Kostbaar verlies voor DVS'33 Ermelo bij Kampong (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft in speelronde 22 kostbaar verlies geleden bij sv Kampong. Door de nederlaag naderden de Domstedelingen de geelzwarten tot op drie punten.

Alleen de laatste tien minuten konden de Ermeloërs nog aanspraak maken op een resultaat na de aansluiting vanaf elf meter, terwijl de thuisclub met een man minder speelde

De gelijkmaker viel niet en de drie punten kwamen terecht bij de club, die dat het meest verdiende. Voor John Kamphuis werd het dus niet een debuut als hoofdtrainer met een zege. Hij liet zijn ploeg weer spelen in de 4-3-3 opstelling. Daarin ontbrak de geblesseerde Marciano van Leijenhorst en speelde Joël van Blerk evenals in de voorgaande duels. Met name voorin was de oefenmeester beperkt in zijn keuze, waar Abdel El Rachid zijn debuut als basisspeler maakte. Sam Crowther en Lars Huber stonden ook nu aan de aftrap. Ook Maarten van Dijk startte in de basis.

DVS nog schadevrij de rust in
De allereerste minuten leek het er nog even op, dat DVS veruit het meeste balbezit zouden hebben, maar dat veranderde al na de eerste aanval van de thuisclub in de 3e minuut. De voorzet bereikte zelfs Berend Witteveen, maar Nicky van Hilten blokte zijn schot. In de 10e minuut keerde doelman Dean Bredewolt een schot van diezelfde aanvaller. Kampong gooide meer energie in het duel dan de Ermeloërs, bewoog meer en won veelal de persoonlijke duels. Daardoor kwamen de blauwwitten ook regelmatig over op de flanken. Zo moest Frank Olijve een voorzet in de 16e minuut wegwerken. Pas in de 21e  minuut kwamen de geelzwarten tot de eerste doelpoging; een schot van Nicky van Hilten, dat nog ruim naast ging. Die hoge intensiteit bij de gastheren was niet vol te houden en er leek wat meer evenwicht in de wedstrijd te komen.

Na balwinst van Nicky van Hilten kon Lars Huber in de 32e minuut gevaarlijk doorkomen, maar Tijs Ditvoorst hinderde voldoende om er voor te zorgen, dat een schot richting de korte hoek veel kracht had en zodoende gestopt kon worden. Twee minuten later beproefde de mee opgekomen Otto van der Loo met een schot uit een afvallende bal tevergeefs doelman Dean Bredewolt. Uitgespeelde kansen deden zich weinig voor, maar een strak schot schuin voor het doel door Maurits Gersen gin maar rakelings over het Ermelose doel. DVS zou zelf voor de rust nog maar eenmaal dreigend worden, maar Adriaan Kruisheer slaagde er niet in om de inspeelpass goed onder controle te krijgen. De thuisclub was in de voorlaatste minuut nog dicht bij de openingstreffer na een voorzet van Witteveen. Dean Bredewolt keerde het schot van dichtbij van Nies van Raalten en de rebound van Leon Lenders. De geelzwarten haalde in een matige eerste helft dus schadevrij de rust.

