Nieuws de Hypotheker Ermelo: Uit elkaar gaan met een koophuis

Jullie hebben samen een woning gekocht en besluiten uit elkaar te gaan. Dan moet je beslissen wat jullie met de woning gaan doen. Er zijn verschillende mogelijkheden.

Hypotheek overnemen na scheiding of breuk

Voorheen betaalden jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van jullie beide inkomens. Als je alleen in de woning blijft en de hypotheek dus over zet op één naam, drukken deze lasten alleen op jouw inkomen. Daarnaast heeft je partner recht op de helft van de waarde van het huis. Is er sprake van overwaarde, dan moet je je partner uitkopen. Als je de hypotheek wilt overzetten op één naam, dan moet de maandlast van nieuwe hypotheek + de eventuele verhoging voor uitkoop, verantwoord en passend zijn op één inkomen. Of dat haalbaar is kan een hypotheekspecialist voor je doorrekenen. Hiervoor gelden soms andere regels dan bij aankoop van een nieuwe woning.

Huis verkopen na scheiding of breuk
Willen of kunnen jullie allebei niet in jullie woning blijven wonen? Dan kunnen jullie de woning verkopen. Met de opbrengst wordt de hypotheek afgelost. Van de eventuele overwaarde ontvangt ieder zijn/haar aandeel. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan heeft ieder recht op de helft van de overwaarde. Ben je niet getrouwd, of getrouwd op huwelijkse voorwaarden, dan kan dit anders zijn.

Huis en hypotheek onverdeeld laten
Soms kiezen ex-partners ervoor om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Als het bijvoorbeeld financieel niet mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten, maar de partners de woning niet willen verkopen (bijvoorbeeld in het belang van de kinderen). Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en de hulp in te schakelen van een mediator en een hypotheekadviseur.

Uit elkaar gaan met hulp van een mediator
Als je uit elkaar gaat en samen een koopwoning hebt, kan een mediator een goede uitkomst zijn om alle zaken netjes af te handelen. De Hypotheker is daarom een samenwerking aangegaan met Raad & Daad, Advies & Mediation. Zo heb je zowel een mediator als een hypotheekadviseur binnen handbereik en word je volledig ontzorgd tijdens het hele proces.

Wil je weten wat jouw opties en vervolgstappen zijn als je uit elkaar gaat? Maak dan een kosteloze en vrijblijvende afspraak met een van de financieel specialisten. Ze helpen je graag verder.

Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestigiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo

De Hypotheker Ermelo

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info