Nog geen ommekeer voor DVS'33 Ermelo in Woerden (wedtrijdverslag)

Een week voor de ‘Derby van de Veluwe’ is DVS’33 er nog niet in geslaagd om de negatieve spiraal om te keren. In Woerden was Sportlust’46 voetballend niet beter, maar besliste de partij op finesses.

Voor de vierde achtereenvolgende keer verloren de geelzwarten met 2-0, terwijl zij al zes wedstrijden zonder zege zijn

Toch zag co-trainer Jaap de Vries vooruitgang in het vertoonde spel. De ommekeer moet dan maar komen in de thuiswedstrijd tegen VVOG. Deze altijd smaakmakende derby houdt zich zelden aan een favorietenrol, voor zover die er momenteel is. Ook de Harderwijkers zijn niet bepaald bezig aan een sterke reeks, maar creëren wel kansen. Ondanks de nederlaag staat DVS nog steeds achtste.

In Woerden kon het trainersduo Stevan de Geijter en nog niet beschikken over een complete selectie, maar Tim van de Berg stond wel weer in de basis. Stijn Schipper kwam van de drie jongelingen uit O23 wel in actie en begon als linksback. Nicky van Hilten stond op rechts. Met Sem de Wit vormde hij het hart van de verdediging. Voor de defensie stond nieuweling Hilal Ben Moussa. Hij sloot in de week voor de wedstrijd tegen Sportlust’46 aan. Een andere nieuweling, Jarno Westerman, stond na zijn debuut als invaller nu in de basis. De wijziggingen kostten ook Omar El Ghazouani zijn plek bij de eerste elf. Lars Miedema reisde al niet meer mee naar Woerden. Hij is per direct vertrokken naar vierdedivisionist Berkum.  Bij de gastheren draafde doelman Ho Chun Ko te elfder ure op voor eerste keus Antonioli.

Vroeg achter de feiten aan
De Ermeloërs probeerden vanaf het eerste fluitsignaal de wedstrijd in hun greep te krijgen, maar het openingsoffensief was toch van de thuisclub. Met vereende krachten moest in de 5e minuut een scherp genomen hoekschop uit de kruising geranseld worden. DVS zou in die fase toch veel last hebben van de opkomende backs. Sportlust’46 speelde met vijf verdedigers. Zo kwam Martijn Jansen in de 7e minuut over Sem de Wit heen. Zijn inzet koerste naar de korte hoek, waar doelman Daan Huiskamp de bal er alert uit dook. Een minuut later was het wel raak. Rechtsback Yuval Checkley, die ongedekt mee op kon komen, schoot de indraaiende voorzet van Jansen met een voetbeweging laag in de rechterhoek, 1-0. Daarna kon Sportlust’46 rustig achterover leunen.

Het overwicht was daarna ook voor de geelzwarten en in de 13e minuut was er een niet te missen kans om gelijk te komen. Na een geweldige actie van Benjamin Roemeon. Ook doelman Ko werd met een boogbal gepasseerd, waarna Lars van Wetering de kans kreeg om de bal in het lege doel te koppen. Waar alle verslaggevers de 1-1 al noteerden, kopte de topscorer van de Ermeloërs over. Ook in de 25e minuut was er een levensgrote kans voor de bezoekers na slecht uitverdedigen van Sportlust’46. Dat bood Jarno Westerman de kans om met genoeg ruimte raak te schieten. Het schot ging echter net naast.

Voor Sem de Wit was de mogelijkheid in de 37e minuut al minder groot uit een corner, maar hij raakte de bal niet goed. Pas in de 39e minuut deed de thuisclub weer van zich spreken, toen Mohammed Bendadi de bal vanaf rechts scherp indraaide. Daardoor dook Wessel Meiring bij de tweede paal dicht voor Daan Huiskamp op. De Ermelose sluitpost sloot de korte hoek goed af. DVS was voor de rust nog drie keer dreigend. Op aanspelen van Benjamin Roemeon kon Maarten van Dijk vrij uithalen, maar na de balaanname kon zijn schot geblokt worden. Een veelbelovende rush van Benjamin Roemeon werd onreglementair gestopt en Jarno Westerman had van dichtbij het doel kunnen afleggen, maar koos ervoor nog een man te passeren. Het was halverwege dus 1-0.

Geen score voor DVS na rust
Twee ongewijzigde ploegen traden aan voor de tweede helft. Natuurlijk ging DVS meteen het meest op zoek naar een doelpunt en was daar in de 47e minuut dichtbij via Lars Huber, die door de Woerdense verdediging slalomde, maar door een sliding net niet tot een schot kwam. Pas in de 55e minuut kwam de thuisclub tot een aanvallende actie, toen Joost Screever de bal vanaf rechts scherp indraaide. Doelman Daan Huiskamp bokste de bal in een vol strafschopgebied weg en tot een succesvolle rebound kwam het niet.

