Gevoelig verlies voor DVS'33 Ermelo tegen VVOG in Harderwijk (wedstrijdverslag)

Na de performance van DVS’33 Ermelo enkele dagen eerder tegen DOVO zullen veel DVS-spelers en -supporters zich de afloop van de ‘Derby van de Veluwe’ bij VVOG toch anders voorgesteld hebben.

In de eerste helft konden de geelzwarten nog wel grotendeels  bogen op een veldoverwicht, maar bij de 1-0 rolden de Ermeloërs toch wel de rode loper uit voor de “Groenen”

De achterstand werd nog wel voor de thee ongedaan gemaakt door een fraaie afronding, maar na een nieuwe achterstand, kort nadat de kans om de 1-2 te maken niet benut was, kwamen de Harderwijkers opnieuw op voorsprong en bouwden die zelfs uit. Voor de aansluiting met de subtop was dat een duur verlies, maar omdat het ook nog een om de meest aansprekende derby voor DVS (en de groenwitten) ook nog heel gevoelig. Of de ludieke actie van de VVOG-aanhang, de verspreiding van talloze tuinkabouters over geheel Ermelo, waaronder een groot aantal in de achtertuin van de DVS-voorzitter, zal de vraag zijn. Onder de toeschouwers bevond zich voormalig DVS- en VVOG-trainer Jan Lankreijer.

Peter Wesselink wijzigde zijn ploeg op een plaats in vergelijking tot de succesvolle wedstrijd tegen DOVO. Tarik Evre trad nu weer aan in de basis voor Sem de Wit.

Eerste helft onbeslist
Zo’n geweldig optreden, waarin alles goed loopt, als de midweekse competitieverplichting op “Panhuis” is wellicht niet zomaar te benaderen. DVS legde de knoet er niet zo over als in de uitwedstrijd tegen DOVO, maar begon wel met een veldoverwicht. Dat leverde in de 4e na een goede combinatie tussen Stef Nijland en Ali Akla een kans op voor Lars Huber, die zijn schot geblokt zag worden. Twee minuten later veroverde Frank Olijve de bal, waarna Ali Akla kon uithalen.

Dat schot ging over. Aan de andere kant ontstond dreiging, nadat Jeremy de Graaf het duel van Tim van de Berg won, waarna de aanvaller over schoot. Vervolgens kon Nicky van Hilten een afgemeten passje van Maarten van Dijk de bal op het hoofd van Nicky van Hilten leggen, maar de kopbal ging voorlangs. Hoewel het tempo al niet hoog was, zakte dat nog verder na een kwartier voetbal. Voor de verdedigers was het zoeken om de inspeelbal of de dieptepass te geven. Behalve een afstandsschot van Stef Nijland, recht op de doelman, was vooralsnog het laatste kansje, voordat Ali Akla met zijn schot, dat overging, het laatste kwartier voor rust inluidde. Daartussen had de thuisclub de stand al op 1-0 gebracht.

DVS bleef teruglopen, terwijl Mitchel Dijkhof wachtte op de overlap op rechts. Die kwam er niet, maar ondertussen kon hij zelf in alle vrijheid aanleggen voor een schot, dat bij de rechterpaal laag binnen sloeg, 1-0. Daarmee was het vooralsnog ook wel gedaan met de aanvallende bedoelingen van VVOG. Sterker nog; met vijf man achterin en soms vier man daarvoor, was het voor de geelzwarten moeilijk om zich er doorheen te voetballen. DVS kon desalniettemin in de 39e minuut langszij komen, toen Nicky van Hilten, toen Tarik Evre met een boogbal Stef Nijland bereikte.

Die won zijn persoonlijke duel van Bruce Lucke en rondde met een volley fraai af, 1-1. Hoewel DVS nu wel wilde doordrukken, was er eerst nog een schietkans voor de thuisclub, maar Lammert Roossien schoot hoog over. Het laatste gevaar voor de rust was weer voor DVS, na een combinatie tussen Stef Nijland, Benjamin Roemeon en Lars Huber. Uit zijn steekpass kwam Frank Olijve voor doelman Manuel Hoogewoning, die de inzet van de controleur met een reflex pareerde. Geen voorsprong voor de bezoekers derhalve, die dus wel meer mogelijkheden daartoe hadden.

