Nederlanders gaan in 2019 meer naar musea

Voor Nederlandse musea was 2019 een goed jaar. Die conclusie is te trekken op basis van de gegevens die de Museumvereniging verzamelt door gebruik van de museumkaart. 

Ruim 1,4 miljoen Museumkaarthouders bezochten afgelopen jaar gemiddeld zes musea.

Hoewel het aantal Museumkaarthouders relatief hetzelfde is gebleven, steeg het aantal museumbezoeken. In 2018 waren er ruim 8,9 miljoen museumbezoeken, maar in 2019 waren dit er 9.1 miljoen. Dit is ruim 8 % van de Nederlandse bevolking vanaf 5 jaar. Ook bij Museum Het Pakhuis was een stijging in het aantal bezoekers. 

Aantal museumbezoeken stijgt onder gezinnen
Veel musea presenteren groeiende bezoekcijfers. Dat profiel wordt meer divers en dat is een heel positieve ontwikkeling. Zo hebben steeds meer gezinnen een Museumkaart en gaan gemiddeld maar liefst zeven keer per jaar naar musea. Ook maken steeds meer jonge alleenstaanden en jonge stellen zonder kinderen gebruik van de Museumkaart. 

Museumkids maken musea 'kidsproof'
Hoewel musea vaak gratis toegang bieden aan kinderen t/m 12 jaar, maken ruim 7% van de kinderen gebruik van de Museumkaart. Museuminspecteurs, kinderen t/m 12 jaar, hebben in 2019 maar liefst 60 musea ‘kidsproof’ bevonden. 'Een positieve ontwikkeling, omdat een sterkere binding met museale collecties telkens weer bij de jongste generaties begint', aldus de Museumvereniging. Ongeveer 10% van de Museumkaarthouders is jonger dan 12 jaar en dat geldt ook voor het aandeel dat zij hebben in het aantal museumbezoeken.

Meer bezoekers bij Museum Het Pakhuis
Ook Museum Het Pakhuis had in 2019 een groeiend aantal bezoekers. In 2018 bezochten 5238 betalende bezoekers het museum, terwijl dit er in 2019, 6190 waren. Dit is een groei van bijna 20% ten opzichte van 2018. ‘WOLF sloot goed aan bij de actualiteit’, verklaart museumdirecteur Germa Greving, ‘we hebben een grote betrokkenheid van het publiek bij dit onderwerp geconstateerd, iedereen heeft zijn/haar mening over de komst van dit dier naar de Veluwe.’

Nu te zien in Museum Het Pakhuis
Dit jaar is in Museum Het Pakhuis een actuele tentoonstelling te bezichtigen met interactieve elementen. Verborgen Brieven vertelt het tragische verhaal van twee Joodse kinderen, Eva en Bram, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Ermelo ondergedoken zaten. De correspondentie met hun ouders staat hierin centraal. Hoe zag het leven in Ermelo eruit in oorlogstijd? Wie waren Eva en Bram, hoe belandden ze in Ermelo en wat schreven ze in hun brieven aan hun ouders?

Verborgen Brieven is t/m 7 november 2020 te zien!