Nieuws de Hypotheker: Starters krijgen weer voet tussen de deur

Hoewel de hypotheekrente in de eerste vijf maanden van dit jaar met bijna twee procentpunt is gestegen, nam het aantal hypotheekaanvragen van jonge huizenkopers tot 35 jaar met maar liefst 17 procent toe in vergelijking met de laatste vijf maanden van 2021.

Dit is een duidelijk omslagpunt ten opzichte van voorgaande kwartalen. Toen was er juist sprake van een flinke daling van het aantal aanvragen in deze leeftijdsgroep

Bovengenoemde ontwikkeling duidt erop dat de huizenmarkt langzaam begint af te koelen.
Zo ligt de gemiddelde verkoopprijs voor een bestaande woning twee procent lager dan eind 2021, een trendbreuk met de afgelopen jaren. Een andere oorzaak is de hypotheekrente die ten opzichte van januari met bijna twee procentpunt is gestegen. Dit heeft een nadelige kant, omdat huizenkopers minder kunnen lenen. Maar er is ook een positieve kant, want starters ondervinden minder concurrentie op de huizenmarkt waardoor zij minder gedwongen zijn om ver boven de vraagprijs te bieden. Zo is het percentage waarmee gemiddeld wordt overboden voor het eerst sinds lange tijd afgenomen. Dit maakt het voor jonge huizenkopers eenvoudiger om een woning te kopen. Ook de gespannen arbeidsmarkt is een steuntje in de rug. Jonge huizenkopers kunnen sneller een baan vinden, wat de vooruitzichten op een betaalbare woning vergroot. 

Er zijn verschillende manieren waarmee starters hun kansen op de woningmarkt nog extra kunnen vergroten.
Als eerste is er de zogeheten jubelton waarbij ouders hun kinderen maximaal 106.671 euro mogen schenken zonder hierover schenkbelasting te betalen. Deze mogelijkheid is er nog tot en met eind dit jaar, dan wordt dit bedrag verlaagd. Ook is per 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting voor huizenkopers tot 35 jaar afgeschaft voor woningen onder de 400.000 euro, dit scheelt jonge huizenkopers twee procent overdrachtsbelasting. Tenslotte is er nog de Starterslening die in meer dan driekwart van de Nederlandse gemeenten wordt aangeboden. Het afgelopen jaar was er sprake van een forse groei (+37 procent) ten opzichte van 2020, het aantal jonge huizenkoper dat een Starterslening afsluit, groeit snel.

De stijging van het aantal aanvragen door jonge huizenkopers zien we door het hele land.
Je zou verwachten dat er meer kansen voor starters zijn in de buitengebieden, omdat de vraag naar woningen in de Randstad hoger is en de huizenprijzen in de provincies buiten de Randstad in verhouding lager zijn. De Hypotheker ziet dan ook een flinke stijging in Flevoland (+31 procent), Noord-Brabant (+28 procent) en Zeeland (+21 procent). Maar niet alleen in de buitengebieden, ook in de Randstad zien ze een forse stijging. In Zuid-Holland is dit een stijging van 24 procent en in Utrecht ligt dit percentage op 21 procent. 

Ben jij ook benieuwd naar mogelijkheden op de woningmarkt, eventueel met wat extra hulp? De Hypotheker gaat er graag met je voor zitten. Maak een afspraak met een van de onafhankelijke hypotheekadviseurs voor een gesprek – dat kan online, maar ook bij de vestiging!

Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info