Eric en Eefje Meihuizen openen Boerderijwinkel in Leuvenum

Na maanden klussen en verbouwen was het voor de familie Meihuizen dan eindelijk zover; de deuren van hun boerderijwinkel werden geopend. De boerderijwinkel is te vinden aan de Sandbergweg 68 op landgoed Sandberg van Leuvenum en gevestigd bij één van de pachtboerderijen op het landgoed.

Eric en Eefje Meihuizen, pachters van boerderij “De Grote Koekoek” hadden al langer de wens om de melk van hun eigen koeien deels zelf aan ‘de man’ te brengen

“Niet omdat de zuivelfabriek waar wij aan leveren, FrieslandCampina, het niet goed doet”, aldus Eefje Meihuizen, “maar wat is er mooier dan mensen het echte product direct vanaf de koe te kunnen leveren?”. “Veel mensen staan ver af van de praktijk en met deze stap willen we het een beetje dichterbij brengen. Mensen kunnen zelf hun producten pakken en afrekenen, contant of met QR code, maar als we in de buurt zijn, kunnen mensen altijd vragen aan ons stellen”.

Afgelopen zomer zijn ze begonnen met het slopen van het oude interieur van het bakhuis naast hun boerderij. Waar vroeger de wc en het washok waren, is nu een eenvoudige zelfbedieningswinkel gerealiseerd. Naast verse melk uit een heuse melktap, staan er ook zakken aardappels, uien en appels. Ook eieren en rundvlees ontbreken niet. Zelfs aan de kinderen is gedacht, achter een deur hangen rekjes met folders over koeien, melk en de boerderij.

“De melktap is het pronkstuk van de winkel. Iedereen kan eenvoudig zelf met het inwerpen van bijvoorbeeld één euro één liter melk tappen, meer of minder melk kan natuurlijk ook” vertelt Eric, “maar we wilden mensen meer bieden dan melk alleen en daarom hebben we ook andere producten in de winkel liggen.”

Deze producten komen allemaal rechtstreeks van de boer. De winkel is klein maar ziet er mooi uit, met foto’s van koeien en herten aan de muur. En voor de beleving alleen is het al leuk om een keer zelf een flesje melk te gaan tappen in Leuvenum. “We wilden eerst nog een speciale opening organiseren, maar door de nieuwe maatregelen hebben we nu gewoon de deuren open gezet en is iedereen van harte welkom om te komen kijken en kopen”, zeggen de kersverse winkeleigenaren gezamenlijk. Die opening komt wellicht op een later moment, want ‘wat in het vat zit verzuurd niet…’.