Eén moment nekt DVS'33 Ermelo in kelderduel bij Staphorst (wedstrijdverslag)

Aan inzet ontbrak het DVS’33 Ermelo niet op bezoek bij karakterploeg Staphorst en ook op “Het Noorderslag” waren de geelzwarten veruit de bovenliggende partij.

De laatste wedstrijd in de eerste competitiehelft was ook weer exemplarisch voor zovele wedstrijden dit seizoen

Geslacht op één moment. DVS kon daar zowel voor dat moment als daarna qua score niets meer tegenover zetten en sloot het kalenderjaar zodoende af als herkanser. Aangezien de uitslagen bij de directe concurrenten gunstig waren voor de Ermeloërs zakten zij niet verder dan de vijftiende plek met 17 uit 17. Staphorst was spekkoper en heeft met 19 uit 17 vier clubs onder zich.

Patrick Loenen had zijn basis in vergelijking met de derby tegen Sparta Nijkerk een week eerder op een plaats gewijzigd. Sam Crowther kreeg na zijn drie doelpunten als invaller in de laatste drie wedstrijden de voorkeur boven Owen Muller. Logisch ook wel met de fysiek sterke verdedigers bij de thuisclub.

Tot aan het doelpunt geen enkel probleem
Tot aan de treffer voor de gastheren had DVS geen enkel probleem met de tegenstander. De Ermeloërs controleerden, hadden op het natuurgras het meeste balbezit en hadden na een tien minuten de beste kans om op voorsprong te komen. De eerste doelpoging was weliswaar van Staphorst na een afstandsschot van Aleksander Jankovoc, die doelman Rik van Nuenen in twee instanties keerde, maar in de 11e minuut kon Nicky van Hilten vrij op het doel af gaan in een fraai ogende op snelheid uitgevoerde aanval.

De inspeelpass van Sem de Wit werd met de borst teruggelegd op Stef Nijland, die de vleugelverdediger met een boogbal lanceerde. Nicky van Hilten nam voor zijn doelpoging net wat te veel tijd, waardoor Jasper Huizing met een sliding de schade kon beperken tot een hoekschop. Maarten van Dijk, die weer erg veel ballen veroverde in de 14e minuut op het middenveld en steeds een goede voortzetting vond, bood Stef Nijland een schietkans. De inzet werd een prooi voor doelman Daan Zwinsman. Pas halverwege de eerste helft ontstond er enige dreiging voor de gastheren na Ermelo’s balverlies, maar Marciano van Leijenhorst repareerde na de pass van Daimen Schra op Aleksander Jankovic.

Twee minuten later kon Frank Olijve na een goede combinatie over meerdere schijven aanleggen voor een schot, maar dat ging hoog over. Het middenveld was continu in bezit van de geelzwarten en de thuisclub had nooit lang balbezit. Toch zou Staphorst in de 29e minuut geheel tegen de verhouding in op voorsprong komen. Een terugspeelbal van Nicky van Hilten werd door Sem de Wit zonder rugdekking breed gelegd op Joël van Blerk, die het leer niet goed kon aannemen. Emiel Kwant zette zijn voet ertussen en kon daarna vrij op het Ermelose doel afgaan. Rik van Nuenen was vervolgens kansloos op het lage schot in de linkerhoek, 1-0. Zo liep DVS dus weer achter de feiten aan, hoewel er nog een uur was om de schade te herstellen. In het restant van de eerste helft was er nog eenmaal gevaar en dat was voor de thuisclub in de 41e minuut. Na een steekbal kon Jankovic voorleggen, waarna Emiel Kwant de bal bij de eerste paal probeerde binnen te werken. Via Roland Baas werd dat een hoekschop. Het bleef vooralsnog bij 1-0.

Geen score meer na rust
De achterstand nodigde uit tot een aanvallende wissel. Centrale verdediger Joël van Blerk ging eraf voor vleugelspits Jorick Priem. Benjamin Roemeon probeerde het direct na de hervatting met een schot, dat richting de uiterste linker hoek van het doel ging, maar daar lag Daan Zwinsman ook op tijd. Het overwicht was ook nu voor DVS, maar in het overvolle zestienmetergebied was het moeilijk om er doorheen te komen. En schoten, zoals van Frank Olijve in de 53e minuut, werden steeds geblokt of misten de juiste richting. Pas na een kwartier in de tweede helft liet Staphorst zich bij de achterlijn van de Ermeloërs in de buurt zien, net nadat Frank Olijve en Benjamin Roemeon het veld hadden verlaten voor Adriaan Kruisheer (vorig seizoen in de slotfase als invaller nog de maker van de 1-3 en 1-4) en Owen Muller. Het eerste wat Kruisheer deed, was de scherp aangesneden vrije trap vanaf links wegkoppen. Daimen Schra ving de afvallende bal op en schoot vervolgens goed in, maar Rik van Nuenen verwerkte het tot corner.

