Nieuws de Hypotheker Ermelo: Hypotheek meenemen naar een nieuwe woning

Als je een nieuwe woning koopt, kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Je bent bijvoorbeeld niet meer tevreden over de voorwaarden of je hypotheekrente is niet meer gunstig vergeleken met de actuele rente. 

Maar je kunt in sommige gevallen ook je huidige hypotheek meenemen naar een nieuwe woning. Je hypotheek meeverhuizen wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemfaciliteit genoemd

Als je een nieuwe woning koopt, kun je ervoor kiezen om je huidige hypotheek af te lossen en een nieuwe hypotheek af te sluiten. Je bent bijvoorbeeld niet meer tevreden over de voorwaarden of je hypotheekrente is niet meer gunstig vergeleken met de actuele rente. Maar je kunt in sommige gevallen ook je huidige hypotheek meenemen naar een nieuwe woning. Je hypotheek meeverhuizen wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemfaciliteit genoemd.

Wat gebeurt er met je hypotheek als je een nieuw huis koopt?
Als je een nieuw huis koopt en je oude woning verkoopt, dan los je de hypotheek af met de opbrengst van de verkoop van je oude woning. Als de opbrengst van je huis hoger is dan je bestaande hypotheek, dan houd je overwaarde over. Als de bestaande hypotheek hoger is dan de opbrengst, zit je met een restschuld.

Sommige hypotheekverstrekkers bieden echter ook de mogelijkheid om de voorwaarden van je oude hypotheek mee te nemen naar je nieuwe woning en dus als het ware je hypotheek behouden. Dit wordt ook wel de verhuisregeling genoemd.

De verhuisregeling is vooral een belangrijke voorwaarde om rekening mee te houden bij het afsluiten van een hypotheek als je kiest voor een langere rentevaste periode en je verwacht dat je binnen die periode gaat verhuizen. Zo kan je bij een stijgende rente in de toekomst bij een verhuizing toch profiteren van je oorspronkelijke lagere rente.

Huidige hypotheek meenemen
Als je oude hypotheek nog goed aansluit bij je huidige situatie en je toekomstige woning, dan kun je deze in veel gevallen meenemen. Eigenlijk sluit je wel een nieuwe hypotheek af. Je neemt je huidige hypotheekrente, maandlasten en andere voorwaarden dan mee. Betaal je bijvoorbeeld momenteel een lagere rente dan de actuele hypotheekrente, dan is het gunstig om deze aan te houden. Wel moet je je hypotheek financieren bij dezelfde hypotheekverstrekker.

Hypotheekrente meenemen bij verhuizing
De hypotheek wordt dus niet meeverhuisd, maar wel de rente en het restant van de rentevaste periode. De “oude” rentevaste periode wordt dus afgemaakt binnen de nieuwe hypotheek. Als je nieuwe hypotheek hoger is dan de oude, dan kies je voor dat extra deel een nieuwe rente en rentevaste periode. Een hypotheek meenemen naar een goedkopere woning kan ook.

Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden om je hypotheek mee te verhuizen? Vraag je hypotheekadviseur om advies voor jouw persoonlijke situatie. De berekening van de maximale hypotheek is bij een verhuisregeling (omdat de looptijd afhangt van de huidige hypotheek) vaak heel anders dan als je voor het eerst een nieuwe hypotheek afsluit.

Een eerste gesprek is bij ons altijd kosteloos en vrijblijvend. Zo ga je goed voorbereid op zoek naar je volgende huis!
 
Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo
 

De Hypotheker Ermelo

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info