In gesprek met de politie in het Mobiel Media Lab

Hij is niet te missen: de grote vrachtwagen op het parkeerterrein voor de Aldi in Drielanden. Dit is het Mobiel Media Lab van de politie. De vrachtwagen staat op woensdag 20 oktober in Drielanden en morgen op het Raadhuisplein in Ermelo. Het Media Lab is een manier van de politie om meer verbinding te krijgen met de burgers. 

“Je kunt er niet omheen!” lacht Melissa Veenstra, jeugdagent in Drielanden

Positieve gevolgen
“Op deze manier draaien we de interactie eigenlijk om. Normaal komen burgers naar ons toe, nu komen wij naar hen toe”, legt Veenstra uit. Het Media Lab is er voor iedereen. “We praten met de mensen en creëren bewustwording over bepaalde onderwerpen, zoals cybercriminaliteit. Dat is vooral voor de oudere generatie een probleem”. Het Media Lab heeft veel positieve gevolgen. “Het verlaagt de drempel om naar ons toe te komen. Maar het zorgt er ook voor dat het algemene veiligheidsgevoel van de bewoners wordt vergroot, omdat we zichtbaar aanwezig zijn”, aldus Veenstra.

Leuke reacties
In 2017 haalde Veenstra eerder het Media Lab naar Harderwijk. Dat leverde veel leuke reacties op. “Mensen onthouden dit. Er wordt nu nog steeds over gepraat op de scholen”, lacht Veenstra. Dat was dan ook de reden om het Mobiel Media Lab nog een keer naar Harderwijk te laten komen. “We horen nu van de burger waar we moeten zijn. Als zij niet weten waar wij te vinden zijn, krijgen we ook geen goed beeld van wat er speelt”, vertelt Veenstra.

HackShield
Veenstra staat vandaag onder andere samen met Rick van der Kraan, wijkagent Drielanden, bij de vrachtwagen. Rick focust zich vooral op het project ‘HackShield’ voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. Dit project gaat in samenwerking met de gemeente Harderwijk, Putten en Ermelo. HackShield is een game waarin kinderen digitale vaardigheden leren. Ze leren op een leuke manier om zichzelf en anderen weerbaarder te maken tegen cybercriminaliteit.

Het Mobiel Media Lab staat vandaag nog tot 15.00 in Drielanden. Morgen staat de vrachtwagen in Ermelo op het Raadhuisplein tussen 10.00 tot 15.00.

In gesprek met de politie in het Mobiel Media Lab
Wijkagent Drielanden Rick van der Kraan met jeugdagent Drielanden Melissa Veenstra bij het Mobiel Media Lab