Hockeydames vallen op in nieuwe outfits: ‘Wij zijn géén kak!’

Door Harry Schipper – Sportiviteit, gezelligheid én saamhorigheid: da’s wat meteen opvalt bij een eerste kennismaking met het team Dames 3 van de Mixed Hockey Club De Mezen op hun moderne sportcomplex aan de Parkweg.

Stijlvol bovendien, want alle achttien hockeydames zijn dankzij sponsors sinds deze maand in gloednieuwe outfits gestoken, inclusief hun tassen

Hockeyclub de Mezen Harderwijk dames 3

“Het is voor ons de eerste keer. Leuk hoor: allemaal dezelfde kleding”, lacht Britt Kempeneers. “Vroeger moesten we onze toen nog rode shirts en vesten zelf kopen”, vertelt ze aan de lange bar in het clubhuis, waar zij en haar teamleden voorafgaand aan hun maandagavondtraining even tijd nemen hun verhaal te vertellen en trots hun outfits te tonen. De verflucht die wedijvert met hun parfums  is van een team vrijwilligers die enthousiast het houten meubilair van het gezellige clubhuis voorziet van een verse lik zwarte verf. 

Ook de kleding van de dames is nu zwart, gitzwart waar diep donkerblauw doorheen zweemt. De letters en logo’s zijn in helder wit. Precies dezelfde kleuren als de koppies van (kool)mezen, de naamgevers van hockeyclub De Mezen, die in 1963 werd opgericht en dus dit jaar haar zestigjarig bestaan viert. In die begintijd waren de clubkleuren nog geel en blauw. Een verwijzing naar de blauw-gele mezentooi, maar ook naar de kleuren van de Harderwijkse vlag.

De sponsoren van Dames 3 moeten we natuurlijk even noemen, want al zijn die hartstikke blij dat ze zo’n fanatiek én veelbelovend team mogen sponsoren, ze worden helemaal vrolijk van wat extra publiciteit. Anja Kroon Exclusive Interior Design bijvoorbeeld, die vanuit Nijkerk zich de afgelopen twee decennia heeft ontpopt tot een zeer gewild interieur designer. Kroon realiseert projecten voor zowel particulieren als het bedrijfsleven in zo ongeveer alle delen van de wereld.

Haar naam prijkt net boven die van Fundustry Adventures, dat de ‘vetste’ uitjes organiseert voor jong en oud; van vrijgezellenfeesten en bedrijfsuitjes tot kinderfeestjes en familiedagen. En hoewel ze inmiddels te vinden zijn op acht locaties in Nederland, kennen wij ze hier natuurlijk van het enorme paintball- en airsoftcomplex op Strand Horst dat je goed kunt zien als je er over de snelweg A28 langs rijdt.

Of neem JAM Harderwijk, een sterk groeiend bedrijf dat vanuit het schoolgebouw op de hoek Hogeweg-Laan 1940-1945 begeleiding biedt aan kinderen met leer- en gedragsproblemen en naast huiswerkbegeleiding inmiddels ook een brug heeft geslagen tussen school en reguliere hulpverlening aan zowel leerlingen als hun ouders.

Brownies&Downies Harderwijk is een lunchcafé waar een team van gezellige mensen in de Donkerstraat hun gasten dagverse producten voorschotelt. Het Ermelose Bedruk Textiel is specialist in het bedrukken van de teksten en logo’s op vooral sportkleding. Zoals de hockeytenues van onze dames dus. Ze leveren trouwens ook zelf sport- en bedrijfskleding, al is voor MHC De Mezen natuurlijk Hockey Direct.nl dé hofleverancier.

En tenslotte moeten we natuurlijk het online nieuwsplatform Harderwijkse Zaken even noemen, dat samen met Ermelose Zaken en Puttense Zaken de afgelopen jaren is uitgegroeid tot zo ongeveer het snelste en meest actuele nieuwsplatform van de regio. Het wordt geleid door de Hierdense Gerdien Beelen. “Dat wordt m’n schoonmoeder”, gnuift Daphne van Beekhuizen, die samen met Floor van Munsteren, Mila Lynn Siccama en Ariane Smit ook is aangeschoven.

Een aantal teamleden speelt al van jongs af samen hockey. Britt en Daphne (21) zijn zelfs al vanaf hun derde levensjaar beste vriendinnen en speelden dus nóg veel langer samen, al was dat in die beginjaren vermoedelijk eerst met speelgoed en poppen. Hockey beoefenen ze samen al een jaar of tien.

Britt en Mila, respectievelijk 21 en 18 jaar, delen het aanvoerderschap van Dames 3. Britt is óf linksvoor óf spits. Ze krijgt de bal vaak aangespeeld door Floor (22), die als verdedigster ‘alles hard naar voren ramt’, om Britt maar even te citeren. De dames lachen erom en knikken heftig als Daphne vaststelt dat de sfeer in hun team ‘héél goed’ is. “Bij ons staat gezelligheid en saamhorigheid voorop”, vertelt ze. “We hebben veel voor elkaar over en gaan daarom net een stapje harder. ‘Goalgetters’, dat zijn we allemaal. Wie het doelpunt maakt, maakt niemand van ons iets uit. Ons team voelt echt als een hecht team. We blijven na afloop van een wedstrijd ook altijd nog even samen. En ook als er geblesseerden van ons zijn, komen ze altijd wel bij wedstrijden kijken”.

Dames 3 speelt momenteel in de vijfde klasse. “We speelde eerst in de derde klasse in jong dames 1, maar toen zijn we als team doorgestroomd naar Dames 3 waar wij in de zesde klasse moesten starten als nieuw opgericht team”, legt Daphne uit. Het team werd meteen kampioen en promoveerde dan ook prompt. Ook nu weer staan ze hoog, al is het niet bovenaan. “We leden onnodig puntenverlies doordat iemand uit de sub-topklasse een wedstrijd bij ons meespeelde. Er volgde een straf, ondanks dat we het tevoren hadden gevraagd aan de wedstrijdleiding. We staan nu vijfde met nog negen wedstrijden te gaan, dus we gaan nog even flink ons best doen. Ons doel is om elke wedstrijd drie punten te pakken”.

Er heerst een ‘supergezellige’ sfeer in het team, dat nog eens hechter werd na het plots overlijden van hun teamgenoot Anna Kretzschmar op 6 november 2021 bij een verkeersongeluk. “Het had een enorme impact op ons, want zij was een echte vriendin van ons. Net als wij hield zij ook van gezelligheid en gekkigheid”. Ter illustratie worden twee grote bierkannen vanachter de bar getoond, waarop Anna wordt herdacht en waaruit enkel de vriendinnen van Dames 3 hun biertjes mogen drinken. “Ze zou niet willen dat wij in ons verdriet blijven hangen”, wordt erbij gezegd.

Oh ja: het vooroordeel van veel buitenstaanders over hockeyers dat ze vaak praten met de welbekende aardappel achterin hun keel, gaat zeker niet op voor dit Harderwijkse team. “Nee hoor; wij zijn géén kak”, lacht Daphne. “Dat accent hoor je misschien in Bloemendaal, of in en om Hilversum, maar zeker niet in Harderwijk!”

Hockeyclub de Mezen dames 3 Harderwijk