Feestelijke opening tentoonstelling Vrijheid! Blijheid!

Op woensdag 16 juni om 16:00 uur opende wethouder Hans de Haan samen met museumdirecteur Germa Greving de nieuwe expositie in Museum Het Pakhuis.

Versoepelingen geven het gevoel van vrijheid. Tijd voor museum Het Pakhuis om ook de deuren te openen. En wel met een gloednieuwe tentoonstelling Vrijheid – Blijheid

Met de komst van COVID-19 waren ‘vrijheid’ en ‘vrij zijn’ ineens niet meer vanzelfsprekend. ,,Hierdoor werden we ons ook sterker bewust van de waarde van onze vrijheid,” vertelt museumdirecteur Germa Greving. ,,Maar wát je precies waardeert en wanneer, dat verschilt per persoon en per moment.” In Nederland vieren we de vrijheid ieder jaar op 5 mei. Vanaf 1946 was dat vooral om de Bevrijding te vieren, het einde van de Tweede Wereldoorlog. Greving: ,,Nu staan we veel meer stil bij het algemene belang van vrijheid en proberen we te bedenken wat het voor anderen in de wereld betekent om onvrij te zijn.” Dat is ook de aanleiding voor de nieuwe tentoonstelling.


In de tentoonstelling maak je kennis met manieren om vrijheid van anderen in te perken. Want hoe staat het met onze vrijheid van meningsuiting? En heeft iedereen het recht op een eerlijke rechtszaak of het recht om te staken? Mag er overal gedemonstreerd worden? ,,We plaatsen mensen snel in hokjes om de wereld wat overzichtelijker te maken,” legt Greving uit. ,,Het is een manier van ons brein om de omgeving te ordenen. Maar wanneer het over mensen gaat, is de kans op een uitglijer heel groot. Dan beweer je iets over iemand wat helemaal niet klopt.”
 
Tot slot zijn er ook de aangrijpende verhalen van mensen die hun vrijheid verloren, maar ook hervonden hebben. In Ermelo zijn mensen komen wonen die op zoek zijn gegaan naar vrijheid in een ander land dan ze geboren zijn. Vrijheid om te kunnen zeggen wat ze denken, om te zijn wie ze willen zijn, of om te kunnen leven zonder angst.
 
In samenwerking met Chr. College Groevenbeek en Stichting Ermelo’s Kunstcollectief kunnen bezoekers uiteindelijk ook genieten van de inspiratie die het thema vrijheid in de kunst oplevert. In wisselende samenstelling zijn werken te bekijken die verschillende kanten van het thema vrijheid belichten. Daarnaast kan ook elke bezoeker een eigen teken van vrijheid achterlaten in Het Pakhuis. We vullen het museum met ‘vrije vogels’ die zich grenzeloos over de wereld kunnen bewegen. Samen vieren we de herwonnen vrijheid na lange periodes van lockdown en eenzaamheid.
 
Vanaf 17 juni zijn bezoekers op di-za tussen 10:30-16:30 uur van harte welkom in Museum Het Pakhuis. Reserveer vooraf door te bellen met 0341-760777 of door een mail te sturen naar [email protected]. Alle informatie over prijzen en openingstijden is te vinden op www.hetpakhuisermelo.nl
 
Opening tentoonstelling Vrijheid Blijheid Museum het Pakhuis Ermelo