DVS'33 Ermelo voor return van De Derby van de Veluwe naar Harderwijk

DVS’33 Ermelo speelt in ronde 18 op 12 maart de return van de ‘Derby van de Veluwe’ in Harderwijk. De geelzwarten bewaren uitstekende herinneringen aan de eerste uitvoering in dit seizoen van deze altijd spraakmakende streekontmoeting tegen VVOG op 9 oktober. De Ermeloërs wonnen met 5-0 van de aartsrivaal.

De historie leert echter, dat zo’n ruime overwinning geen garantie biedt voor een nieuwe zege

Dat bewees het seizoen ’17-’18 wel, toen de geelzwarten met 0-6 behoorlijk huishielden op “De Strokel”, maar vervolgens te maken kreeg met de zoete wraak van de Harderwijkers. Door de 1-1 boorden de “Groenen” DVS in Ermelo een periodetitel door de neus.

VVOG presteerde de laatste weken goed met gelijke spelen thuis tegen kampioenskandidaat Sparta Nijkerk en uit tegen Harkemase Boys. Wellicht had er ook meer in gezeten op “Ter Specke”, waar de ploeg van trainer Raymond Schuurman qua veldspel goed tegenwicht bood aan FC Lisse, maar toch met 4-2 verloor. Na de inhaalwedstrijden van dinsdag 8 maart zakten de groenwitten af naar de voorlaatste plaats. De drie punten zijn dus hard nodig voor de Strokel-bewoners, maar DVS heeft zo haar eigen belangen bij een overwinning. De Ermeloërs zaten in een negatieve spiraal, maar tankten zelfvertrouwen door zaterdag 2 maart te winnen van de nummer vier op de ranglijst, Excelsior’31. Na de inhaalwedstrijden van dinsdag beginnen de geelzwarten als nummer negen op de ranglijst aan de ‘Derby van de Veluwe’.

De streekontmoeting op “De Strokel” begint om 14;30 uur. Dhr. Teuben uit Aarle-Rixtel mag als arbiter van dienst proeven van de derbysfeer.
De jeugd t/m 17 van DVS heeft op vertoon van lidmaatschapskaart gratis toegang tot de derby. De Ermelose Derdedivisionist en VVOG zetten daarmee een goede traditie sinds een aantal jaren voort.

Ondanks goed veldspel naar voorlaatste plaats
De nederlaag van VVOG in Lisse was niet zo vanzelfsprekend als de uitslag van 4-2 doet vermoeden. De Harderwijkers hadden via Jeremy de Graaf een snel antwoord op de openingstreffer van de titelkandidaat uit de Bollenstreek. Beide doelpunten werden gemaakt na een kwartier voetbal. Een compact spelend VVOG gaf weinig weg, maar was niet attent bij de 1-0. De Harderwijkers legden veel energie in de wedstrijd, maar konden dat niet tot aan de rust volhouden. Op slag van rust moesten de groenwitten nog een tegentreffer verwerken. Een fel FC Lisse scoorde na een klein kwartier in de tweede helft de 3-1 en weer had VVOG via Groenewegen een snelle reactie in huis. In het vervolg van de wedstrijd waren er kansen voor beide clubs, maar alleen de gastheren benutten er een. Ondanks dat de groenwitten op jacht gingen naar een nieuwe aansluiting, viel die niet meer. Zo oogde het dan toch als een reguliere nederlaag.

Zodoende was er geen resultaat, zoals in de twee wedstrijden daarvoor tegen hoger geklasseerde tegenstanders. Allereerst was er de 1-1 tegen Sparta Nijkerk, dat na de 1-0 zelfs in de achtervolging moest. Door een doorgebroken speler onreglementair te hinderen moest geboren Harderwijker en Spartaan Maurice de Ruiter er met rood af en werd een mogelijke nieuwe voorsprong voor VVOG voorkomen. Op “De Bosk” bevochten de groenwitten een goed 1-1 gelijkspel.
 
Na de 5-0 in Ermelo, tot welk duel de Harderwijkers acht punten hadden vergaard, verging het VVOG vooralsnog niet goed. Hierop volgden vier wedstrijden met puntverlies; 1-2 tegen Ter Leede, 2-2 bij GOES, 4-3 tegen Staphorst en 0-2 tegen Sportlust’46. Daarna werd er in een zeer doelpuntrijke wedstrijd met 3-6 gewonnen bij de amateurs van Ajax. Vervolgens legde corona de competitie stil. Die werd in februari hervat met een 2-3 nederlaag tegen Barendrecht, waarop de twee aansprekende gelijke spelen volgden. Na de nederlaag in Lisse bivakkeerden de Harderwijkers op de zestiende plaats, maar door de winst van GOES op ACV zakte VVOG met nog steeds 15 uit 17 naar de voorlaatste plaats, die aan het einde van de rit directe degradatie inhoudt.

Het is niet een positie, die helemaal vreemd is aan de “Groenen”, die in het debuutjaar in de Derde Divisie in ’16-’17 op de tiende plaats eindigden. Daarna een dertiende en vervolgens een veertiende plek. In ’19-’20 werd de competitie niet uit gevoetbald en stond VVOG laatste. Vorig seizoen was de competitie slechts vijf ronden oud, toen die werd stilgelegd. Zowel de Harderwijkers als de geelzwarten hadden vier punten, maar de groenwitten hadden een wedstrijd minder gespeeld en eindigde als veertiende net boven DVS.
 
Wisselende fases
De Ermeloërs gaan heen en weer op de ranglijst. Na een dieptepunt in september met een twaalfde plaats klommen de geelzwarten halverwege november na een goede periode naar de derde stek en deden weer mee voor de titel, maar daarna zette het verval in met een terugval naar de zevende plaats. Na drie nederlagen werd dat zelfs een negende plek, maar de zevende positie werd heroverd na de goede winst op Excelsior’31. Die zege was misschien ook wel logisch, want na de nederlaag bij Hoek creëerden de geelzwarten al meer kansen tegen VVSB en Ter Leede, maar werden die nog onvoldoende benut.

Dat gebeurde wel tegen de Tukkers, die weliswaar op voorsprong kwamen, maar twee minuten later alweer gelijk werd door de treffer van Coen Vloedgraven. Na rust was er voor DVS een goede kans en die werd ook benut door Benjamin Roemeon. Drie dagen bezetten de Ermeloërs met 24 uit 17 de zevende plaats, maar tijdens de inhaalwedstrijden werden zij gepasseerd door Staphorst en hsv Hoek. Natuurlijk hopen de geelzwarten weer een betere fase in te gaan en willen hun positie verbeteren in het linker rijtje; dan past alleen winst. Derby’s kennen echter hun eigen wetten en houden geen rekening met posities op de ranglijst of favorietenrollen.

De wedstrijd begint zaterdag 12 maart om 14.30 uur op Sportpark de Strokel, Strokelweg 5 in Harderwijk. 

(Bron: DVS'33)