Duel schijnbaar binnen een kwartier na rust beslist.
DVS slaagde er vooralsnog niet in om de wedstrijd onder controle te krijgen en waar de Domstedelingen voor de rust nogal onzorgvuldig met de mogelijkheden omgingen, leken zij de wedstrijd al binnen een kwartier beslist te hebben. In de 50e minuut ontsnapten de Ermeloërs nog aan de openingstreffer, toen een voorzet vanaf links door Jort de Zeeuw tegen de onderkant van de lat gewerkt werd. Drie minuten later was het wel raak. De Ermeloërs gaven een hoekschop weg en waar iedereen bij DVS stilstond nam de instormende Leon Lenders de bal in de lucht op de slof en schoot de 1-0 binnen. Dat doelpunt kreeg vier minuten later al een vervolg. Abdel El Bachir, de nieuweling die tussentijds overkwam van TEC, verspeelde aan de zijlijn de bal, waarna Jort de Zeeuw de bal diagonaal de vrije ruimte kon inspelen. Nicky van Hilten stond nog aanvallend. Routinier Siemen Eijkemans benutte dat buitenkansje en liet de Ermelose sluitpost kansloos, 2-0. John Kamphuis wisselde voor het laatste half uur twee spelers; De nieuweling en Frank Olijve verlieten het veld voor Jorick Priem en Hilal Ben Moussa. Vijf minuten later wisselde Gaston Salasiwa Joël van blerk af. Vooralsnog was de eerstvolgende groot kans voor de thuisclub. In de 71e minuut legde Leon Lenders het leer uit een corner met het hoofd breed op Berend Witteveen. De kopbal van dichtbij werd prima gepakt door doelman Bredewolt. Jorick Priem probeerde het wel met acties en voorzetten, maar bereikte nog geen medespeler. In de 73e minuut vond bij de gastheren een dubbele wissel plaats.

Jort de Zeeuw en Siemen Eijkmans maakten plaats voor Robin Boots en Bram van Buuren. John Kamphuis gebruikte in de 78e minuut zijn laatste wisselmoment om Joram Bakker in te brengen voor Sam Crowther. DVS zette aan voor de aansluiting en die kwam er ook, nadat Adriaan Kruisheer in de 80e minuut binnen de beruchte lijnen licht aangetikt werd door Otto van der Loo, die ook geel kreeg, zodat de blauwwitten met tien man verder moesten, aangezien het zijn tweede was. Zonder Sam Crowther belastte Hilal Ben Moussa zich daarmee en hoewel doelman Ayrton de Jong nog wel de goede hoek koos, was hij kansloos, 2-1 Daarna vonden de geelzwarten de vrije man wel makkelijk, drongen de directe concurrent wel terug, maar kwamen niet verder dan een schot van Sem de Wit in de extra tijd, die niet meer dan een hoekschop opleverde. Dean Bredewolt ging nog wel mee naar voren, maar kreeg een vrije trap tegen vanwege aanvallen van de doelman. De thuisclub incasseerde in de laatste vijf minuten nog vier gele kaarten, maar die werden wellicht voor lief genomen, want de buit was binnen.

Door de 2-1 winst naderden de Utrechters met 18 uit 22 DVS tot op drie punten. Tot overmaat van ramp peurde een andere directe concurrent, Hoogeveen, dat een helft met een man minder speelde een punt uit de wedstrijd tegen titelpretendent Harkemase Boys.

“Elke wedstrijd is nu cruciaal”.
John Kamphuis trad door het vertrek van Patrick Loenen vervroegd aan als hoofdtrainer en had twee weken de tijd om zijn ploeg voor te bereiden op dit degradatieduel: “We zijn allereerst met de ploeg in gesprek geweest en hebben de doelstelling en speelwijze bepaald. Die inhoud houden we intern. We zijn daar de afgelopen twee weken wel druk mee geweest op de training. In die speelwijze zijn we op zoek gegaan om weer dingen voorop af te gaan dwingen, vaker in de ‘zestien’ te komen en vaker in scoringspositie te komen. Dat gebeurde hiervoor natuurlijk ook wel, maar hoe vaker we daar komen, hoe groter de kansen worden. We hebben overwinningen nodig en zullen dat initiatief ook moeten nemen.”