VVOG beslist derby na rust in haar voordeel
Zonder wijzigingen in beide teams tekende VVOG in de 47e minuut voor de eerste doelpoging. Jeffrey Snijders’ pass was afgemeten op Roossien, die voorlangs schoot. Wellicht had er ook meer in gezeten in de diagonaal ingebrachte bal van Snijders drie minuten later, maar verdediging en aanval lieten die bal achter lopen. In diezelfde minuut haalde Tim van de Berg er nog een gevaarlijke voorzet uit. Zelf haalde DVS via Benjamin Roemeon in de 52e minuut de achterlijn, maar zijn strakke voorzet vond geen voetje van een medespeler.

Vier minuten later bereikte Stef Nijland Benjamin Roemeon, maar zijn inzet ging over. Na een uur voetbal was er weer gevaar voor het Ermelose doel, toen Lammert Roossien maarten van Dijk uitspeelde en voorzette op Mitchel Dijkhof. Zijn schot met links ging rakelings naast het doel van Daan Huiskamp, die eigenlijk niet eens zoveel te doen kreeg. Ook Jeremy de Graaf kreeg drie minuten later alle tijd om te schieten, maar zijn inzet ging hoog over. Met nog twintig minuten te gaan bracht Peter Wesselink drie verse krachten in; Gaston Salasiwa, Lars Huber en Ali Akla maakten plaats voor Nassim El Ablak, Adriaan Kruisheer en Omar El Ghazouani.

De laatste legde veel acties met dreiging in zijn spel, maar kwam niet tot de beslissende assist. Stef Nijland zette Adriaan Kruisheer halverwege de tweede helft vrij voor het doel, maar kreeg de bal niet langs doelman Hoogewoning. Vervolgens kreeg DVS een nieuwe achterstand te verwerken, toen de thuisclub een vrije trap mocht nemen. Daniël van Warven kwam net in het veld voor de Harderwijkse doelpuntenmaker Dijkhof.

De oud-DVS’er legde die bij de tweede paal op het hoofd van centrale verdediger Bruce Lucke, die in de verre hoek raak kopte, 2-1. Door het vuurwerk lag de wedstrijd enkele minuten stil. Na de hervatting lukte stompte Daan Huiskamp het leer in een overvol strafschopgebied weg na een hoekschop. Sem de Wit kreeg vanaf de 78e minuut nog speeltijd voor Tarik Evre. Benjamin Roemeon probeerde nog in de 82e minuut het leer over doelman Hoogewoning in het doel te tillen, maar de sluitpost pakte die bal uit de lucht. Voor de thuisclub ontstond er in de 84e minuut later weer enorm veel ruimte na balverlies van Nassim El Ablak, maar Tim van de Berg onderschepte de voorzet. De derde treffer voor de Harderwijkers viel echter alsnog, toen Job Hoogendoorn in de 69e minuut in de ‘zestien’ over het voetje van Nicky van Hilten ging. De toegekende strafschop werd feilloos benut door Jeremy de Graag, 3-1.

Voor de laatste minuten pleegde Peter Wesselink nog een aanvallende wissel, door controleur Frank van Olijve eraf te halen en Lars van Wetering als extra spits te posteren. Hij werd echter niet in stelling gebracht. Nog net binnen de reguliere speeltijd schoot Stef Nijland vanaf een goede positie een vrije trap in de muur. Bij VVOG kreeg de nieuwste aanwinst, Ferdi van Looy (van FC Emmen O21) een regel op het wedstrijdformulier voor Jeremy de Graaf en mocht zo delen in de winstpremie. Zeker nadat Jeffrey Snijder en Adriaan Kruisheer in de extra tijd over schoten. Het zoet der overwinning in deze altijd aansprekende streekderby was zodoende voor VVOG en het zuur van de nog onrijpe druiven voor de geelzwarten. Verder kan gesteld worden, dat scheidsrechter Te Kroeze, die ook de vorige editie van VVOG-DVS leidde, een puike partij floot.

“Wedstrijd beslist door twee individuele momenten”
“De teleurstelling van de nederlaag blijft nog wel even hangen. Dat verandert pas als ik de beelden terug heb gezien. Dan kan ik er wat klinischer naar kijken.”, aldus DVS-trainer Peter Wesselink na afloop.

Hij begon de wedstrijd met één wijziging: “We hebben alleen maar competitiewedstrijden om een paar spelers, zoals Tarik, Nicky en Gaston weer helemaal wedstrijdfit te krijgen. We hebben dinsdag niet kunnen trainen, doordat we die wedstrijd tegen DOVO hadden. Ook de week daarvoor hebben we dinsdag vriendschappelijk gespeeld, omdat een aantal jongens dat wedstrijdritme goed konden gebruiken. Dat is niet wenselijk, maar ik kies daar wel voor.”

