​Hij staat! - Het boek van Ermeloër Hans van Zetten

Op 7 augustus 2012 deed Epke Zonderland dé rekstok oefening waarmee hij goud won op de Olympische Spelen. Hans van Zetten gaf tijdens deze finale het commentaar. Toen Epke met beide benen op de grond terecht kwam, zei Van Zetten euforisch: "Hij staat!" en juist deze uitspraak heeft het leven van Hans van Zetten voor altijd veranderd. (Bekijk de video!)

Door zijn uitspraak werd Hans van Zetten in een klap een bekende Nederlander, iedereen had het erover.

Op 7 augustus 2012 deed Epke Zonderland dé rekstok oefening waarmee hij goud won op de Olympische Spelen. Hans van Zetten gaf tijdens deze finale het commentaar. Toen Epke met beide benen op de grond terecht kwam, zei Van Zetten euforisch: "Hij staat!" en juist deze uitspraak heeft het leven van Hans van Zetten voor altijd veranderd. Door zijn uitspraak werd hij in een klap een bekende Nederlander, iedereen had het er over.

Sinds kort ligt de biografie van Hans van Zetten in de winkels, met de toepasselijke titel: 'Hij Staat!'. Het idee om een boek te gaan schrijven kwam niet van hem zelf. "Anderen gaven mij het aanzetje, maar ik ben geen schrijver, ik ben juist een spreker. Het heeft dus even geduurd tot Rio de Janeiro in 2016 toen er een uitgever kwam en zei dat hij ook schrijvers voor mij had". 

Hij Staat! - Hans van Zetten

Waar gaat het boek over?
Het boek begint bij de jeugd van Van Zetten. Het neemt je mee in de verhalen die hij als jonge wedstrijdturner, als clubtrainer en daarna als nationaal trainer heeft beleefd. Vervolgens is hij turn-journalist geweest en ook beschrijft het boek zijn langste periode als televisie commentator. In al die jaren heeft hij veel mensen ontmoet, in binnen en buitenland, en daar zijn nu heel veel mooie verhalen over geschreven.

Wat kan de lezer verwachten?
Het boek geeft je een kijkje in de wereld van turnen, wat het leven als turner en in de turnsport inhoud. Turnen is een hele vormende en educatieve sport. "Het is een sport van het uitgestelde genoegen", vertelt Van Zetten. "Voordat je een techniek onder de knie hebt, moet je heel lang oefenen en volhouden en als het dan eindelijk lukt, geeft dat een voldaan gevoel". 

Hans van Zetten

Daarnaast staan er in het boek verhalen over Yuri van Gelder, die volgens van Zetten totaal onterecht naar huis is gestuurd in Rio de Janeiro. Maar ook het verhaal van Sanne Wevers die zich een doel stelde om ooit eens een groot kampioenschap te winnen en dit uiteindelijk lukte in 2016. Zo zijn er ook andere namen: Verona van de Leur ook een turnster, maar die nam een hele andere wending met haar leven, ze ging de porno-industrie in. 

Hans van Zetten

Het boek van Hans van Zetten - Hij Staat! - is nu te verkrijgen in de (lokale) boekwinkels. (Bron foto's Hans van Zetten)