut toch weer dreigend. Een indraaiende voorzet van Gootjes ging echter aan zowel de Ermelose verdedigers als aan Beimers en De Graaf voorbij. Ook de verre inworpen van Iloba Achuna zorgden per definitie voor gevaar. Zo bereikte hij het hoofd van Stefan Deuling, die op de lat kopte. DVS zelf kwam zo’n kwartier niet meer aan dreiging voor het Harkemase doel toe. Met Lars Miedema voor Lars van Wetering (een spits voor een spits) en Lars Huber voor Nassim El Ablak (een aanvallende middenvelder voor een verdediger) probeerde Peter Wesselink de druk op het Friese doel weer op te voeren. Toch zette Beimer in de 81e minuut een actie in, waardoor hij voor zichzelf een goede schietkans creëerde.

Dat ging rakelings voorlangs. Aan de andere kant schoot Frank Olijve in de 84e minuut nog wel op de vuisten van doelman Jansema, maar daarmee was het Ermelose kruit wel verschoten. Bij de thuisclub bracht trainer Wim Bakering nog twee verse krachten in, even later gevolgd door een derde. Het zorgde zowaar met het nodige opportunisme nog voor een slotoffensief met een afgekeurd doelpunt in de extra tijd. Tot tweemaal toe lukte het twee DVS’ers niet de bal af te pakken, waarna Berwout Beimers uit de pass in de 3e minuut van de extra tijd de bal kon voorzetten. Daaruit liep invaller Max de Jong de bal binnen, maar op aangeven van assistent-scheidsrechter Nahib werd het doelpunt geannuleerd. Het bleef dus bij 0-0 tot grote woede van de thuisclub. De reactie op het arbitrale trio leidde nog tot een rode kaart voor de assistent-trainer Van Kammen en geel voor Beimer.

“Zonde en onnodig”
“Er zat duidelijk een verschil in de wedstrijd van dinsdag tegen FC Lisse en deze”, zag ook DVS-trainer Peter Wesselink na afloop van het gelijkspel in Harkema. “In Lisse zat er veel meer intensiteit in de wedstrijd. Tegen Harkemase Boys was het onherkenbaar in vergelijking met Lisse. Het leek wel, of ze allemaal 15 kilo aardappels op de rug hadden, behalve Ali. Die haalde wel zijn niveau. Verdedigend waren we overal te laat. We hadden geen druk, als de bal eruit viel. Tegen Lisse hadden we veel de tweede bal en schakelden goed om. We lieten ze steeds ontsnappen. Alleen degene aan de bal was aan het voetballen; verder gebeurde er eigenlijk niks. Dat had niks met onwil te maken, want iedereen gaat met dezelfde intentie het veld in als tegen Lisse. Het lukte alleen niet. Soms heb je van die wedstrijden, waarin het allemaal wat vermoeid lijkt. Dat heb ik in Harkema ook gezien.

Een excuus is het niet, maar ik vond hun ook niet fris. Het laatste half uur in de eerste helft waren we wel weer de bovenliggende partij. Als er fris zijn gebeurt er bij ons aan de bal ook veel meer. Natuurlijk hadden wij die man meer in de tweede helft beter moeten uitspelen, maar in de eerste helft drukten wij hen terug en met tien man lieten zij zich helemaal terugzakken met t wee linies van vier man en een spits. Als je dan niet explosief bent, niet dynamisch genoeg bent, dan wordt het ook heel pover en lastig ze kapot te spelen met mensen aan de buitenkant en spelers, die eroverheen komen. Dat heb je ook kunnen zien. Niemand toonde daar initiatief in. Het korte combinatiespel, waarmee wij een tegenstander kapot kunnen spelen rondom de zestienmeter was er niet. Daar moet je wel energie in steken. Je kan zeggen, dat het met die dinsdagavondwedstrijd te maken heeft. Wij moeten er veel meer energie in leggen; zij hoeven niet zo precies in de passing te zijn. Ze hoeven alleen maar goed te verdedigen. Dat is altijd makkelijker, dan dat je de bal hebt. Ik heb de extra energie, die nodig is, niet gezien. Natuurlijk mogen we blij zijn, dat dat doelpunt afgekeurd wordt, maar zij mogen ook blij zijn, dat Ali niet gescoord heeft, dat de keeper op de goede plek staat bij die kopbal van Lars, dat Frank die bal van dichtbij overschiet en we hebben nog een bal op de lat gekopt. Het is maar net, hoe je het bekijkt. Zij gooiden in de tweede helft elke bal er hoog in en daar kan altijd wel een kans uit voortkomen. Maar we verdienden de zege ook niet en met 0-0 mogen we ook de handen nog dichtknijpen. Dat die goal werd afgekeurd; buitenspel is buitenspel en die grensrechter stond bij de cornervlag echt op één lijn, dus ik twijfel niet aan zijn beslissing.”

