DVS'33 komt weer tekort op Noordwijk (wedstrijdverslag)

De aspiraties van DVS’33 Ermelo voor promotie naar de Tweede Divisie kaatsten zaterdag 8 september keihard terug via de Noordwijkse duinenrij terug op de ploeg van Bert van Hunenstijn.

Niet dat die ambities van de geelzwarten niet geuit mogen worden na de steeds betere resultaten in de Topklasse, c.q. Derde Divisie in de afgelopen jaren, maar de hoofdtrainer van de Ermeloërs heeft nooit het alleenrecht op de kampioenstitel geclaimd.

In het introductieinterview dit seizoen noemde hij nog wel meer directe concurrenten. Daarin misschien nog niet die van het onbekende Noordwijk, maar de promovendus toonde geen enkele angst voor de Ermelose equipe. Na de eerste vijf minuten lieten de kustbewoners onmiskenbaar zien, wie er deze middag de winst verdiende. Dubbele cijfers behoorden tot de mogelijkheden en die zouden niet eens geflatteerd zijn geweest.

Zodoende verloor DVS de tweede wedstrijd in de gemeenschappelijke historie tussen beide clubs na de eerdere nederlaag voor de kwalificatiewedstrijd voor de KNVB Beker tegen de Noordwijkers in ’92, toen de kustbewoners als toenmalige topclub in het zaterdagvoetbal met 1-4 in Ermelo veel te sterk waren.

DVS merkte het verschil in weerstand met de wedstrijd van een week eerder. De geelzwarten startten in eenzelfde opstelling als tegen De Dijk, dus zonder Dennis Hollart. De aanvoerder van vorig seizoen moet het in deze jaargang van invalbeurten hebben. Hetzelfde gold voor de captain van de thuisclub, Martijn le Congé. Noordwijk-trainer Kees Zethof kon onbeperkt kiezen.

DVS voor al rust naar roemloze achterstand.

In alle linies was de promovendus gretiger dan DVS, dat in de eerst vijf minuten nog gelijkwaardigheid toonde. Dat waren ook de vijf beste van de wedstrijd, waarin er nog gecombineerd werd. Na de eerste hoekschop voor de gasstheren kwamen de Ermeloërs nog wel in de buurt van doelman Roy Rondeltap en haalde daar twee hoekschoppen uit. Uit die tweede in de 3e minuut draaide Roald de Vries na de kaats met Christiaan van Hussen het leer gevaarlijk in, maar de Noordwijkse sluitpost kon dat nog over de lat tikken. Met het schot van Oktay Öztürk in de 4e minuut, dat voorlangs ging, was het snel over. Coen Vloedgraven kon in de 6e minuut ten koste van een hoekschop nog wel voorkomen, dat Sabir Achefay met zijn voorzet een medespeler bereikte. Uit zijn corner won Tjeerd Westdijk het kopduel van Mark Bouwman, waarna de bal met een boogje over doelman Todorie Velanas over de doellijn verdween. Benjamin Roemeon kon met een omhaal de bal nog wel uit het doel werken, maar de treffer was door de assistent-scheidsrechter al geconstateerd. Een tegenvaller tot zover, maar nog wel te overkomen.

Er was nog wel even een fase met meer balbezit voor de bezoekers, maar verder dan een zwak ingeschoten vrije trap van Maurice de Ruiter in de 8e minuut kwam het niet. In de 10e minuut deelde Noordwijk een dreun uit, toen Sabir Achefay Roald de Vries aan de zijlijn met een fraaie balbehandeling in de luren legde en vervolgens een afgemeten voorzet afleverde. Tussen twee DVS’ers kon Emiel Wendt niet inkoppen, maar het leer kwam wel voor de voeten van Tjeerd Westdijk, die met een achteloos schot in de linkerhoek bewees een heel gevaarlijke spits te zijn. De Ermeloërs wilden nog wel en er werden nog wel twee corners uithaalden, maar de Noordwijkse defensie had deze wedstrijd alles achterin in orde. Vervolgens nam het aantal fouten aan Veluwse zijde toe, wat in de 16e minuut ook de 3-0 inluidde. Even daarvoor had Achefay zijn volley uit een afvallende bal net over zien gaan. Doelman Thodorie Velanas plaatste een terugspeelbal in de voeten van Sabir Achefay, die het balletje breed legde op Raïs Roshanali. Hij schoot de 3-0 binnen. Als DVS er in nog slaagde om wat combinaties op het kunstgras te leggen, volgde daar nooit een goede eindpass op. Toch hadden de geelzwarten in de 36e minuut toch dichterbij kunnen komen. Uit een hoekschop kwam de bal via Christiaan van Hussen bij Mark Bouwman, maar de centrale verdediger beschikt eniet over een killersinstinct.

