Groep Ermeloërs start petitie voor openstelling supermarkten op zondagmiddagen

Door Harry Schipper – Vanaf volgend jaar supermarkten in Ermelo open op zondagmiddagen. Dat is wat een aantal Ermeloërs, verenigt in de groep ‘Supermarkten ook open op zondag in Ermelo’, graag wil.

Om te peilen hoeveel andere inwoners van Ermelo ook graag in hun eigen woonplaats boodschappen willen doen op zondagmiddagen, heeft de groep Ermeloërs een petitie online gezet, die in een week tijd ruim driehonderd keer is ondertekend

Ook op Facebook heeft de groep al meer dan een half jaar een eigen pagina aangemaakt: ‘Supermarkten ook open op zondag’. Via Facebook is de groep op zoek naar voorstanders in Ermelo ‘voor keuzevrijheid voor ondernemers die graag hun winkel willen openen op de zondag’. Uit die formulering kunnen paginabezoekers opmaken dat de groepsleden voorstanders zijn  van koopzondagen in Ermelo. En dat dus ook andere winkels dan supermarkten op zondagen open mogen.

De groep wijst naar buurgemeenten Nijkerk, Zeewolde, Epe en Harderwijk, waar supermarkten elke zondagmiddag van twaalf tot zes uur open mogen zijn. Daar bovenop is er in Harderwijk maandelijks een koopzondag(middag), tijdens het zomerseizoen en de weken voor Kerst zelfs elke week. “Zo heeft de kerkgang er geen hinder van”, meldt de Facebookpagina erbij.

De groep ‘Supermarkten ook open op zondag in Ermelo’ wil de kwestie van de zondagmiddagopenstelling nu aankaarten, omdat er volgend jaar maart gemeenteraadsverkiezingen zijn. In Ermelo was er tot dusver in de raad geen meerderheid voorstander van. Inwoners van Ermelo kunnen straks met het uitbrengen van hun stem op een voor- of tegenstander van de koopzondag of openstelling van supermarkten op zondagmiddagen bepalen wat er in Ermelo moet veranderen. Of juist niet.

Zo hebben BurgerBelangen Ermelo en de VVD zich al voorstander van de koopzondag verklaard. En verzetten in elk geval de ChristenUnie en SGP zich tegen invoering.

In de petitie, opgesteld door Bram van de Burg, verzoeken de ondertekenaars de gemeente de winkeltijdenverordening na de verkiezingen in 2022 opnieuw als onderwerp te bespreken ‘en deze zo aan te passen dat supermarkten zelf kunnen beslissen of men open of dicht blijft’.
De petitie is hier te vinden.