Met nog ruim een half uur te gaan kwamen Gaston Salasiwa en Omar El Ghazouani in het veld voor Tim van de Berg en Jarno Westerman. Stijn Schipper kwam daardoor centraal verdediger te staan. Kort nadat Sportlust’46 nog een schietkans had gekregen na balverlies, verdubbelden de roodwitten de score. In de 61e minuut legde Mohammed Bendadi de bal perfect achter de Ermelose verdediging, waar Joshua Patrick uit de rug van zijn verdediger wegliep en ongehinderd de 2-0 kon inkoppen. Dat maakte het wellicht onmogelijk voor DVS om nog een resultaat te boeken, hoewel de inzet aan Ermelose kant wel aanwezig bleef. Halverwege de tweede helft wisselden Ali Akla en Frank Olijve Lars Huber en Hilal Ben Moussa af.

Uit een voorzet van Ali Akla kwam Benjamin Roemeon in de 73e minuut nog wel tot een schot. Niet veel later veroorloofde trainer Jochem Twisker het om zijn architect Mohammed Bendadi eraf te halen, samen met Wessel Meiring voor Remco de Weerd en Marley Berkvens. DVS kwam niet meer dichterbij ondanks een schot van Benjamin Roemeon, dat voorlangs ging, en een kopbal van Frank Olijve. Het bleef bij 2-0.

Toch was Jaap de Vries positief in zijn wedstrijdanalyse: “Hilal is er donderdag pas bijgekomen en heeft een goede indruk achtergelaten. Omdat Frank nog niet fit genoeg was, waren we op zoek naar een echte nummer zes. Je zag, dat hij die plek goed invulde en dat er meer rust was in de achterste linie. Daardoor zijn we ook weer beter gaan voetballen. Bij vlagen hebben we ook goed gevoetbald en we hebben ook vijf honderdprocentkansen gehad. We maken er geen een en dat wordt het heel moeilijk. We kwamen wel goed door over de zijkanten, maar afronden was het grootste probleem. We wisten vooraf, dat zij met vijf man achterin zouden spelen en die eerste goal kwam ook van hun rechtsback. Daar stonden wij niet goed in de organisatie. We keken teveel naar de bal en niet naar de speler. Dat zag je bij die tweede goal ook weer. Wij hadden heel veel moeite met de ballen, die voorkwamen. Dat mag niet gebeuren; dat zijn te goedkope goals. Daarnaast haalde Daan er ook nog een keer een bal er geweldig uit en dat waren al hun hoogtepunten. Zelf hadden we een enorme kans om 1-1 te maken uit een goede voorzet van Benna.

Ik had ‘m al geteld. Dat was de grootste kans, maar we hebben er nog meer gehad. Wij zijn daar op een of andere manier niet scherp. Ook direct na rust met Lars Huber. Hij speelt zich helemaal vrij en komt een op een op die keeper. Ik heb niet goed kunnen zien hoe, maar die haalt ‘er nog uit. Dat zijn wel cruciale momenten, want als wij die 1-1 maken, wordt het een heel andere wedstrijd. We zijn er ook heel hard mee bezig om nog directer te worden in de ‘zestien’. We moeten ook nog veel gevaarlijker worden in die ‘zestien’.

Ook in die eerste helft zag je, dat Jarno goed doorkwam over rechts en dan moet toch die voorzet komen. Wij moeten veel meer uit dat soort momenten halen. Ik was wel tevreden over de jongens, die gewisseld werden, maar die wissels waren ook vanwege hun blessures hiervoor. Tim speelde weer na een paar weken en dat bracht wel weer meer rust met Sem samen. Ik vond Jarno het ook goed doen met veel diepgang, waardoor ook anderen weer beter gaan spelen. We hadden gehoopt, dat Hilal het een helft zou volhouden en dat was zelfs nog wat langer. Frank viel goed voor hem in; hij speelde ook vaak direct diep en strak naar de goede kleur, waardoor je weer door kon voetballen. Ik merk, dat we met dit team groeien en dat die geblesseerden fitter worden. Als wij dit voetballen spelen tegen VVOG, zie ik het wel zitten.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Tim van de Berg (57’ Gaston Salawiwa), Stijn Schipper, Maarten van Dijk, Hilal Ben Moussa (68’ Frank Olijve), Lars Huber (68’ Ali Akla), Jarno Westerman (57’ Omar El Ghazouani), Lars van Wetering, Benjamin Roemeon.
Opstelling Sportlust’46: Chun Ho Ko, Yuval Checkley, Youri Duisterhof, Sanny Monteiro, Floris Mulder, Martijn Jansen (90’ Thomas Heideman), Joost Screever, Mohammed Bendadi (76’ Remco de Weerd), Zakkaria Issarti, Joshua Patrick, Wessel Meiring (76’ Marley Berkvens).

Scheidsrechter: Dhr. J. Besselsen uit Barneveld.
Scoreverloop: 8’ Yuval Checkley 1-0, 61’ Joshua Patrick 2-0.