Het was een fase, waarin Staphorst even wat druk had, maar de hoekschoppen werden steeds gepareerd door de verdedigers of de doelman. Na een combinatie tussen Stef Nijland en Sam Crowther kwam Maarten van dijk in de 66e minuut tot een goed schot, dat door de Staphorster sluitpost goed uit de uiterste hoek gedoken werd. Het werd wel geprobeerd met afstandsschoten. Zo draaide het schot van Stef Nijland op aangeven van Jorick Priem net langs de kruising. Halverwege de tweede helft kwam de(vorig seizoen veel scorende Stan Haanstra er in voor Boye Keizer. De geelzwarten gingen helemaal van banque spelen, toen aanvaller Lars van Wetering er in de 78e minuut erin kwam voor centrale verdediger Marciano van Leijenhorst.

Staphorst had juist daarvoor verdedigend gewisseld met Leon Mulder voor Jankovic. Het kwam met alle ruimte achter de Ermelose verdediging nog tot een grote kans in de wedstrijd. In een korte fase, waarin met het hoofd wat gepingpongd werd, kwam de bal er in de 79e minuut voor de gastheren goed uit, waarna Emiel kwant voor kon leggen op Haanstra. Die voorzet kwam net achter de spits, zodat het niet tot een welhaast zekere intikker kwam. Voor de laatste acht officiële minuten maakte Maarten van Dijk aan Ermelose zijde nog plaats voor Hilal Ben Moussa en Kwant voor routinier Martijn Brakke. Met nog drie verdedigers hield DVS het daarna achterin onder controle. De wissels brachten geen wijziging in de stand meer, zodat DVS in dit cruciale duel met 1-0 onderuit ging. De geelzwarten moeten nu als beste herkanser het tij zien te keren in de tweede competitiehelft, die op zaterdag 13 januari 2024 van start gaat.

“Onder deze omstandigheden hebben we het eigenlijk goed gedaan”
“Onder deze omstandigheden op zo’n veld hebben we het eigenlijk goed gedaan” concludeerde oefenmeester Patrick Loenen na afloop: “Alleen de laatste fase waren we niet constant in balbezit, maar ik denk, dat we goed gevoetbald hebben. Zeker de eerste 45 minuten. Nicky krijgt een enorme kans en wij geven die goal gewoon weg. Dat is wel een dingetje bij ons. Je kan het ook niet altijd bij de verdediging neerleggen; die staan zo onder druk. We helpen zo ook niet door er zelf een paar ballen in te knallen. We hebben nu al in totaal zeven wedstrijden niet gescoord; dat is te veel. Je hebt vandaag ook weer een elftal gezien, dat goed is met elkaar, dat vecht voor elkaar, maar we zitten letterlijk in de hoek, waar de klappen vallen.

Onderaan de streep is scoren een essentieel element in het voetbal. De tegenstander gaan dan anders de rust in en wij ook. Dat hebben wij onszelf aangedaan. Dan wordt het moeilijk. Dan moet je je naar de kansen toe voetballen en dat was niet makkelijk op dat veld. Dan ga je wat directer spelen, maar daar hebben zij van die lange mannen staan. We schoten wel een paar keer op de goal, maar die ballen kwamen niet eens op het doel. We gaan nu de winterstop in; vanavond hebben we nog een teamuitje en ik zal ze zeggen, dat ik trots op ze ben. Na dat doelpunt hebben ze het niet laten lopen, ze vechten er voor en zo’n fout maken ze niet expres. Ik kan ze ook niet zoveel verwijten, want het is ook niet zo, dat ze zoek gespeeld worden. En dat ene moment, daar heb je als trainer ook geen invloed op. Ik vond Sem de Wit vandaag gruwelijk goed spelen; dat was niet normaal. Ik ben trots op het hele team, maar ik vond Sem vandaag echt buitencategorie. Ze mogen nu kort vakantie houden, maar moeten op 2 januari goed voorbereid weer terugkomen.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Rik van Nuenen, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Marciano van Leijenhorst (78’ Lars van Wetering), Joël van Blerk (46’ Jorick Priem), Roland Baas, Maarten van Dijk, (82’ Hilal Ben Moussa), Frank Olijve (60’ Adriaan Kruisheer), Stef Nijland, Sam Crowther, Benjamin Roemeon (60’ Owen Muller).
Opstelling Staphorst: Daan Zwinselman, Frank van der Burg, Jasper Huizing, Dirk Muis, Julius Duit, Jean-Paul Hooikammer, Boye Keizer (68’ Stan Haanstra), Reinier Crediet, Daimen Schra, Emiel Kwant (82’ Martijn Brakke), Aleksander Jankovic (77’ Leon Mulder).

Scheidsrechter: Dhr. E. van der Vaart uit Maartensdijk

Scoreverloop: 29’ Emiel Kwant 1-0