Eindelijk weer winst voor DVS'33 Ermelo in derby tegen VVOG (wedstrijdverslag)

Na de eclatante 0-6 voor DVS’33 Ermelo op “De Strokel” in het najaar van 2017 konden de geelzwarten drie keer niet winnen van VVOG. (Bekijk ook de video) en bekijk de foto's.

De drie ontmoetingen zonder zege voor de Ermeloërs deed effectief meer pijn in Ermelo dan de vernedering destijds voor de groenwitten, omdat het verregaande consequenties had voor deelname aan de nacompetitie.

De ambitieniveaus tussen beide clubs bleef hetzelfde, hoewel die tijdens de laatste overwinning nog niet zo uitgesproken was. Virtueel stonden de Ermeloërs in de wedstrijd daarop in de nacompetitie, maar de 1-1 voor VVOG bezorgde de Ermelose voetballers een te vroege vakantie. Ook de 2-0 winst voor de “Groenen ”bleek duur puntverlies in de tweede periode met uiteindelijk weer geen nacompetitie voor de Ermeloërs. Nieuw puntverlies in de huidige jaargang zou DVS verder achterop werpen op de koploper. Zo gaat dat vaak maar derby’s, maar nu trok de ploeg van Richard Plug met een laat doelpunt aan het langste eind tegen zijn voormalige ploeggenoot bij Telstar, Pieter Mulders. Of het dan verdiend is, is dan niet belangrijk. De twee voorgaande edities in Ermelo kreeg VVOG namelijk te veel.

De basis van DVS was dezelfde als een week eerder in Rijssen. Pieter Mulders had voor deze derby de snelle Randy Onuoha gekoppeld aan Benjamin Roemeon, waardoor Jeffrey Snijders nu voor zijn verdediging speelde.

Geen score voor rust
De 2000 toeschouwers kregen een spannende derby voorgeschoteld en zoals het een dergelijke confrontatie betaamt, is dat niet altijd met fraai voetbal. Waar DVS in eerdere wedstrijd tegen de groenwitten ten onder ging aan een mindere wedstrijdinstelling, was de inzet aan Ermelose kant zelfs uitstekend. En dat terwijl aan VVOG-kant niet iedereen die inzet toonde om een betere tegenstander in te tomen. Het eerste kwartier ging redelijk gelijkgaand op met goede schietkansen aan beide kanten. Na balverlies van Enrico Patrick kon Finn Kluiver in de 3e minuut aanleggen voor een schot, waardoor doelman Daan Huiskamp tot een eerste redding gedwongen werd. Bas Wobbes schoot de rebound naast.

Twee minuten later legde Enrico Patrick uit de tweede lijn aan voor een schot, dat zwabberde, maar desalniettemin door doelman Paul Eppink gekeerd werd. Ook de twee inzetten van Benjamin Roemeon werden zonder al te veel moeite gepakt door de oud-goalie van DVS. Ook de volgende schietkans was voor de geelzwarten, maar Joshua Patrick trof vanaf de zestienmeterlijn de rug van ploeggenoot Olivier Pilon. In die fase was het overwicht al voor de thuisclub en Paul Eppink moest in de 20e minuut zijn knapste redding tonen om de geelzwarten van scoren af te houden. Olivier Pilon kopte een afvallende bal opnieuw de ‘zestien’ in, waar Oktay Öztürk het leer met een boogje achter de Harderwijkse defensie legde, waar de twee lange centrale verdedigers van VVOG geen vat op hadden. De doorgelopen Pilon zette zijn slof er ineens onder, maar zag het speeltuig door Paul Eppink met fabuleuze reflex onder de lat wegtikken. Twee minuten later kreeg dezelfde aanvaller weer zijn schoen onder de bal in het strafschopgebied, maar nu ging zijn volley voorlangs.

De bezoekers konden daar in die fase niet zoveel tegenoverzetten, behalve een voorzet in de 32e minuut van Randy Onuoha, die voorlangs ging. De beste kans in de eerste helft was echter wel voor de gasten. Met de hoog opstaande backs van DVS ligt er natuurlijk veel ruimte op de flanken en in de 43e minuut stuurde Ciafano Latupeirissa aan de rechterkant Bas Wobbes de diepte in, nog altijd geflankeerd door Jeremy Jonker. Daan Huiskamp timede verkeerd en als de voormalige spits van Hoogland het lef had gehad om in een keer af te drukken, hadden de harderwijkers kunnen juichen. Nu verloor de aanvaller de controle en kon Jeremy Jonker met een goede sliding het gevaar keren. In de extra tijd kwam dezelfde speler niet verder dan een corner, waarbij de lange centrale verdedigers van VVOG mee naar voren kwamen, maar ook de gastheren hebben lengte achterin. In twee keer werd de bal weggewerkt. Zodoende gingen de mannen met 0-0 aan de thee.

