Ermelo 2020 in beeld gebracht

Journalisten Natalie Overkamp en Gert Hofsink van Ermelo van Nu hebben een jaarboek 2020 gemaakt, een nieuwsoverzicht, mede uitgedrukt in foto’s, van een veelbewogen jaar. 

“We zijn op dat spoor gezet door Joris Daalhuisen, een collega en sparringpartner uit Utrecht. We hebben veel gesproken over de toekomst van de lokale journalistiek, over hoe we zichtbaar willen blijven. Hij wilde een jaarboek maken over Utrecht en daar via crowdfunding geld voor vinden. Wij werden van dat idee ook wel heel enthousiast”, aldus Overkamp

Het bleef niet bij enthousiasme. “We hebben een crowdfunding opgezet en in drie weken tijd, met 120 donateurs, was het geld bij elkaar.” Iets waar Overkamp heel trots op is. “We hebben een grote achterban, dagelijks bezoeken veel mensen onze website. Ze zeggen allemaal dat lokaal nieuws belangrijk is, maar tussen dat zeggen of vinden en daadwerkelijk je portemonnee trekken, zit nog wel een verschil.”

Toen het geld er eenmaal was, begon het selecteren en filteren. “Politiek was het in Ermelo een veelbewogen jaar. Daarbij was 2020 natuurlijk het jaar van Corona en dat bracht bijzondere beelden. De mondkapjesparkeerplaats, zangeressen op hoogwerkers, groepsfoto’s met anderhalve meter.” Ook de serie Raamverhalen, twaalf in totaal, waarvan er uiteindelijk zes in het jaarboek zijn opgenomen, typeert voor Overkamp het jaar. “Allemaal jonge ondernemers, veel met contactberoepen, die noodgedwongen thuis zaten. Vaak met jonge kinderen. Onderwijs, ondernemen, huishouden en gezin liep door elkaar. Soms schrijnend, maar vaak ook mooi.” Door het hele boek heen is de ‘pas op de plaats’ te zien. “Een beetje reflectie zit er wel in.”

Een heuse boekpresentatie kon in deze tijd niet. Wel is er een leuke samenwerking met supermarkt PLUS Berntsen. “Eigenlijk uit nood geboren. We zijn in de boekhandels te koop, maar daar is natuurlijk bijna geen aanloop. In de supermarkt wel. We hebben er begin maart een signeersessie gedaan en het jaarboek is daar te koop.”

Van de duizend boeken die gedrukt zijn, is er al een kwart in korte tijd verkocht. Voor wie niet naast het net wil vissen, bij de lokale boekhandels en PLUS Berntsen ligt het jaarboek in de schappen. Reserveren kan natuurlijk ook altijd via de website van Ermelo van Nu.

Nathalie en Gert van Ermelo van Nu