In Lisse liet de oefenmeester zijn bank opdraven. “Wat ik de grootste winst van deze week vind, is dat iedereen recht heeft op spelen en daarvoor ook de kwaliteiten heeft. Het is ook doodzonde, dat we niet met een overwinning zijn weggegaan. Het staat allemaal nog zo dicht bij elkaar. Die 0-0 is prima, maar we hebben wel twee punten weggegooid. Zaterdag nieuwe kansen tegen Volendam; lekker thuis”.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Eren Turan Yavuz (59’ Sem de Wit), Tarik Evre, Tim van de Berg, Nassim El l Ablak (77’ Lars Huber), Maarten van Dijk, Frank Olijve, Adriaan Kruisheer, Ali Akla, Lars van Wetering (77’ Lars Miedema), Benjamin Roemeon (46’ Omar El Ghazouani).
Opstelling Harkemase Boys: Erick Jansema, Jelle de Graaf (86’ Max de Jong), Milan de Koe, Iloba Achuna, Joris Voest (82’ Dennis Hoekstra), Gerald Postma, Mees Gootjes, Stefan Deuling (82’ Sven Hazewinkel), Berwout Beimer, Jhurrey Margaritha (65’ Joris Adams), Jari Slort.

Rood: 44’ Jari Slort (Harkemase Boys), na afloop van de wedstrijd; assistent-trainer Willem van Kammen (Harkemase Boys).

Scheidsrechter: Dhr. F.R. de Winter uit Blaricum

Resultaten Derde Divisie Zaterdag 24 september (speelronde 7):

Door het gelijkspel zakt DVS een plaats op de ranglijst en staat nu met 9 uit 7 tiende. Let wel; de derde plaats telt slechts twee punten meer. Harkemase Boys staat met een punt minder vier plaatsen lager.Tussen de nummer drie en de nummers 1 en 2 en de rest is wel een gaatje ontstaan.

ASWH-GVVV: Misschien had het aantal verschuivingen in de basis van de thuisclub invloed, maar feit is dat de koploper de voor rust verkregen voorsprong in de tweede helft fors uitbouwde naar 0-4. Daardoor gaat GVVV als koploper met 16 uit 7 volgende ronde de Veense derby in. Het wat productievere ASWH houdt DVS op doelcijfers nog net uit het linker rijtje.

DOVO-Barendrecht: Het veld- en kansenoverwicht werd door de bezoekers niet in score uitgedrukt en nadat DOVO tegen de verhouding in op voorsprong kwam, maakten de Bongerd-bewoners nog wel gelijk. Waar de gasten een strafschop niet benutten, deden de Veenendalers dat kort hierna wel. De druk van de Rijnmonders ten spijt bepaalde de thuisclub de eindstand op 3-1. Daarmee gaan de Veense “Rooien” met een punt achterstand op de aartsrivaal de lokale derby aan. Barendrecht staat met 10 uit 7 nu zevende.