DVS na rust tot winst
Geen van de twee trainers zag aanleiding om wijzigingen aan te brengen. DVS kwam niet meer zo makkelijk tot het overwicht, dat het had in de eerste helft. Toch ontstond er in de 54e minuut een kans voor de geelzwarten, toen Benjamin Roemeon, deze middag toch weer ongrijpbaar, aflegde. Joshua Patrick kwam echter kort voor het doel niet tot een schot en Tim Mullier blokte de inzet van Olivier Pilon. Twee minuten later dreigde er gevaar aan de andere kant, maar de opmars van Jeffrey Snijders werd tijdig gestuit. Natuurlijk is het altijd opletten bij spelhervattingen van de harderwijkers; zo ook in de 59e minuut, toen Jan Jurriën Hop uit een hoekschop net over kopte.

Vijf minuten later kon Oktay Öztürk vanaf de rand van het Harderwijkse strafschopgebied uithalen voor een hard schot. Paul Eppink dook de inzet uit de hoek. Bij het wegwerken kwam de bal vervolgens op de hand van Latupeirrissa, maar scheidsrechter Smit uit Huizen zag er geen kwaad in. Het was te billijken. Kort hierna besloot Benjamin Roemeon zijn rush met een hard schot, dat in het zijnet belandde, zodat de actie van Paul Eppink niet nodig was. Ook de tweede helft liep echter niet over van de kansen en Richard Plug pleegde in de 71e minuut als eerste van de twee coaches een aanvallende wissel. Kennelijk kon zijn collega beter leven met de brilstand. Roald de Vries verliet het veld voor Soufian Moro. In plaats van vijf verdedigers met twee hoogstaande backs speelde DVS nu met vier man in de laatste linie, waarbij de backs nog steeds opkwamen.

De invaller kwam op het middenveld te staan. Pieter Mulders wisselde ook met een meer balvaste spits, Thomas Careman voor de meer beweeglijk Bas Wobbes. Vooralsnog gebeurde er nog niets, maar tien minuten later brak Soufian Moro de wedstrijd, die op 0-0 leek af te stevenen, open. Goed en wel over de middellijn aan de linkerkant legde hij aan voor een vrije trap. Die leverde de 1-0 op en die oogde gelukkig, maar er zat wel duidelijk een idee achter. De inzet koerste wel degelijk op de rechterbovenhoek af, waarbij Basil Camara onder de bal door ging. Al dan niet bewust van ‘Brutus’. Paul Eppink moest daar wel op antiperen, maar had geen reactie.

Gezien de inzet en de duelkracht, die de geelzwarten in deze derby wel aan de dag legden, was het nu minder waarschijnlijk, dat de harderwijkers nog langszij zouden komen. Met de wissel van verdediger Jorran van Santen voor aanvaller Olivier Pilon voor om de verdedigende stellingen vanuit de basis weer te betrekken. Het werd nog wel weer billenknijpen voor DVS en dat mede door de arbitrale beslissingen. Niet dat VVOG nog tot memorabele aanvallen kwam, maar wel uit spelhervattingen. Uit een lange trap van Paul Eppink trok Coen Vloedgraven in de 76e minuut aan de noodrem door Jeffrey Snijders vast te houden. Hier voelden de groenwitten zich bekocht met “slechts” een gele kaart voor de middenvelder. Zij zagen het als doorgebroken spelers, maar de overtreding vond ver van het doel plaats met nog Ermelose verdedigers op een lijn. Anders was het buitenspel geweest. De gegeven vrije schop leverde niks op.  In de 82e minuut joeg de verder onzichtbare Rihairo Meulens een strakke vrije schop van zo’n 40 meter net over.

De volgende vrije trap werd toegekend na een handsbal, die eerder tegen de groenwitten nog niet als overtreding betiteld werd. En nu was het dichter op het Ermelose doel. De poging van weer Meulens strandde nu in de muur. De officiële speeltijd verstreek met de wissel bij VVOG, waarbij Mark Bottenheft nog in het veld kwam voor Jeffrey Snijders, die krampverschijnselen had. Nog een keer pompte VVOG de bal in het overvolle strafschopgebied van de Ermeloërs, waar Basil Camara hoog boven iedereen uittorende en de bal wegkopte. Toch kregen de geelzwarten in de extra tijd nog een prima mogelijkheid om aan alle onzekerheid een einde te maken. Soufian Moro vond met zijn voorzet Joshua Patrick bij de tweede paal. In plaats van in een keer uit te halen nam hij de bal aan, die vervolgens naast ging. Een nieuwe kans kreeg hij niet meer. Mede doordat hij een pass in zijn richting niet kon aannemen, doordat hij opzichtig weggeduwd werd. Geen overtreding volgens de arbiter. In het vervolg moest Oktay Öztürk herstelwerkzaamheden verrichten aan de zijlijn. Zijn sliding was te laat, waarvoor hij zijn tweede geel ontving en dus voor de ontmoeting met VVSB geschorst is. De buit was echter binnen en DVS liep in de titelrace geen averij op.

