Gezelligheid troef bij Haringparty 2022 in Harderwijk

Door Harry Schipper – Gezelligheid, met de daarbij behorende mogelijkheid om eindelijk eens uitgebreid bij te kletsen én te netwerken met vooral Harderwijkse ondernemers; dat vormde donderdagavond het hoofdingrediënt van de Haringparty editie 2022.

De terugkeer van dit inmiddels traditionele netwerkevenement naar de historische en uiterst sfeervolle Vischmarkt - ‘de plek waar alles begon’ – droeg bij aan die gezelligheid én aan een verrassende recordopbrengst van ruim 55 mille tijdens de veiling van het Harderwijkse eerste haringvaatje

Drie jaar moesten de bezoekers van de Harderwijkse Haringparty wachten op de editie van donderdag. Een editie die anders was dan voorgaande edities, omdat de organisatoren ervoor hadden gekozen om de prijs van een toegangskaartje fors op te krikken naar maar liefst honderd euro. Voor zoveel geld kreeg je dan wel live muziek, de hele avond onbeperkt drankjes en tal van lekkere hapjes.

Uiteraard ontbrak daarbij niet de Hollandse Nieuwe die de afgelopen weken weer vers uit de Noordzee en Atlantische Oceaan waren opgevist, gepekeld en aan wal gebracht. De medewerkers van vishandel Dries van den Berg hadden ze perfect gekaakt en schoongemaakt, zodat een team van restaurant ‘t Huus van Guus’ de dienbladen vol met de lekkere volvette haringen en gesnipperde uitjes alleen nog maar hoefde uit te serveren.

De fors hogere toegangsprijs betekende wel zo ongeveer een halvering van het aantal bezoekers dat gemiddeld vorige edities van de haringparty bezocht: geen vijftienhonderd maar zo’n 750. Volgens Haringparty-organisator Erwin Bruinink was dat ook precies de bedoeling: minder mensen, dus minder drukte en juist daardoor meer mogelijkheden om te netwerken. Prettig bijeffect was dat hij en de andere organisatoren Ernst Admiraal, Erik Hulleman en Julian ’t Jong van de JOHN, voor deze editie aangevuld met Vischmarktbewoner Peter de Vries, dit jaar niet maandenlang op zoek hoefden te gaan naar voldoende sponsoren. De hogere toegangsprijs, aangevuld met een vijftal hoofdsponsors, lijkt ruim voldoende om alle kosten te dekken.  

Wat hetzelfde bleef was de veiling van het eerste Harderwijkse vaatje Hollandse Nieuwe. Net als de vorige drie edities was dit eikenhouten vaatje - overigens zonder vis erin – beschilderd door de internationaal befaamde Harderwijkse kunstenaar Peter Riezebos. Volgens veilingmeester Peter van den Berg maakte enkel die beschildering het vaatje al ‘meer dan 25.000 euro waard’.

Zo’n boute bewering past wel bij de zoon van de vorig jaar plots overleden vishandelaar Dries van den Berg, die daarvoor altijd  de veilingen leidde en fikse geldbedragen uit de portemonnees van de aanwezige ondernemers wist te schudden. Leuk detail bij de veiling was dat het eerste bod van vijfhonderd euro werd gedaan door de personeelsvereniging van zijn eigen vishandel. Al snel volgende nog tientallen andere toezeggingen, variërend van 250 tot meer dan tweeduizend euro.

Het debuut van Peter van den Berg als veilingmeester ging hem wonderwel af, al kende ‘de zoon van’ lang niet zoveel namen en feiten van de flink biedende Harderwijkse  ondernemers als zijn altijd spraaklustige vader. Maar met wat hulp van onder andere Jeroen de Jong en Johan Kok die al wél zowat iedereen kenden, rolde er in een half uur tijd al gauw zo’n veertigduizen euro het podium op.

De hoogste vier bieders mochten daarna op het podium rondom een rode knop staan waarmee ze de ‘mijn-klok’ tot stilstand konden brengen, die terug ‘tikte’ van vijftigduizend naar uiteindelijk 14.740 euro. Op dat moment sloeg de eigenaar van Customarie Shoes op de knop, waar ook de vingers van de heren van Hoornstra-Ophof Infra al boven zweefden. De wegenbouwers wisten het vaatje al tweemaal eerder te bemachtigen, maar visten dit jaar dus achter het net.

De veilingopbrengst kwam daarmee uit bijna 56 mille: een veelvoud van wat haringparty’s in andere steden plachten op te brengen. Meer dan genoeg voor het goede doel van de Harderwijkse Haringparty 2022: Stichting De Maretak. Voorzitter Peter de Vries, niet geheel toevallig dus ook medeorganisator van de Haringparty, toonde zich verguld met de cheque van 25.000 euro die hij meteen al die avond kreeg overhandigd. De party-organisatie heeft ook voor de resterende veilingopbrengst al een goed lokaal doel op het oog, maar wil dat pas op een later tijdstip bekendmaken.

Haringparty Harderwijk 2022