Ermelose vastgoedondernemer Bert van den Brink is ook sportliefhebber: ‘Houd van mooie prestaties en gezelligheid’

Door Marco Jansen - Op vrijdagavond zag hij Cambuur Leeuwarden 2-2 gelijkspelen tegen FC Eindhoven in de Keuken Kampioen Divisie, op zaterdag FC Horst met 1-0 winnen van koploper v.v. Hierden in de tweede klasse en op zondag de Eredivisietopper Feyenoord - PSV in 1-2 eindigden voor de koploper. 

Bert van den Brink uit Ermelo is een echte sportliefhebber die houdt van een leuke voetbalwedstrijd, maar ook van de sociale contacten eromheen: “Het is een middagje of dagje uit.”

Op vrijdagavond ziet hij Cambuur een punt pakken tegen middenmoter FC Eindhoven. De club uit Leeuwarden staat momenteel zesde na de degradatie van vorig seizoen. “Dat is een positie die ongeveer gelijk is met de begroting, want ze zijn daarin behoorlijk teruggegaan.” Bert woont in Horst en kan de volgende dag op de fiets naar de Ermelose club toe. FC Horst wint van koploper v.v. Hierden door een doelpunt binnen 20 seconden, maar als de goal valt is hij nog niet gearriveerd. Dat maakt hem niet uit. Hij heeft het naar zijn zin, want na afloop er zijn veel ondernemers in de overvolle bestuurskamer waarmee hij graag mee naar het voetbal gaat voor ‘de derde helft’. Bij FC Horst is ook de kantine bomvol. Dat ziet de ondernemer graag, want voetbal is een sport voor iedereen. “FC Horst is een gezellige club, die we ook sponsoren, net als de lokale clubs DVS’33 en EFC’58.”
 
Gemoedelijke sfeer
Op zondag is er het vaste bezoek aan Feyenoord. Bert en zijn vriendin Floor gaan naar alle thuiswedstrijden en gaan ook af en toe uit mee, zoals naar Ajax, wat door vuurwerk werd gestaakt. Ze zijn dit seizoen al naar Atlético Madrid geweest en ook een tripje naar Glasgow tegen Celtic staat nog op de planning. “We gaan met de businessclub mee naar uitwedstrijden als we uitgenodigd worden. Vorig jaar zijn we ook uitgenodigd voor het kampioensfeest in het Stadhuis, dat zijn leuke dingen.”

Bert van den Brink en Floor
Bert van den Brink en zijn vriendin Floor Verbeek zijn trouwe Feyenoord-fans. (foto: Marco Jansen)

Bij Feyenoord kennen ze veel mensen. Zo komt Feyenoord-speler Thomas van den Belt na afloop van de wedstrijd even een praatje maken, want vader Gerard (financieel directeur Cambuur Leeuwarden) kent hij goed. Ook Etiënne Reijnen, de technisch directeur van Cambuur die nu assistent-trainer bij Feyenoord wordt, is een goede bekende. Bert praat in de rust van de topper Feyenoord-PSV even bij met Harry Westers, eigenaar van 18 WestCord hotels, die halverwege de wedstrijd even de Heineken skybox heeft verlaten voor een bezoekje aan de Directors Room in het imposante Maasgebouw.

De Kuip zit tot de laatste plaats vol voor de wedstrijd van het jaar. Feyenoord moet toestaan hoe PSV de drie punten mee naar Eindhoven neemt: 1-2. Bert denkt tijdens de wedstrijd al dat PSV gaat winnen en vindt dat de koploper ook eerlijk heeft gewonnen. Net als eerder in de week Atlético Madrid met 1-3 te sterk was voor zijn favoriete club. “Het is jammer als je verliest, maar ik kan genieten van goede spelers zoals Griezmann en Morata. Dat zijn prachtige voetballers met mooie acties en ook beslissende acties, zoals de goal van Hermoso. De intensiteit waarmee zij spelen, dat is echt een topelftal. Maar ook in het stadion was een top ambiance”, vertelt de ondernemer, die vier business stoelen heeft in De Kuip.

“Wij zitten bij de businessclub van Feyenoord en doen wel eens wat extra dingen. Voetbal kijken moet een uitje zijn, het is daarnaast ook het sociale contact. Het is een avondje of een dagje uit. We gaan altijd twee uur voor de wedstrijd eten, lunch of diner, in de Directory Room op de eerste etage. Dit is een ruimte voor een deel van de sponsors en de bestuurders van Feyenoord en ook van de tegenstanders. Als die niet uitgenodigd zijn voor een box komen ze ook daar. De scheidsrechters komen er ook binnen. Na afloop is er een hapje en een drankje in een gemoedelijke sfeer. De spelers gaan naar de tweede verdieping van het Maasgebouw, daar staat de muziek een stuk harder.”