“Ik denk, dat ik wel weet, waar we het hebben laten liggen, maar dat wil ik nog wel bevestigd zien” vervolgde de trainer zijn nabeschouwing. “Maar je moet toch vooral het grote plaatje blijven zien en ik werd wel blij van die eerste helft. Met name het voetbal, dat we gebracht hebben, en we dwongen VVOG toch achteruit. We hebben voetballend ook goede kansen gecreëerd. We hadden de wedstrijd ook al in de eerste helft kunnen beslissen, aar dat gebeurde niet. De tweede helft was echt wel een stuk minder. Het druk zetten vooruit kwam er niet goed uit. Doordat we te veel achteruit liepen, hadden we ook geen vat meer op de wedstrijd. Wat er daar precies misging, moet ik nog terugzien Ik zag wel, dat een aantal jongens het bij ons fysiek lastig had, vooral in de tweede helft. Het kon ook komen, doordat de ruimtes ertussen te groot werden en misschien had dat ook wel verband met elkaar.

Net zoals tegen SteDoCo, Sparta waren we tegen DOVO veel aan de bal en dat is ook, wat we willen. Nu waren we DOVO in een hosannastemming, maar wat als die kans van Öztürk en die vrije kopkans er in gegaan waren en we net 3-2 verloren hadden. We hadden tegen VVOG ook gewoon met 3-1 voor kunnen staan. Maar dat gebeurde niet; zo dicht ligt het soms bij elkaar. We hebben tegen DOVO ook veel meer vanuit de tweede bal gespeeld in plaats vanuit de opbouw van achteren uit. Wij kregen van VVOG wat meer de opbouw en misschien zat daar het verschil wel in. Wij moesten het verzinnen en zij konden zich focussen op onze opbouw. Wij willen het liefst verzorgd voetbal spelen op de helft van de tegenstander. De ene keer lukt dat beter dan de andere keer. Die 1-0 en die 2-1 waren individuele momenten.

Bij die 1-0 hadden we eerder moeten uitstappen, maar ik ben vooral benieuwd, waardoor die situatie ontstaat. Waar leden we balverlies, waardoor zij veertig meter konden oversteken. Ook die 2-1 was een specifiek moment en wij zijn kwetsbaar bij die spelhervattingen. Dat doelpunt was cruciaal en was ook een specifieke kwaliteit van die jongen. Wij kozen voor zonedekking, maar hadden misschien die jongen gewoon moeten koppelen aan Tim of Tarik. Wij hadden net daarvoor die grote kans met Adriaan en ook nog met Benjamin. Wij hebben in de hele wedstrijd ook wel weer de meeste en de grootste kansen gehad. Dat is eigenlijk in alle wedstrijden wel zo geweest. Uiteindelijk stonden wij wel aan de verkeerde kant van de streep. De 3-1 viel na balverlies bij een inworp vlak voor onze dug-out en moesten we achteruit lopen. Bij ons was de kracht er toen al wel uit. Dat was ook opvallend in de tweede helft. Vandaar ook die drie wissels. Nicky maakte daarbij die overtreding en ook dat wil ik nog eens terugzien. We hebben na die wissels ook nog wat kansen gehad, maar al met al was dat te weinig.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Nicky van Hilten, Tarik Evre (78’ Sem de Wit), Tim van de Berg, Gaston Salasiwa (65’ Nassim El Ablak), Maarten van Dijk, Frank Olijve (86’ Lars van Wetering), Lars Huber (65’ Adriaan Kruisheer), Ali Akla (65’ Omar El Ghazouani), Stef Nijland (74’ Lars van Wetering), Benjamin Roemeon.

Opstelling VVOG Harderwijk: Manuel Hoogewoning, Jeffrey Snijders, Bruce Lucke, Daily Groenewegen, Brian van den Hooff, Mitchel Dijkhof (68’ Daniël van Warven), Yasin Kurt, Milan Brüggeman, Lammert Roossien, Jeremy de Graaf (90+4’ Ferdi van Looy), Job Hoogendoorn (90’ Younes El Ghamarti).

Scheidsrechter: Dhr. J. te Kroeze uit Middenmeer (Wieringermeer)

Scoreverloop: 24’ Mitchel Dijkhof 1-0, 39’ Stef Nijland 1-1, 69’ Bruce Lucke 2-1, 85’ Jeremy de Graaf (pen.) 3-1.