De oefenmeester miste natuurlijk nog een aantal sterkhouders en kwam tot deze basis: “Dit was voor vandaag onze favoriete basisopstelling. We hadden ook alle vertrouwen, dat we met deze jongens tot resultaat zouden komen. We hadden nu nog wel wat moeite met de nieuwe afspraken te spelen. Met vier man achterop spelen heeft toch totaal andere invulling van achteruit. Daar hadden we de eerste twintig minuten echt problemen mee. We stapten van achteruit af en toe door, terwijl er bij hun lopende middenvelders kwamen over de as, waardoor wij in ondertal bij ons doel kwamen. Die afstemming ging heel moeizaam. Gaandeweg kregen we dat beter voor elkaar en kregen daar minder problemen mee. Toen stonden we positioneel ook beter. We hebben ze vorige wedstrijd bekeken en wisten, dat zij er een wedstrijd van maken, waarin ze vol de strijd aan gaan, veel een op een komen, ook verdedigend hun mannetjes volgen. Daar hoop je met je positiespel onderuit te voetballen, zodat ze niet die persoonlijke duels konden blijven pakken. Wij waren vandaag niet balvast genoeg om daaraan te ontkomen. Zij deden dat van hun kant heel goed en troefden ons af. Wij hebben andere type spelers en moeten veel balvaster zijn en dat zal de volgende wedstrijd beter moeten zijn. De eerste helft gingen dingen niet goed, maar dat betekent niet meteen, dat dat ook in de poppetjes zit. In de rust is aangegeven, hoe we beter in de wedstrijd konden komen.

Voor de rust brachten we Maarten iets dichter bij de spits en kozen er in de tweede helft voor om hem iets meer in de controle te laten staan, zodat we niet meer in de omschakeling in ondertal kwamen; dat we met Maarten en Frank meer met een blok kwamen te staan en hun counter er iets eerder uit konden halen. Dat lukte ook wel beter, maar we kregen een goal tegen uit een corner, terwijl we helemaal niet in een moeilijke situatie zaten. Die corner gaven we ook zelf weg. Met de wissels daarna moesten we spelers erin brengen, die ons in het positiespel gingen helpen. Frank zat ook tegen zijn tweede gele kaart aan. Hilal is in balbezit ook een speler, die een meerwaarde is en Jorick kon met zijn snelheid en acties een wapen zijn. Voordat we die erin brachten, kregen we die tweede al tegen. Dat was wel een enorme domper. Ze veroverden die bal en onze restverdediging was niet goed op orde, dus stond die spits helemaal vrij. Dan lijkt het hopeloos en we hadden nog niet veel afgedwongen, maar we zouden tot de laatste minuut blijven strijden. Dat heb ik in deze wedstrijd wel gezien, ook na die 2-0. We hebben er toen alles aan gedaan om tot een beter resultaat te komen. Dat leidde ertoe, dat we een penalty meekregen en zij een tweede gele kaart kregen. Toen hebben de jongens ook nog alles in hun macht gedaan om tot een 2-2 te komen. We waren toen ook wel balvaster en rustiger aan de bal en konden die ook langer in ons bezit houden. Daar heeft Hilal ook wel een goede rol in gehad. We zitten niet in een positie, dat we naar de stand kunnen kijken, maar moeten van week tot week elke wedstrijd winnen. Tegen wie we ook spelen, elke wedstrijd is nu cruciaal.”.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Dean Bredewolt, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Joël van Blerk (65’ Gaston Salasiwa), Roland Baas, Maarten van Dijk, Frank Olijve (60’ Hilal Ben Moussa), Adriaan Kruisheer, Lars Huber, Sam Crowther (78’ Joram Bakker), Abdel El Bachir (60’ Jorick Priem).
Opstelling sv Kampong: Ayrton de Jong, Maurits Gersen, Otto van der Loo, Tijs Ditvoorst, Leon Lenders, Johannes Noothoven van Goor, Thomas Bruijnzeels (82’ Pim Janssens), Nies van Raalten, Jort de Zeeuw (73’ Robin Boots), Siemen Eijkemans (73’ Bram van Buuren), Berend Witteveen.

Rood (2x geel): Otto van der Loo

Scheidsrechter: Dhr. L. Tissingh uit Heerlen

Scoreverloop: 53’ Leon Lenders 1-0, 57’ Siemen Eijkemans 2-0, 81’ Hilal Ben Moussa 2-1 (pen.)