Museum Het Pakhuis gaat live met documentaire over Eva en Bram

Theatervoorstellingen zijn afgelast, bioscopen gesloten en ook musea mogen niet de deuren openen. Heel logisch, want de strijd tegen het coronavirus doen we samen. Wel jammer van de actuele expositie in museum Het Pakhuis in Ermelo over het verhaal van twee Joodse kinderen Eva en Bram Beem die verraden zijn in de Tweede Wereldoorlog. 

,,We zijn ruim anderhalf jaar bezig geweest met de voorbereidingen en de ontwikkeling van de educatie, geheel vanwege 75 jaar bevrijding,” vertelt museumdirecteur Germa Greving.

Ermelo viert op 18 april dat het 75 jaar geleden is dat de Canadezen met tanks het dorp binnenrolden. ‘Viert’ is in deze misschien een groot woord, want alle festiviteiten zijn geannuleerd. Toch is het een bijzonder moment om bij stil te staan, vraag was alleen hoe. Ondernemer Daniël Hootsmans bood de oplossing: een livestream vanuit het Ermelose museum.

De eigenaar van HD-Rent organiseert normaal gesproken grote evenementen en congressen, maar zijn agenda is leeg door de coronacrisis. Hij zoekt daarom vooral naar kansen, het screamen van congressen, seminars en workshops. ,,Zo’n museum documentaire is weliswaar wat anders, maar de techniek is hetzelfde,” vertelt de Ermelose ondernemer. HD-rent is een full service productie bureau. Ook online wil Hootsmans ondernemers vooral ontzorgen. ,,Wij zorgen dat het werkt.”

De afgelopen dagen is er vooral veel content gemaakt. Hootsmans: ,,In het museum hebben ze een bijzonder verhaal dat ze willen delen met de wereld. Wij kunnen het technische gedeelte. We begeven ons allemaal op nieuw terrein, maar door kennis met elkaar te delen maken we een product van niveau.” Een online congres moet aan verschillende criteria voldoen. De inhoud en de vorm moet continue boeiend zijn voor de kijkers die thuis of op hun werk achter een laptop zitten. Wanneer het niet boeiend is, dan haken ze veel sneller af dan bij een fysiek congres. Om die reden wordt een online congres meer uitgevoerd als een goed geregisseerde TV show met een strak draaiboek en een duidelijke verhaallijn. ,,Ook kunnen we werken met een dagvoorzitter die de interactie aangaat met de sprekers en de kijkers,” aldus Hootsmans.

Geavanceerd
HD-rent was voor de coronacrisis al bezig met de ontwikkeling van livestream congressen. ,,Door de situatie hebben we dit versneld. En we wilden het ook direct geavanceerd maken.” Gelukkig kan Daniël Hootsmans snel schakelen. ,,En we presteren goed onder druk,” vult hij lachend aan. ,,Het is ook mogelijk om kijkers met een videoverbinding te laten inbellen om hun vraag te kunnen stellen. Kortom: een online congres is bijna exact hetzelfde als een gewoon congres, met of zonder publiek.”

Voor de museumbranche is het wel heel vernieuwend. ,,Veel musea maken een virtueel bezoek,” vertelt Greving. ,,Dat gaat misschien nog bij een kunstmuseum, maar bij ons is vooral het verhaal belangrijk. Onze tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van bijzondere ontmoetingen. Het is een Ermelo’s verhaal, maar Eva en Bram staan symbool voor alle kinderen die omgekomen zijn in de Tweede Wereldoorlog.”

Greving en Hootsmans vinden beiden dat de gezamenlijke productie het mooiste is dat is voortgekomen uit de coronacrisis. ,,Anders had dit niet gekund,” vult Greving aan. ,,Dan hadden we hier simpelweg de tijd niet voor. Maar het is prachtig hoe techniek ons helpt het verhaal nog verder te delen.”

Reclameboodschappen
Hootsmans is met HD-rent inmiddels klaar om heel veel events te streamen. ,,Binnen dergelijke TV shows is er natuurlijk ook veel ruimte voor partners/ sponsors om hun reclameboodschap te uiten. Denk aan sluikreclame of zelfs een commercial.” Een congres kan wat hem betreft nu een fysieke bijeenkomst of online worden georganiseerd. ,,De overeenkomsten zijn groot, maar er zijn ook verschillen.” Met de huidige maatregelen vanwege het coronavirus zet HD-rent zijn pijlers nu op online. https://congresonline.nl

Wil je de documentaire over Eva en Bram ook live zien? Zet je stoel dan klaar op donderdag 23 april om 19:00. Op de website van Het Pakhuis: www.hetpakhuisermelo.nl vind je een link om direct naar de livestream te gaan.

Verborgen brieven live documentaire Museum het Pakhuis Ermelo