De Eredivisietopper Feyenoord - PSV eindigde zondag in 1-2. (foto: Marco Jansen)
De Eredivisietopper Feyenoord - PSV eindigde zondag in 1-2. (foto: Marco Jansen)

Bert heeft 25 jaar in Rusland gewoond en gewerkt in de pluimveesector en stopte 13 jaar geleden met Brinky. Hij woont sinds 2010 permanent in het buurtschap Horst. Sindsdien is hij ontwikkelaar in vastgoed op allerlei gebied. Van den Brink Onroerend Goed is actief in onder andere huisvestiging (woningen en ombouw kantoren), winkels, horeca en heeft plannen voor een hotel en congrescentrum aan het Wolderwijd. “In de pluimveebranche deden we het heel goed, maar de beslissing om naar het vastgoed te gaan is goed geweest. Het onroerend goed gaat weer goed en we bieden woongelegenheid aan heel veel mensen.”

Hij is altijd vroeg op zijn werk en rijdt nog steeds veel het land door. Sport kijken is ontspanning en een vrijetijdsbesteding, al is er ook een zakelijk belang. “Gedurende de 12 jaar dat ik in Nederland ben is ook het contact met Feyenoord ontstaan. Met Cambuur ben ik in contact gekomen toen ze het stadion gingen bouwen. Dat was voor mij ook vakgerelateerd met het onroerend goed. Cambuur is een heel leuke, warme club. De sfeer van een volksclub, met normale mensen zonder poeha, een beetje net zoals Feyenoord. Die clubs zijn best wel vergelijkbaar. De laatste tijd gaat het goed met Feyenoord, maar daarvoor was het geen topploeg en is het best weleens lastig om supporter van Feyenoord te zijn. Maar het is altijd een heel prettige club mensen.”
 
‘Stabiliteit heel belangrijk in sport’
Het succes van de club is volgens Bert voor een groot deel te danken aan de leiding. “Als een club goed functioneert, komt dat vaak doordat er een stabiel bestuur is. Dat zie je nu bij Feyenoord. Dat hoeven niet allemaal voetballers te zijn, ook een goede penningmeester of financieel directeur is heel belangrijk. Dat is de laatste jaren bij Feyenoord, maar ook bij Cambuur goed voor elkaar. Een ander voorbeeld is Go Ahead Eagles. Dat is een stabiele club geworden die goed presteert. Kees Vierhouten (ondernemer uit Ermelo) heeft daar de touwtjes goed in handen zonder zelf op de voorgrond te treden. Hij geeft de eer aan mensen die het toekomen en de prestaties zijn bovenmatig ten opzichte van de begroting. Het wordt een puinhoop als een bestuur niet stabiel en zakelijk is en mensen die geen functies hebben zich overal mee bemoeien. Dat zie je bij Ajax, dat met een begroting van 180 miljoen tijdelijk op de onderste plaats stond, en ook bij Vitesse.”
 
Sanne in ‘t Hof
Bert houdt van mooie sportprestaties en dat is een reden waarom hij ook schaatster Sanne in ’t Hof sponsort. “Zij heeft ons vijf jaar geleden benaderd omdat ze op dat moment geen ploeg had . Ze kon niet goed uit de voeten met haar vorige ploeg in haar ‘Road to Beijing’. Ze wilde wel de Olympische Spelen bereiken en omdat wij daar ook geloof in hadden, hebben we haar geholpen zodat ze zoveel mogelijk kon schaatsen om in Peking te komen. Ze heeft alles zelf gedaan en nu gaat het steeds beter. Ze doet enorm  veel trainingsarbeid en haar niveau gaat nog elke keer omhoog. Ze was eerst alleen goed genoeg voor de 5 kilometer, maar haar basissnelheid is zo verhoogd dat ze nu ook goed meekan op de 3 kilometer in het World cup circuit. Zo wordt ze ook interessant voor grotere sponsoren. Ze traint op hoogtemeters en het fysieke verhaal vind ik interessant. Ze laat weten hoe het in Noorwegen gaat en was zondag vijfde in Stavanger.”
 
Fietsen
Ook sponsort Van den Brink Onroerend Goed twee wielerploegen, een topamateurteam en een profteam die veel in het buitenland fietsen. Bij zowel het Universe Cyling Team als het Global Cycling Team is Jan Hamstra, ook uit Horst, betrokken. “Leuk aan deze teams is dat ze de hele wereld doorgaan, van de Verenigde Arabische Emiraten tot  Taiwan en van Irak tot Costa Rica. Ze brengen veel plezier aan het volk dat daar komt kijken. Ze betalen het meeste zelf, maar wij maken het dat ze van start kunnen en doen wat extra’s om die clubs bij elkaar te houden. De twee wielerploegen zijn bezig met het internationale programma van volgend jaar.”
 
Bert voelt zich nog jeugdig en hij zegt tot besluit: “Ik vind de meeste sporten leuk, maar we proberen het te houden bij voetbal, wielrennen en schaatsen, omdat het anders te veel wordt. We sponsoren IJs in Ermelo omdat ze alle kinderen gratis het ijs op laten gaan om te gaan schoolschaatsen. Ook vind ik het mooi dat ouderen worden uitgenodigd. Zo’n ijsbaan moet voor iedereen toegankelijk zijn.”