Nederlands Kampioenschap Rubik’s kubus oplossen 2023 in Ermelo

Op 25 en 26 november vindt het Nederlands Kampioenschap Speedcubing plaats in Ermelo. Yinte Dik (23) en Rick Hamburger (20) uit Ermelo zullen hieraan meedoen. Speedcubing is het zo snel mogelijk oplossen van een Rubik’s kubus. 

Aan het kampioenschap doen 250 speedcubers mee, zij zullen hun best doen om de kubus zo snel mogelijk op te lossen, om te strijden voor een podiumplek

Naast de bekende Rubik’s Cube zijn er nog andere puzzels die als officieel wedstrijdonderdeel dienen. Deze variëren van kubussen met meer blokjes tot totaal andere vormen, zoals een piramide. Er is zelfs een wedstrijdonderdeel waarbij de deelnemers de puzzel met een blinddoek moeten oplossen, dit kan in minder dan 25 seconden! 

Nederland staat bekend om onze goede speedcubers, er zijn drie Nederlanders die in het verleden een wereldrecord hebben gehad op de reguliere Rubik’s cube. Onze huidige kampioen, Twan Dullemond, staat op dit moment 8e van de wereld met een geweldige gemiddelde tijd van 5,44 seconden!

Het Nederlands Kampioenschap wordt alweer voor de 12e keer georganiseerd. In 2003 is er een wereldwijde organisatie mede-opgericht door een Nederlander om officiële wedstrijden te kunnen organiseren, sindsdien zijn er wekelijks tientallen wedstrijden over de hele wereld. De resultaten die bij deze wedstrijden behaald worden, worden erkend door Guinness World Records. Zie voor meer info: https://www.worldcubeassociation.org/about

Aan dit NK zullen 250 deelnemers meedoen, maar dat is nog lang niet iedereen die mee wil doen. De inschrijving was binnen 35 seconden vol. De wachtrij bestaat op dit moment uit 166 mensen. Er doen mensen uit 23 landen mee aan de wedstrijd.

Rick en Yinte nemen zelf al vele jaren deel aan dit soort wedstrijden, en zijn opgeteld bij meer dan 70 wedstrijden geweest. Zo hebben ze veel mooie ervaringen binnen deze groep speedcubers gehad, en kwamen ze zelfs vaak in de finales te staan. Rick heeft zelfs al eens de eerste plek behaald bij het onderdeel “Skewb” en heeft dit jaar ook goede kans op een podiumplek. Ook hebben ze zelf recent wedstrijden in hun eigen regio's georganiseerd. Ze zijn op dit moment bezig om het EK 2026 naar Nederland te halen.

Het kampioenschap wordt gehouden in het sportinstituut Ermelo, Amanietlaan 9, 3852 ZX Ermelo. Het kampioenschap is toegankelijk voor iedereen om te kijken, meedoen kan helaas niet meer.

Rick Hamburger
Rick Hamburger

Yinte Dik
Yinte Dik