Mevrouw Zijlstra-Langeveld 100 jaar!

Vandaag is een erg bijzondere dag, mevrouw Zijlstra-Langeveld uit Ermelo is namelijk 100 jaar geworden! Omdat dit heel bijzonder is kwam burgemeester André Baars op felicitatiebezoek.

Mien Zijlstra-Langeveld, is geboren op 22 oktober 1919 in Veur.

Veur was een dorpje dat nu deel uitmaakt van de gemeente Leidschendam-Voorburg in Zuid-Holland. Ze was het 6e kind in een gezin van 13 kinderen en werd al vroeg belast met de zorg voor haar jongere broertjes en zusjes. Zo ging dat toen. In totaal had ze 5 broers en 7 zussen. Haar vader was huisschilder en haar moeder huisvrouw.

Mevrouw Zijlstra-Langeveld komt uit een sterk geslacht, haar vader is 91 jaar oud geworden en moeder werd dertig jaar geleden zelfs 101. Ook de meeste van haar broers en zussen hebben een hoge leeftijd gehaald van achter in de tachtig tot ruim over de 90 jaar oud. Mevrouw Zijlstra-Langeveld is echter de eerste die de magische grens van 100 overschrijdt. Op dit moment zijn nog drie van haar zussen in leven. Ze zijn 97, 95 en 86 jaar oud. Haar zus van 95 woont al heel lang in Canada.

Op 31-jarige leeftijd is mevrouw Zijlstra-Langeveld getrouwd met de zoon van de loodgieter die verderop bij haar in de straat woonde. Ze waren graag al eerder getrouwd, maar door de oorlog en de schaarste aan woonruimte direct daarna was dat niet mogelijk. Hoewel ze uit een groot gezin komt, mevrouw Zijlstra-Langeveld zelf maar één zoon gekregen en daar heeft ze nog bijna zes jaar op moeten wachten ook. Ze had graag meer kinderen gewild, maar dat was haar helaas niet gegeven. 

Meneer en mevrouw Zijlstra hebben altijd gehouden van een bosrijke omgeving en daarom zijn ze na meer dan 70 jaar in Leidschendam te hebben gewoond, in 1992 verhuisd naar Ermelo.

Dat hun zoon met inmiddels twee kleinkinderen ook in Ermelo woonden speelde natuurlijk ook een grote rol. Ze hebben samen zes jaar van Ermelo mogen genieten tot haar man in 1998 overleed. Hoewel ze allebei al in de 70 waren toen ze in Ermelo kwamen wonen hebben ze nooit een dag spijt van hun verhuizing gehad. Vanaf dag één waren ze verknocht aan Ermelo en aan de Veluwe. 

Ondanks haar hoge leeftijd is mevrouw Zijlstra-Langeveld altijd een heel sociaal mens en bepaald niet eenzaam. Vandaag stond zelfs haar hele huiskamer vol met visitie. Ze speelt één à twee keer in de week bridge en gaat vrijwel iedere vrijdag volksdansen. Ze woont nog geheel zelfstandig en weet zich op bewonderenswaardige wijze te redden. Eens in de week doet ze samen met haar buurvrouw boodschappen en 4 dagen in de week kookt ze nog zelf. De reden dat mevrouw Zijlstra-Langeveld zo'n hoge leeftijd heeft weten te bereiken is naast haar goede gezondheid ongetwijfeld haar positieve instelling en haar gevoel voor humor. Ze is nooit chagrijnig en altijd in voor een geintje. 

Op haar hoge leeftijd is mijn ze zelfs nog 'fotomodel' geworden. Ze is geportretteerd door de succesvolle Delftse fotograaf Peter Kemp uit Delft in zijn serie "Hollandse Helden". Ook heeft haar zoon - Jelle Zijlstra - haar diverse malen geportretteerd. Eenmaal bijvoorbeeld als 'oude lezende vrouw' naar een schilderij van Gerard Dou uit 1631.

Ter gelegenheid van haar verjaardag (en als verjaardagscadeau) heeft Jelle zijn moeder en haar nog levende zussen geportretteerd als weesmeisjes van het Amsterdamse Burgerweeshuis, naar een schilderij van Therèse Schwartze uit 1885. Op de onderstaande foto op de voorgrond, van links naar rechts Leida uit Eefde van 97, Mien zelf, 100 jaar, en Sonja uit Den Haag van 86 jaar oud. Op de achtergrond in een schilderijlijstje aan de muur is haar zus Rie uit Canada te zien van 95 jaar oud. Bij elkaar dus ruim 378 jaar ervaring op één foto! Met heel veel dank aan Mai Bake van Mai's Kostuumverhuur in Hilversum die speciaal voor de gelegenheid het kostuum van de weesmeisjes heeft nagemaakt.