Een goede helft opnieuw niet genoeg voor twee punten (wedstrijdverslag)

Na twee wedstrijden waarin Dindoa al vroeg het initiatief nam (tegen Wit-Blauw en DOS Westbroek) maar dat vervolgens weggaf, stond de Ermelose formatie op één schamel puntje.

De ploeg was gewaarschuwd en moest zoeken naar een manier om opnieuw scherp uit de startblokken te komen en dat dit keer dan ook vast te houden. Tegenstander in Leusden was Antilopen.

Geen onbekende van de blauwhemden, want enkele weken geleden oefende men al tegen dit team. Destijds ging de wedstrijd met 16-17 verloren, dus het beloofde ook zaterdag een spannende pot te worden.

De wedstrijd kwam wat moeizaam op gang. Na een paar minuten met doelpuntloze aanvallen van Dindoa-zijde en zeer slordige aanvallen van Antilopen werd de score geopend door Jorik Velgersdijk. Bart Witteveen, de goalgetter van de thuisploeg, pareerde snel: 1-1. Vanaf deze gelijkmaker deed Dindoa wat het nu al een paar weken goed doet: uitlopen. De ploeg liep onder meer via goals van Saskia Lieman en Tom van den Berg uit naar 1-4. Antilopen kon in de achtervolging. Die achtervolging zou lang duren.

In de eerste helft gaf Dindoa, met name door verdedigend overwegend solide te spelen, de voorsprong niet meer weg. Aanvallend was het niet heel erg overtuigend, maar Antilopen kon ook niet echt dichterbij komen. Het was met 25 graden warm en hoewel dat geen excuus mag zijn hadden deze omstandigheden wel hun weerslag op de spelers van beide partijen.

Coach Steven Brink bracht aan Ermelose zijde pakweg tien minuten voor rust Jonathan van der Beek op de plek van Roy van Boven, om de voorsprong verder uit te bouwen. Uiteindelijk werden de kleedkamers na 30 minuten spelen opgezocht bij een 6-9 stand in het voordeel van de gasten. Verdedigend solide, aanvallend degelijk, was de conclusie halverwege.

Op de ruggen van de Dindoa-spelers stonden nog striemen die de klappen van de zweep hadden achtergelaten in de tweede helften van de voorgaande wedstrijden. Om die nare herinneringen enigszins te doen vervagen was een overwinning in Leusden nodig. Men leek scherp aan de tweede helft te beginnen. Binnen vijf seconden mikte Tom van den Berg middels een doorloopbal de 6-10 binnen. Het startsein van een goede tweede helft? Integendeel. Antilopen liet zich door deze bliksemsnelle tegenvaller niet van de wijs brengen en forceerde twee snelle doelpunten, om de achterstand weer overbrugbaar te maken: 8-10. Doordrukken konden de rood-zwarten echter nog niet.

Dindoa hield de tegenstander op afstand, tot 11-14. Het laatste kwartier was inmiddels aangebroken en verdedigend gaf Dindoa met name in de korfzone veel onnodige kansen weg. De voorsprong bleef intact door het falen van de strafworpstip van Antilopen. Jelmer Steenkamp kwam binnen de lijnen voor Tom van den Berg en Roy van Boven was inmiddels ook weer ingevallen voor Jonathan van der Beek, die geen blessure leek te hebben, maar toch acuut naar de kant moest. Vraagtekens werden geplaatst rond zijn wissel, maar de schrijver van dit verslag heeft inmiddels een donkerbruin vermoeden waarom de routinier plotseling het strijdtoneel verliet.

Enfin, vanaf 11-14 werd het er bij Dindoa niet beter op. Antilopen verzaakte tot dan toe dichterbij te sluipen, maar de ploeg heeft voldoende kwaliteit in huis om niet te blijven missen als de tegenstander grote kansen op een presenteerblaadje blijft aanreiken. Zodoende kwam men terug tot 14-14 en doemden bij spelers in het blauw onder de heldere hemel donkere wolken op. Het vak van Jorik en Kasper Velgersdijk en Daphne van den Berg en Naomi Hackenitz speelde enkele minuten voor tijd een lange, statische aanval, die uitmondde in een droge afstandspoeier van Jorik. De verdediging hield het vervolgens enkele keren keurig dicht, maar ongeveer 20 seconden voor tijd belandde een wanhoopspoging van Bart Witteveen toch op de meest noodlottige plek voor Dindoa: 15-15. Een time-out werd ingelast en de tactiek voor de laatste 20 seconden werd besproken. Tom van den Berg kwam weer in het veld voor Jelmer Steenkamp en na een kluts kreeg men met nog vijf seconden op de klok een dot van een kans… Helaas. Antilopen was niet bij machten om de onderschepte bal tijdig in de aanval te brengen en zodoende moest Dindoa de punten opnieuw delen met de tegenstander.

Na drie speelrondes heeft Dindoa twee punten binnengehaald. Men heeft laten zien prima partij te kunnen bieden in de Overgangsklasse, maar heeft zichzelf ook al herhaaldelijk tekort gedaan. Het is zaak om deze trend te doorbreken en volgende week de volle mep te grijpen tegen DOS Kampen, de ploeg die dit weekend verloor van stadgenoot Wit-Blauw. De wedstrijd zal worden afgewerkt in Kampen, om 16:00 uur.

Daar waar het eerste nog moeite heeft punten uit het vuur te slepen in de slotfase, laat Dindoa 2 nu al drie weken zien daar juist erg goed in te slagen. Ook dit weekend werkten de reserves een spannende wedstrijd af, die door een late treffer van Aniek Odding werd beslist in het voordeel van de Ermeloërs: 15-16. Dindoa 2 heeft zodoende nog geen puntverlies geleden en deelt de koppositie met het sterke HKC 2.