“In tweede helft geen vuiltje aan de lucht”
Hoewel derby’s een onvoorspelbaar verloop hebben, zag Richard Plug zijn plannen wel terug in het veld.: “Ik had Benjamin Roemeon nu diep op links gezet en met Jeremy en in wat mindere mate met Roald deden we precies, wat we wilden. Aan de rechterkant had ik het open gelaten voor Enrico, maar die haalde daar nog wat te weinig uit. Hij deed het de tweede helft juist wel weer heel goed en brachten we aan de linkerkant juist niet het gevaar, wat we moesten brengen. We hebben ook zo’n 30, 35 minuten in de eerste helft gedomineerd; in de beginfase niet. Alleen kon aan het eind van de eerste helft die pass op rechts gegeven worden, doordat onze restverdediging niet goed stond.

Dat neem ik Roald ook gewoon kwalijk, net zoals Frankie als laatste man een kopduel aangaat uit een lange bal van de keeper. Dat zijn domme momenten en dat heb ik in de rust ook aangegeven. In de tweede helft was er voor ons geen vuiltje meer aan de lucht; ik denk, dat zij niets meer gecreëerd hebben en wij nog wel twee, die momenten kregen met Benjamin op de paal (zijnet) en Joshua in de ‘zestien’. Er lagen voor ons wel mogelijkheden om te voetballen, maar daarin waren we nog wel wat te slordig, maar dit zijn wedstrijden op zich. Je zag aan het gejuich, dat in deze wedstrijd winnen wel veel belangrijker is dan mooi voetbal. Wij zetten in het laatste kwartier ook meer aan door 4-3-3 te gaan spelen, maar daardoor kwam het in de verdediging wel weer wat meer open te liggen, maar je wil wat forceren.

Na het moment, dat we scoorden, zette ik het ook direct weer terug. Juist doordat er met 4-3-3 meer ruimtes achterin vallen, zet ik het zo neer, want ik wil wedstrijden winnen. Zo heel gelukkig viel die 1-0 ook niet eens. Zoals Soufian die vrije schop nam, moet je die ook nemen. Enrico schiet in de eerste helft een vrije trap voorbij de tweede paal en mis je. Daar heb ik in de rust ook op gewezen. Schiet in een volgende situatie zo in, dat de bal erin kan als niemand ‘m aanraakt. Dat Souf dat zo deed, is extra leuk voor hem, omdat hij momenteel twaalfde man is en Jorran dertiende. In de vorm, die Souf heeft, is hij eigenlijk gewoon basisspeler. Maar wie zou ik er voor hem uit moeten halen. Ik vind Oktay een strijder, die voor mij de oorlog wint. Coen is normaal een van de belangrijkste voetballers. En anders zou ik een van mijn drie aanvallers moeten opofferen. Olivier scoort misschien niet zo veel dit seizoen, maar vorige week legt hij bij de eerste goal de bal breed, waaruit de voorzet komt, bij de tweede trekt hij naar de eerste paal, waardoor Joshua bij de tweede paal vrijkomt en bij de derde forceert hij de penalty. Joshua en Benjamin staan bij mij sowieso niet ter discussie. Dus zeg maar, wie ik eruit moet halen voor Soufian; of ik moet anders gaan spelen, maar op deze manier winnen we veel.”

De oefenmeester uit IJmuiden moet na de zege in de beladen derby tegen VVOG zijn collega Eric Speelziek in Nijkerkse dienst voor zich dulden: “Op dit moment moeten wij accepteren, dat Sparta de betere ploeg is in de competitie met een goede trainer. Zij winnen wat makkelijker dan wij doen.”
 
Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Enrico Patrick Frank van der Burg, Basil Camara, Jeremy Jonker, Roald de Vries (71’ Soufian Moro), Oktay Öztürk, Coen Vloedgraven, Olivier Pilon (82’ Jorran van Santen), Joshua Patrick, Benjamin Roemeon.
Opstelling VVOG: Paul Eppink, Randy Onuoha, Jan Jurriën Hop, Tim Mullier, Finn Kluiver, Harrie Kersten, Jeffrey snijders (90’ Mark Bottenheft), Ciafano Latupeirrissa, Mike Ahrens, Bas Wobbes (77’ Thomas Careman), Rihairo Meulens.
 
Rood (2x geel): Oktay Öztürk (DVS’33 Ermelo)
Scheidsrechter: Dhr. B.N. Smit uit Huizen
Scoreverloop: 81’ Soufian Moro

Bekijk hier alle foto's

Derby van de Veluwe DVS'33 tegen VVOG

(Foto: Theo Aalten)