Programma Derde Divisie Zaterdag 28 januari (speelronde 20; 8e ronde tweede periode):

In de twintigste speelronde handhaafden de nummers 1 en 2 hun positie. Zij worden na de 2-0 in woerden direct gevolgd door Sportlust’46 met 36 punten. DVS bleef met 26 punten op de achtste plaats staan, maar hebben daarbij wel gezelschap van hsv Hoek en Staphorst.

Hsv Hoek-GVVV: Trainer Gery Vink zag zijn ploeg kampioensvoetbal spelen en leidde halverwege al met 0-4, na rust snel gevolgd door 0-5. Via 1-7 werd het uiteindelijk 4-7. Met deze korfbaluitslag leidt GVVV de dans in de reguliere stand nog steeds. Nu met 41 uit 20. Hsv Hoek bleef gelijke tred houden met DVS, maar dan met een minder doelsaldo.
ACV-Harkemase Boys: Het noordelijke onderonsje werd een botsing tussen twee speelstijlen, die voor de rust in het voordeel van de thuisclub beslist werd. De bezoekers vonden uit een spelhervatting al snel de aansluiting na de 2-0 ruststand, maar in een mindere tweede helft werd verder niet gescoord. ACV bleef daardoor met 39 uit 20 in het spoor van de koploper en hield de leidende positie in de tweede periode vast met juist een voorsprong van 2 punten op GVVV. Met nog drie ronden te spelen moeten Sportlust’46 en Barendrecht een gat van 5 punten zien te dichten. Harkemase Boys kon de opmars dus niet voortzetten, maar heeft met 24 punten als nummer 12 wel aansluiting met het linker rijtje.
SteDoCo-Barendrecht: De topper tussen de nummers 3 en 4 bleef onbeslist. Beide ploegen staken veel energie in de wedstrijd en kregen ook kansen, maar er werd niet gescoord. Ook niet toen de bezoekers het laatste half uur door een tweede gele kaart met een man minder speelden. Het veranderde niets aan het spelbeeld en de stand. Door de 0-0 werden beide clubs gepasseerd door Sportlust’46. SteDoCo met 36 punten op basis van doelcijfers en Barendrecht met een punt minder.
Sparta Nijkerk-FC Rijnvogels: De gehavende bezoekers compenseerde het gemis aan sterkhouders door als hecht collectief op te treden, maar moest behoudend spelend wel een 1-0 ruststand wegwerken. Dat werd direct na de thee la gedaan en meer. Het laatste half uur verdedigden de Katwijkers een 1-2 voorsprong. Diep in de extra tijd werd het ook nog 1-3. Daarmee bleef FC Rijnvogels met 32 punten zesde. Door het verlies klom Sparta Nijkerk niet het linker rijtje in, maar heeft met 24 punten als nummer 14 nog wel aansluiting.
DOVO-rkav Volendam: Kian Visser etaleerde zich aan het thuispubliek met twee treffers; een vroeg in de eerste helft en een vroeg na de rust. Daartussen hadden beide ploegen mogelijkheden. Voor de “Wijdbroeken” werd het moeilijk om in ondertal na een tweede gele kaart de aansluiting te vinden, hoewel het wel geprobeerd werd. Kort voor tijd werd de wedstrijd op slot geschoten. Met nu 32 punten verdubbelde DOVO de voorsprong op DVS tot 6 en staat direct boven de Ermeloërs. Rkav Volendam leverde drie plaatsen in en staat nu vijftiende met 23 punten.
ASWH-Staphorst: Het moest voor de Ambachters gebeuren in deze thuiswedstrijd en net als een week eerder kwamen zij op voorsprong. Door persoonlijke fouten bogen de bezoekers die om in een 1-2 stand na een 1-1 ruststand. In het laatste kwartier slaagde de thuisclub er niet meer in, om dat om te keren. Staphorst verruimde de voorsprong daarmee van 4 tot 7 punten en staat met 26 punten op doelsaldo nog net buiten het linker rijtje. ASWH bleef met 16 punten voorlaatste.
VVOG-sv Urk: Zoveel kansen als een week eerder creëerde de thuisclub niet. Een volop jagend sv Urk scoorde wel; kort in de eerste helft en snel na de rust. Drie wissel aan Harderwijker kant  bracht de ploeg van Dwight Lodeweges beter in de wedstrijd, maar het echte slotoffensief leverde pas een score op. Meer dan 1-2 werd het echter niet. De Urkers klommen zodoende op de ranglijst naar de elfde stek met nu 25 punten. VVOG leverde er twee in met 22 punten en is nu de slechtste herkanser.
Ter Leede-Excelsior’31: Het manco aan Rijssense kant gold ook weer in deze wedstrijd. Dominant voetballen, maar niet scoren. De thuisclub hoeft geen overwicht te hebben, maar toont zich bij de geboden kansen heel effectief. Dat leidde in de eerste helft en na de hervatting tot een treffer. Door de 2-0 stegen Ter Leede van de zestiende naar de dertiende plaats met nu 24 punten. Excelsior’31 komt met 15 uit 20 steeds vaster op een de laatste plaats te staan. De herkansing is nu 7 punten weg. Alleen het verschil met de voorlaatste is snel overbrugbaar met een punt achterstand.