Geen reparatie in tweede helft van vroege 0-1 voor DVS'33 Ermelo tegen SV Urk (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft de vroege achterstand tegen sv Urk niet kunnen repareren ondanks de kansen in de tweede helft.

Door de 0-1 nederlaag hielpen de Ermeloërs de voormalige eilandbewoners net als vorig seizoen weer in het zadel; toen na zeven wedstrijden zonder zege en nu na vierwedstrijden met slechts een punt

De geelzwarten deden het wat dat betreft wat beter met zes punten uit de laatste vier wedstrijden. DVS besloot de eerste periode dus met een nederlaag. Met drie overwinningen, twee gelijke spelen en zeven nederlagen is de oogst beneden verwachting. De definitieve ommekeer moet dus in de tweede periode komen. Door de nederlaag zakten de Ermeloërs met 11 uit 12 naar de zestiende plaats, maar dan kan na de wedstrijd Hoogeveen-DEM nog de vijftiende worden. Om de aansluiting te bewaren zijn nu weer wat winstpartijen nodig.

De ploeg van voormalig DVS-trainer Peter Wesselink kon gelukkig wel weer beschikken over Klaas Romkes, die in de vorige ronde nog genoodzaakt was om het ziekenhuis te bezoeken. Patrick Loenen had zijn ploeg op een plaats gewijzigd; voor Lars van Wetering was een basisplaats ingeruimd in plaats van Jorick Priem.

DVS met vroege achterstand de rust in
DVS leek al vroeg op voorsprong te komen, maar keek een minuut later al tegen een achterstand aan. In de 2e minuut bracht Sem de Wit de bal vanaf eigen helft in. Die werd doorgekopt door Bennie Dunnink, waarmee hij bijna zijn eigen doelman versloeg, maar Richard Strijker kon de bal ternauwernood nog voor de doellijn keren. Twee minuten later was het aan de andere kant wel raak na een vrije trap van Lucas Schraal. Sem de Wit kopte weliswaar weg, maar in het vervolg Lucas Nagel had net te veel vrijheid om de afvallende bal laag in de linker hoek raak te schieten, 0-1.

Dat betekende, dat de ploeg van Peter Wesselink al vroeg kon inzakken. De thuisclub had daarna ook veel balbezit, maar kreeg pas rond het half uur voetbal mogelijkheden. Daarvoor had sv Urk de score ook al kunnen verdubbelen vanuit de omschakeling. In de 13e minuut zat Sem de Wit aan de bal uit een voorzet van Lucas Schraal, voordat Pieter Brands gevaarlijk kon worden. De afvallende bal werd door Iede den Dulk ingeschoten in de zelfde hoek als de 0-1, maar nu lag doelman Dean Bredewolt wel in de weg. Ook de volgende kans was vijf minuten later voor de bezoekers. Klaas Romkes nam de bal uit een voorzet van Johannes Schrijver goed aan en legde uit de draai aan voor Schraal.

Zijn schot ging echter ver naast. Pas in de 28e minuut noteerde DVS de eerste kans en die had er zeker in gemoeten. De voorzet van Joël van Blerk vanaf links was eigenlijk te ver, maar Nick van Hilten bracht de bal opnieuw in. Recht voor het doel kopte Lars van Wetering over. Vier minuten later verzond Adriaan Kruisheer in de ‘zestien’ een slim passje op Frank Olijve, die de bal in de korte hoek probeerde te deponeren, maar doelman Richard Strijker verkleinde zijn doel goed en redde ten koste van een hoekschop. Die werd scherp ingebracht door Stef Nijland en daaruit kopte Tarik Evre in. Bennie Dunnink redde op de doellijn. Daarmee was het ook gedaan met de Ermelose dadendrang voor rust, maar ook de bezoekers creëerden nog gevaar. De enig dreiging voor de thee ontstond na een slechte breedtepass op het middenveld, waardoor Lucas Schraal kon voorzetten, maar de goede interceptie was er vervolgens van Joël van Blerk. Zo bleef het halverwege 0-1.

Geen herstel na rust voor DVS ondanks kansen
Tarik Evre, bij wie het al een vraagteken was, of hij de wedstrijd wel kon starten, bleef in de rust in de kleedkamer achter. Jorick Priem was zijn vervanger. Daardoor schakelde DVS ook weer over naar 4-3-3. Met de oud-GFC’er waren de geelzwarten voorin metten veel dreigender. De eerste doelpoging was ook van de gastheren met een kopbal van Lars van Wetering uit een voorzet van Benjamin Roemeon. De goalie pakte de bal in tweede instantie. Aan de andere kant maakte Sem de Wit in de 50e minuut een voorzet van Lucas Nagel onschadelijk, voordat de bal Lucas Tol bereikte. Weer een minuut later kopte Sem de Wit uit een corner over het Urker doel.

De druk op de verdediging van de bezoekers werd steeds groter. Doelman Strijker werkte een voorzet van Roland Baas in de 54e minuut wel weg, waarna Stef Nijland de afvallende bal inschoot. Goed gedrukt en met de juiste richting in de hoek, maar niet hard genoeg, zodat de sluitpost kon redden. Twee minuten later kon Lars van Wetering zijn schoen onvoldoende tegen een voorzet van rechts door Jorick Priem zetten. Urk counterde in de 57e minuut naar een grote kans toe. De uittrap van doelman Strijker leek uit te gaan, dacht ook DVS-trainer Patrick Loenen, maar Urk mocht doorvoetballen. Na een goede steekpass van Lucas Tol, kwam Klaas Romkes oog in oog te staan met doelman Dean Bredewolt.

