Ermelose gezichten in coronatijd: BOA Klaas Modderman

De coronacrisis staat voor veel van ons voor een hele moeilijke periode in ons leven. Er zijn mensen ernstig ziek geworden en overleden. Sommige mensen verliezen hun baan. Diploma uitreikingen, familiebijeenkomsten en andere zaken die het leven mooi maken gaan niet door.

Op hetzelfde moment zijn er sinds de uitbraak van corona door het hele land hartverwarmende initiatieven. Nederlanders zijn er voor elkaar

De regering wil samen stil staan bij de gevolgen van de coronacrisis en is 6 oktober een campagne gestart waarin we als Nederlanders ‘aandacht voor elkaar’ hebben.

Ook Ermelo doet mee aan deze landelijke campagne. Daarom plaatst de gemeente Ermelo mini-portretjes van Ermeloërs die vertellen wat hen heeft geraakt in deze tijd van corona.

Klaas Modderman (BOA)

“Vorig jaar maart was ik op vakantie in Duitsland om te snowboarden. We waren net terug en alles ging op slot. Zo ingrijpend. Voor mijn werk als BOA, maar ook privé. Mijn vriendin en ik zouden 29 mei trouwen – ruim een jaar waren we al bezig met voorbereiden. Maar ja, alles veranderde. Alle horeca dicht. Maximaal dertig bezoekers op het feest – inclusief personeel. Dat was wel even zuur. Later relativeer je dat weer, want onze opa’s en oma’s bleven gelukkig gezond en konden er gewoon bij aanwezig zijn. Daar zijn we dankbaar voor, want je hoort genoeg andere verhalen.”

“Als buitengewoon opsporingsambtenaar kreeg ik te maken met nieuwe verordeningen en nog altijd ben ik vooral bezig met handhaving van coronaregels. Door die avondklok is het rooster aangepast. Mijn werkdag begint vaak halverwege de middag. Regelmatig denk ik: hoe ga ik dít nou weer aanvliegen? Veel situaties zijn nieuw of veranderen door regelgeving. Op zich best interessant, maar ook lastig. Want mensen verwachten van een BOA dat-ie precies weet wat wel en niet mag. Er wordt – terecht – naar je gekeken. Dat voel je wel. Ook na alle publiciteit rondom het huwelijk van minister Grapperhaus was het even lastig. Ga dan maar vertellen dat ieder ander zich wél aan de regels moet houden...”

“Ik kan dit werk alleen doen als ik het verhaal erbij kan uitleggen. Onder een uniform zit ook gewoon een mens met allerlei gevoelens. Ik ben geen robot. Juist niet. Ik zoek mensen graag op, maak een praatje, neem tijd om te luisteren – ja, ik wil zichtbaar zijn. Daar kan je al zoveel mee winnen. En ik merk ook onder jongeren dat ze héél goed weten waarom de maatregelen nodig zijn. Bijna iedereen in Ermelo werkt uitstekend mee.”

“Onder mijn collega’s ben ik contactpersoon voor horeca en evenementen. Dat deel viel natuurlijk weg door die crisis. Ik ben nu vooral op straat te vinden. Da’s dan weer een voordeel: ik hoef niet thuis te werken en mag ook ná 21 uur nog naar buiten. De avondklok is hier geen probleem; slechts af en toe treffen we iemand die zonder geldige reden op pad is. Meestal zeg ik tegen mensen: hoe beter we de regels naleven, hoe eerder we uit deze ellende zijn.”

Klaas Modderman BOA gemeente Ermelo
(Foto gemeente Ermelo)