Nieuws de Hypotheker Ermelo: overwaarde huis opnemen

Heb je geen verhuisplannen, maar wil je je huis aanpassen of zoek je naar een aanvulling op je (pensioen)inkomen? Dan kun je misschien wel overwaarde van je huis opnemen.

Wat is de overwaarde van een huis?

Je hebt overwaarde als de marktwaarde van je huis hoger is dan de resterende schuld van de hypotheek. De overwaarde is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde van je woning en de hoogte van de nog resterende (hypotheek-)schuld, min de verkoopkosten. 

Je hebt verschillende mogelijkheden om de overwaarde van je huis te laten uitbetalen als aanvulling op je inkomen of om overwaarde te gebruiken voor verbouwen of verduurzamen. Heb je genoeg inkomen? Dan kan een aflossingsvrije hypotheek een goede keuze zijn. Is je (pensioen)inkomen niet zo hoog, dan kun je je huis gaan ‘opeten’ door voor een opeethypotheek of verzilverhypotheek te kiezen.

Een opeethypotheek is een hypotheek die je neemt op de overwaarde van je woning. Omdat je hiermee als het ware je huis “opeet” is de term “opeethypotheek” gekozen. Je kan nooit de gehele overwaarde hiervoor gebruiken, maar wel een deel van de overwaarde. Met het geld dat je opneemt kan je de maandlast van de hypotheek betalen en de rest kan je gebruiken als aanvulling op je pensioeninkomen. Je hebt zo meer te besteden per maand, en je voorkomt hiermee dat bij overlijden de erfgenamen hoge erfbelastingen moeten betalen op de waarde van de geërfde woning.

Er zijn ook opeethypotheken en verzilverhypotheken waarbij je de maandlast niet zelf hoeft te betalen, maar waar de maandlast wordt opgeteld bij de hypotheek. Dan houd je dus per maand nog meer over om je inkomen aan te vullen.

Ga je de overwaarde van je huis gebruiken voor aanpassingen aan je woning, zoals je huis levensloopbestendig maken of verduurzamen? Ook dan zijn er verschillende mogelijkheden om hiervoor een extra hypotheek te nemen op de overwaarde van je woning.

Overwaarde huis berekenen
Nu je weet wat overwaarde is, wil je natuurlijk ook berekenen hoeveel overwaarde je hebt. Je kan een hiervoor een indicatieve berekening maken op de website van De Hypotheker.

Wil je meer informatie over jouw mogelijkheden om de overwaarde van je woning te benutten? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze hypotheek specialisten. Er kan vaak meer dan je denkt.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo

De Hypotheker Ermelo

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info