Molen De Koe Ermelo in beeld

De molen De Koe in Ermelo is onmiskenbaar. Fotograaf Jan Willem Hage bracht de molen prachtig in beeld. 

Maar wat is De Koe voor molen en wat is zijn geschiedenis?

Graanmolen, pelmolen, eekmolen
In Ermelo staat al eeuwenlang de molen ‘De Koe’. De molen heeft naast het malen van graan ook gefunctioneerd als pel- en eekmolen. Een pelmolen pelt gerst of gort. Hier is meer wind voor nodig dan voor het malen van graan. Een eekmolen maalt eikenschors tot run. Deze run wordt vervolgens gebruikt in leerlooierijen als looistof, maar ook voor het tanen van scheeps- en molenzeilen.

Geschiedenis De Koe
Ermelo heeft al bijna 600 jaar een molen, maar dit is niet altijd De Koe geweest. In 1822 heette de molen ‘De Jager’. In 1869 werd de molen verplaatst van de Prinsesselaan naar zijn huidige locatie. De molen is hier drie keer afgebrand. De laatste keer was in 1990, toen de molen werd geraakt door de bliksem. Na deze laatste brand raakte de molen in verval en dreigde hij gesloopt te worden. De gemeente kocht de molenvoet en ondergrond, wat de molen redde. Zes jaar later, in 2003, werden de molenvoet en grond voor een symbolisch bedrag van één euro door molenstichting De Koe gekocht van de gemeente. De stichting heeft zich ingezet om een financieel draagvlak te creëren. Mede hierdoor kon de molen in 2008 herbouwd worden. Op 12 december 2008 was de molen herbouwd en had Ermelo weer een draaiende molen.

Open voor iedereen
Op dit moment is de molen open voor iedereen. Je kunt er gratis een rondleiding krijgen tijdens de openstellingstijden; iedere vrijdag (13.30 tot 16.30) en zaterdag (10.20-16.30). Daarnaast zit er een molenwinkel naast de molen. Hier worden meelproducten verkocht, maar ook andere producten die affiniteit hebben met de molen, zoals het molenbier van Burg Bieren. De mout voor dit bier wordt gemalen door De Koe.

Molen De Koe Ermelo
Foto: Jan Willem Hage

Bronnen:
Molen De Koe
Wikipedia
Molen 't Hert