Resultaten Derde Divisie Zaterdag 10 september (speelronde 5):

Door de winst op de Ermeloërs kroop VVOG weer over DVS heen. Als enige met 6 uit 5 bezetten de Harderwijkers nu de elfde plaats. De geelzwarten staan daar met een punt minder net onder en leiden een kwartet van clubs met 5 uit 5. De koploper is onttroont en Veenendaal ‘rules’ de Derde Divisie Zaterdag.

ASWH-sv Urk: Het kon natuurlijk een keer gebeuren en de verrassende koploper liep in Hendrik Ido Ambacht tegen de eerste nederlaag aan. Na de 2-0 ruststand bleef het spannend, doordat de bezoekers met het nodige opportunisme naar de aansluiting zochten, maar kort voor tijd was het pleit beslecht in het voordeel voor de voormalige Tweededivisionist. Met 8 uit 3 leidt ASWH nu als nummer 6 een trio van clubs. Sv Urk staat nu op een nog altijd prijzenswaardige derde plek met twee punten achterstand op de nieuwe koploper, namelijk met 10 uit 5.
DOVO-Staphorst: De nederlaag tegen DVS had de ploeg van Florian Wolf niet aangetast. Het duurde lang, voordat de openingstreffer net binnen het kwartier een vervolg kreeg. In het laatste kwartier liep de thuisclub weg naar 4-0. De vierde zege bracht DOVO met 12 uit 5 naar de koppositie. Met 4 uit 5 staat Staphorst voorlaatste.

SteDoCo-GVVV: De thuisclub drong misschien nog wel het meest aan, maar de ex-Tweededivisionist besliste het duel in de slotfase in haar voordeel. Het werd 0-1. Daardoor is GVVV nu met 10 uit 5 en een beter doelsaldo dan sv Urk de naaste belager van plaatsgenoot DOVO. SteDoCo blijft met 7 uit 5 en een beter doelsaldo nog net in het linker rijtje.

Hsv Hoek-Excelsior’31: De thuisclub hoopte na een bliksemstart en een treffer op de tweede zege. Dat leek er ook in te zitten, omdat het goede veldspel van de Tukkers niet gevolgd werd door een doelpunt. De gelijkmaker viel echter nog in het slot van de wedstrijd. Door die 1-1 belandde Excelsior’31 met 8 uit 5 op de zevende plaats. En heeft daar net boven en eronder gezelschap. Hsv Hoek bezit evenals DVS 5 punten en heeft van het kwartet met dat puntenaantal het minste doelsaldo. Derhalve een vijftiende plaats.

Sparta Nijkerk-Barendrecht: Ondanks een voorsprong voor de bezoekers delfden zij toch het onderspit in een gelijk opgaande partij. De rust ging al in met 1-1, waarna oud-DVS’er Frank Heus zich scherp toonde en na ruim een uur voetbal de winnende treffer scoorde. Daarmee klom Sparta met nu 10 uit 5 over de Bongerd-bewoners heen naar de vierde plaats naast sv Urk. Barendrecht staat daar als enige met 9 uit 5 direct onder.

ACV-rkav Volendam: De Assenaren begroetten de eerste thuiszege. Na de 1-0 halverwege de eerste helft, viel het nog niet mee om de voorsprong uit te breiden. En dat ondanks dat de Volendamse sluitpost er tien minuten voor de rust met rood van af moest. De “Wijdbroeken” kwamen kort na rust zelfs terug tot 1-1, maar moesten uiteindelijk toch met 3-1 buigen. Voor ACV goed genoeg om met 8 uit 5 te klimmen naar de achtste plaats. Rkav Volendam viel met 6 uit 5 net weg uit het linker rijtje.

Sportlust’46-FC Rijnvogels: De bezoekers dachten met een 0-2 stand, kort voor rust verkregen,  halverwege op rozen te zitten, maar met het nodige opportunisme haalde Sportlust’46 er in de slotminuten nog een 2-2 gelijkspel uit. De Woerdenaren bezitten nu evenals DVS vijf punten, maar dan wel met een net minder doelsaldo. Ook FC Rijnvogels bezit nu vijf punten en staat net een plaats lager.

Ter Leede-Harkemase Boys: In dit kelderduel zochten beide clubs naar de eerste overwinning. De thuisclub had gehoopt het lek boven te hebben, maar ook nu was de Sassenheimers geen punt gegund. Harkemase Boys ging de laatste tien minuten in met een 0-1 voorsprong en trok die over de streep. Met 4 uit 5 namen de Harekieten afstand van de laatste plaats en op basis van doelcijfers weten zij zelfs twee clubs onder zich. De rode lantaarn is met 1 uit 5 voor Ter Leede.