Jaarlijkse ouder- en kind training ZEW synchroonzwemmen groot succes

Afgelopen dinsdag 6 september was de jaarlijkse ouder en kind training bij de afdeling synchroonzwemmen van zwemvereniging ZEW. De kinderen hebben tijdens deze training samen met hun ouders gezwommen.  

Hier konden de ouders zelf ervaren dat synchroonzwemmen makkelijk lijkt, maar dat het toch niet zo gemakkkelijk is 

Synchroonzwemmen is een soort van ballet of of dansen in het water. Je hebt een flinke conditie en veel training en oefening nodig. Je moet lenig zijn en sterke spieren hebben. De ouder en kind training wordt georganiseerd aan het begin van het seizoen de kinderen en de ouders te informeren over het komend seizoen synchroonzwemmen
 
Nadat de ouders hadden gezwommen, zijn de ouders uitgenodigd om aan de badkant staan en hun kinderen een nieuw zwemfiguur aan te leren. Het figuur  balletbeen en inhoeken stond op het programma. Met behulp van aanwijzingen van de ouders hebben de kinderen dit nieuwe zwemfiguur aangeleerd. Na wat oefening waren hier al wat kleine vorderingen te zien.
 
Synchroonzwemmen is een technische sport, waarbij de stuwing met handen en het op het juiste moment aanspannen en ontspannen van het hele lichaam belangrijk is. Wat moet ik doen als ik vooruit, achteruit of op de zelfde plaats wil blijven liggen in het water ? Tijdens deze training kunnen ouders zelf ondervinden welke zwemtechnieken de kinderen moeten leren. Bij synchroonzwemmen is het belangrijk dat er voldoende badhulpen aan de badrand staan, zodat de kinderen goede aanwijzingen krijgen om de zwemtechnieken goed onder de knie te krijgen.
 
Synchroonzwemmen is een mix van individueele en teamsport. Er zijn technische wedstrijden waarbij er individueel door een jury wordt beoordeeld hoe goed je een zwemfiguur beheerst. Daarnaast zijn er ook figuurzwemwedstrijden waarbij je in een groep een zwemnummer op muziek uitvoert. Een wedstrijd is een echt dagje uit. Er zijn niet heel veel wedstrijden per jaar, voor zwemmers die hun eerste synchroonzwemdiploma hebben behaald zijn er 2 technische en 1 figuurwedstrijd per jaar. Synchroonzwemmen is een kleine sport is en de verenigingen liggen ver uitelkaar.
 
Tijdens de nationale sportweek van 17 t/m 24 september organiseert ZEW diverse proeftrainingen voor synchroonzwemmen, waterpolo en voor de oudere zwemmers (40 +) trimzwemmen. Inschrijven kan via https://forms.gle/uZaDiKQT6YDAbEQu5

Tijdens de proeftrainigen kan vrijblijvend kennis worden gemaakt met de verschillende zwemsporten. Voor synchroonzwemmen en waterpolo zijn alle kinderen en jeugd met minimaal zwemdiploma B welkom.

ZEW zwemvereniging Ermelo