Die keerde de bal met de voet. Daarmee was het tot de slotfase ook wel gedaan met het gevaar van de blauwwitten. Jorick Priem bleef daarna dreigend met zijn acties en schoot hard richting de korte hoek, maar doelman Strijker dook de bal uit de hoek. Vanaf de 63e minuut mocht Owen Muller het voorin gaan proberen voor Lars van Wetering. Peter Wesselink wisselde even later met Jarno van Essen voor Pieter Brands.

Een kopbal van Owen Muller en een schot van Jorick Priem leverden in de 67e minuut niet het gewenste resultaat op, maar het gaf de Ermelose druk wel aan op de compacte verdediging van Urk met bijtijds vijf verdedigers en vier spelers kort daarvoor. Spits Klaas Romkes werd er in de 71e minuut daarbij ook afgehaald voor verdediger Lubbert Post. Patrick Loenen wisselde zes minuten later nog aanvallender met Maarten van Dijk en Sam Crowther voor Frank Olijve en Adriaan Kruisheer. Natuurlijk lag er veel ruimte achter de Ermelose verdediging en in de 82e minuut profiteerden de bezoekers daar bijna van, toen Lucas Tol Lucas Schraal in scoringspositie bracht. Zijn schot werd gepakt door Dean Bredewolt. Urk kreeg vervolgens vijf minuten voor tijd nog een mogelijkheid, nadat Stef Nijland op de bal ging staan. Lucas Schraal probeerde het vanaf links met een geplaatst schot naar de verre kruising, maar de bal ging daar net overheen.

In de 86e minuut was DVS weer dichtbij de gelijkmaker uit een voorzet van Roland Baas vanaf links. Met het hoofd bracht Jorick Priem de bal bij Sam Crowther, maar helaas net iets te veel achter hem. Uit de draai kwam hij niet meer tot een goed schot van dichtbij het doel. Kort hierna kreeg de invaller een licht duwtje in de rug na een assist van Maarten van Dijk en kwam ook niet meer tot een krachtig schot. Aan Urker zijde werd in de 88e minuut nog gewisseld, waarbij Andreas Gnodde in het veld kwam voor Lucas Schraal. Waar Dean Bredewolt in de extra tijd nog eenmaal ver zijn doel uit moest komen om een counter onschadelijk te maken, was de laatste doelpoging van de wedstrijd voor Jorick Priem, maar zijn schot ging naast. DVS moest zich dus neerleggen bij een 0-1 nederlaag.

“We moeten die bal er gewoon inschieten”
Allereerst lichtte Patrick Loenen in zijn nabeschouwing zijn keuze voor Lars van Wetering in de basis toe: “Ik verwachtte, dat Urk zou inzakken en wij meer voor de goal zouden komen; dan heb je bezetting voor de goal nodig. Dan komen we zelf al weer heel vroeg achter uit een standaardsituatie. Het begint al, hoe wij een goal weggeven; dan loop je al achter de feiten aan. We krijgen ‘m tegen uit een afvallende bal en daar hebben we het al vaker over gehad. Het is ook geen toeval. We winnen het eerste duel wel, maar het tweede niet. Wat moet je daar nou van zeggen. Laat ik er maar niks over zegen. Dan heb je in de eerste helft ook niet veel dreiging, doordat zij zo inzakken, maar kregen we met Lars van Wetering nog een niet te missen kans. Die moet er gewoon in. In de tweede helft gaan we met vier man achterin spelen met Jorick voorin. Sam Crowther krijgt nog twee honderdprocentkansen. We maken een doelpunt, dat wordt afgekeurd. Owen wordt geschopt en moeten een penalty krijgen. Maar wij kunnen niet scoren. Het doel van voetbal is tegendoelpunten te voorkomen en zelf te scoren. Je moet proberen de nul te houden, maar wij doen dat voorin. En als je nou geen kansen krijgt, is het een ander verhaal. We geven over het algemeen ook niet veel weg, maar alles vliegt er tegen ons in. De kansen, die we missen, worden steeds groter. We moeten die bal erin schieten; meer kan ik er niet van maken.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Dean Bredewolt, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Tarik Evre (46’ Jorick Priem), Joël van Blerk, Roland Baas, Adriaan Kruisheer (77’ Sam Crowther), Frank Olijve (77’ Maarten van Dijk), Stef Nijland,  Lars van Wetering ( Owen Muller), Benjamin Roemeon.
Opstelling sv Urk: Richard Strijker: Johannes Schrijver, Bennie Dunnink, Iede den Dulk, Riekelt Nentjes, Lucas Tol, Lucas Nagel, Jan Ras, Lucas Schraal (88’ Andreas Gnodde), Pieter Brands (66’ Jarno van Essen), Klaas Romkes (71’ Lubbert Post).

Scheidsrechter: J.C.M Janssen uit Reuver
Scoreverloop: 4’ 0-1 Lucas Nagel