Sparta Nijkerk-SteDoCo: De thuisclub haalde geen profijt uit het overwicht voor rust en in een tweede helft met meer evenwicht leek het schot in de kruising genoeg voor een Hoornaarse zege. Een goede aanval in de extra tijd bracht de Nijkerkers nog langszij. Door de 1-1 zag Sparta Nijkerk met 11 uit 7 de achterstand op de koploper wel toenemen tot 5 punten. Van het kwartet met 11 punten hebben de oranjehemden het minste doelsaldo, waardoor zij nu zesde staan. SteDoCo bezet met 11 uit 7 nog steeds de derde plaats, maar nu op basis van doelsaldo.

Rkav Volendam-sv Urk: zo makkelijk als de eindstand doet vermoeden, ging het niet. De gestopte penalty voor de bezoekers bij een 1-0 stand hielp natuurlijk wel. De “Wijdbroeken” (volgende week te bewonderen in Ermelo) kregen bij een 2-0 stand wel een tegentreffer te verwerken, maar liepen in dit vissersonderonsje verder weg naar 4-1. Dat bracht het puntenaantal van rkav Volendam op 11 op de vijfde stek, waarmee het de beste is van de drie promovendi (hoewel er maar twee punten verschil zitten met de slechtste). Sv Urk doet het met een punt minder nog altijd niet slecht als nummer 8, maar verloor al wel drie keer op rij.

Sportlust’46-hsv Hoek: Ook de thuisclub speelde de tweede helft met een man meer en kreeg door de rode kaart en de daarbij behorende penalty de gelegenheid om een vroeg opgelopen achterstand ongedaan te maken. Na rust maakten de Woerdenaren wel gebruik van de numerieke meerderheid en kwamen al vroeg op voorsprong, die nog verder uitgebreid werd tot 5-1. Daar kwam hsv Hoek nog genadig mee weg. Als nummer vier is Sportlust’46 met 11 uit 7 twee punten verwijderd van de koploper. De Zeeuws-Vlamingen zijn nu de beste herkanser met eenzelfde puntenaantal (8) als Harkemase Boys.

VVOG Harderwijk-Excelsior’31: De 1-0 voorsprong voor de thuisclub was terecht, maar de Rijssenaren trokken de stand voor rust nog gelijk en de lat voorkwam zelfs een voorsprong. Die kwam er alsnog in de tweede helft, waarna VVOG met succes op jacht ging naar de gelijkmaker. Met nog mogelijkheden aan beide kanen werd er in de resterende 20 minuten niet meer gescoord. Door de 2-2 volgt Excelsior’31 DVS met evenveel punten maar een miniem minder doelsaldo. De Harderwijkers staan met 7 uit 7 op plaats 16 en zijn momenteel dus de slechtste herkanser.

ACV-FC Rijnvogels: De thuisclub leek door de 1-0 halverwege de eerste helft op weg naar de revanche voor de eerdere 1-0 bekernederlaag eerder in Katwijk a/d Rijn. Na het Drentse overwicht in het eerste bedrijf was er meer evenwicht in de tweede helft. Desalniettemin stond de nipte voorsprong in de 5e minuut van de extra tijd, totdat een benutte strafschop voor de bezoekers de gelijkmaker betekende. De twee clubs bleven met 9 uit 7 dus aan elkaar gewaagd. ACV heeft als nummer 12 het betere doelsaldo en wordt direct gevolgd door FC Rijnvogels.

Ter Leede-Staphorst: De thuisclub mocht het gat in dit kelderduel natuurlijk niet groter laten worden, maar werd door een doelpunt nog binnen het kwartier geconfronteerd met een achterstand.  en nam nog binnen het kwartier een voorsprong. De 0-1 was ook de ruststand. Met een fraaie krul ging het laatste half uur in met 1-1. Voor het laatste kwart van de wedstrijd kwam Staphorst met tien man te staan en al heel snel hierna scoorden de Sassenheimers de 2-1. Tweemaal waren de gastheren nog bij 3-1, maar die viel niet. Door de 2-1 haakte Ter Leede, dat nog altijd de rode lantaarn draagt,  weer aan bij de club uit de Kop van Overijssel. De achterstand met 4 uit 7 op de directe concurrent, die voorlaatste blijft,  is nog één punt.