Zijn inzet was te zacht en kon door doelman Rondeltap met de voet gekeerd worden. Maurice de Ruiter merkte al wel, dat hij in deze wedstrijd nooit de ruimte zou krijgen om te excelleren en als hij er al eens doorkwam, zorgde  rugdekking er wel voor, dat hij niet in stelling kwam. Noordwijk bleef gevaarlijker en  in de 44e minuut kreeg Tjeerd Westdijk uit een voorzet van Achefay na een overstappje een ideale schietkans, maar deze ging net over. Toch kwam die 4-0 in de extra tijd nog wel op het scorebord. Achefay kon na een wervelende actie niet tot een pass komen, maar vervolgens stak Thomas Reynaars de bal door de Ermelose defensie.  Denzel James gaf de afgemeten voorzet, waaruit Tjeerd Westdijk de perfect uitgespeelde aanval met een simpele schuiver kon bekronen. Het zou nu nog moeilijker worden voor DVS om te proberen in de wedstrijd te komen.

Noordwijk naar 5-0 in tweede helft

Met Denis Hollart voor Mark Bouwman en Berry Powel voor Oktay Öztürk probeerde Bert van Hunenstijn de bakens nog te verzetten. Tevergeefs. De eerste levensgrote kans was weer voor de thuisclub, toen Thomas Reynaars de bal panklaar voorlegde voor Westdijk. De gevaarlijke spits zag kans om naast te schieten. Na één van de weinige momenten, dat Maurice de Ruiter met zijn actie wel succes had, stuurde hij Coen Vloedgraven door de Noordwijkse linies, maar die kreeg de bal niet goed onder controlen.

De vijfde Noordwijkse treffer leek ook nu weer vroeg aanstaande, toen Raïs Roshanali de de lange pass verzond op Guy Smith. De uitlopende Thodorie Velanas zat er naast, maar Sabir Achefay kon het speeltuig toch niet in het Ermelose doel krijgen. In een fase met rommeliger spel kon DVS met lange ballen geen gevaar creëren. Waar een Benjamin Roemeon al moeite had om zijn directe tegenspeler, Guy Smith uit te spelen, werd het er na diens wissel voor Dennis van Rijn in de 63e minuut niet makkelijker op. Kort hierop poogde Berry Powel het met een afstandschot van zo’n dertig meter, maar dat ging net naast. Aan de andere kant pareerde Todorie Velanas og een schot van Emiel Wendt. In de 69e minuut drong Noordwijk weer aan, maar de voorzet van Sabir Achefay fing nog voorbij, maar in dezelfde minuut bood Thodorie Velanas nog de beste mogelijkheid op 5-0. De doelman duwde onnodig een tegenspeler in de rug, waarna scheidsrechter Schaper een strafschop gaf. Tjeerd Westdijk kwam vanaf elf meter echter niet tot zijn derde treffer, omdat de goalie de penalty knap keerde. Met nog een kwartier te gaan bracht Bert van Hunenstijn zijn laatste wissel in (Daniël van Warven voor Olivier Pilon) en ook Noordwijk wisselde twee keer kort achter elkaar.

Boven “Duinweteringen” bezongen de zeemeeuwen de zege voor de thuisclub al en wachtten de einduitslag niet af. Frank van der Burg voorkwam in de 87e minuut nog, dat Thomas Reynaers een doelpoging kon wagen, maar een minuut later speelden de gastheren het nog eenmaal goed uit. De pass van Roshanali op invaller Nick van Staveren bleek geen buitenspel en hij zag de vrijsaande Sabir Achefay niet over het hoofd. De 5-0 was nu voor het intikken. Daarmee leed DVS dus een onverwacht grote nederlaag in de badplaats.
Is het dan toch de zilte zeelucht, die de geelzwarten niet goed doet? Feit is dat de Ermeloërs twee weken eerder in de competitieouverture niet overtuigend verslagen werden en nu blij mochten zijn, dat de dubbele cijfers niet gehaald werden. Wat doet zo’n uitslag met de overtuiging in de ploeg van Bert van Hunenstijn, die in de voorbereiding van het seizoen en in de bekerwedstrijden Tweededivisionisten nog met zoveel zelfvertrouwen tegemoettraden? DVS hoeft de aspiraties nog echt niet in de koelkast te leggen, maar het mag duidelijk zijn, dat er meer kapers op de kust zijn. De weer in redelijke aantal aanwezige Ermeloërs weten, dat de geelzwarten beter kunnen, maar zagen ook, dat Noordwijk een aangename aanvulling is in de Derde Divisie.