Nieuws de Hypotheker Ermelo: wat is het ideale dak voor zonnepanelen?

Zonnepanelen leggen in het najaar? Jazeker! Dit is de ideale tijd om de duurzame stap te maken naar het opwekken van zonne-energie. Nu leggen betekent namelijk in het voorjaar meteen profiteren. Als jij ook de stap naar duurzame energie wilt zetten is het goed om te weten hoe geschikt jouw dak is.

Een dak op het zuiden is ideaal

Dat de zon opkomt in het oosten en ondergaat in het westen is algemeen bekend. Dat betekent dat hij in de middag op het zuiden staat. Heb je een dak dat op het zuiden georiënteerd is, dan heb je dus geluk. Als de zon ’s middags op zijn sterkst is, vallen de stralen op een zonnige dag vol op je panelen en profiteer je optimaal van de zon.

Dat wil niet zeggen dat jouw verduurzamingsplannen de prullenbak in moeten als je dak niet perfect op het zuiden ligt. Integendeel. Ook met een minder ideale ligging kunnen zonnepanelen nog altijd rendabel zijn. Maar helaas zie je het wel terug in de opbrengst van je panelen en dus in de terugverdientijd. Een goede stelregel is dat een op het zuidoosten of zuidwesten georiënteerd dak zorgt voor ongeveer 5 tot 10 procent minder opbrengst. Een dak dat helemaal op het oosten of westen ligt, levert tot 20 procent minder op.

En wat als je dak richting het noorden ligt?
Heb je geen andere optie dan de zonnepanelen naar het noorden te leggen? Dan is het goed om de keuze zonne-energie nog eens te heroverwegen. Panelen die op het noorden liggen leveren in de praktijk namelijk zelden voldoende op om rendabel te zijn. Ze zullen zich op de lange termijn niet terugverdienen en je blijft voor een groot deel afhankelijk van het stroomnet.

Schaduw komt opbrengst niet ten goede
Schaduw is een killer voor een mooi rendement. Soms hebben mensen bijvoorbeeld al een dakkapel op de goede kant van hun dak liggen en worden de zonnepanelen hieromheen gelegd. Je kunt dan bijna niet voorkomen dat de dakkapel zorgt voor schaduw op een deel van de panelen. Geen drama, als het maar tot een minimum wordt beperkt. Ook bomen in de omgeving kunnen je rendement flink dwarszitten.

Een klein beetje schaduw op een deel van een paneel zorgt voor iets minder opbrengst. Valt er meer schaduw op het paneel, dan kun je hem beter achterwege laten. De investering is dan groter dan het voordeel van dat extra paneel. Er zijn wel technische oplossingen, zoals optimizers, die het rendementsverlies enigszins kunnen opvangen.

Perfecte hellingshoek voor zonnepanelen
Naast de richting is ook de hellingshoek van je dak van invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Gelukkig is dit in Nederland vaak niet zo’n probleem. De ideale hellingshoek voor zonnepalen is in ons land namelijk tussen de 30 en 40 graden. En we hebben geluk, want de meeste van onze daken hebben een hellingshoek van ongeveer 35 graden.

Zonnepanelen op een plat dak
Met een plat dak kun je vaak alle kanten op. Zowel qua oriëntatie van je zonnepanelen als qua hellingshoek waarin je ze legt. Heb jij een plat dak? Vraag dan aan een expert om een dakscan. Met zo’n scan kan hij de ideale ligging voor je panelen bepalen.

35 graden is op een schuin dak dus de ideale hellingshoek. Toch wordt op een plat dak vaak gekozen voor een kleinere hellingshoek van ongeveer 13 graden. Dat heeft alles te maken met schaduwvorming. Als je een paneel onder 35 graden op een plat dak legt, geeft deze veel schaduw. Hierdoor is er minder ruimte voor een volgend paneel. Door de hellingshoek te verlagen vallen de zonnestralen misschien niet perfect op de panelen, maar kun je wel optimaal gebruikmaken van het dakoppervlak.

Verduurzaming financieren?
Wil je graag zonnepanelen of heb je andere verduurzamingsplannen? Er is veel mogelijk op het gebied van financiering. Maak een afspraak voor een kosteloos en vrijblijvend gesprek met een van de financieel specialisten op een vestiging bij jou in de buurt.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo

De Hypotheker Ermelo

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info