Online sportwedden: Wat zijn bookmakers precies en hoe werken ze?

Bookmakers maken al eeuwenlang deel uit van de gokindustrie. Hun oorsprong gaat terug tot oude beschavingen zoals de Grieken en de Romeinen. In die tijd werd gokken vaak gebruikt als een vorm van entertainment tijdens religieuze festivals, en bookmakers boden kansen op de uitkomst van verschillende evenementen zoals wagenrennen of gladiatorengevechten.

De term bookmaker stamt af van de manier waarop vroeger weddenschappen werden bijgehouden, in een wedboek. Degene die dit bijhoud en dus de weddenschappen aanbiedt, is een bookmaker.

Het ontstaan van bookmakers

Het moderne concept van bookmaking gaat terug tot de 18e eeuw, toen het wedden op met name paardenraces populair werd in Engeland, voordat later in de negentiende eeuw ook in Nederland populair werd.

Bookmakers begonnen met het aanbieden van weddenschappen op de uitkomst van races, waarbij gokkers inzetten op wie er volgens hen zou winnen. De odds, of noteringen, die bookmakers aanbieden waren een weerspiegeling van de waarschijnlijkheid van een bepaalde uitkomst, en werden berekend op basis van een aantal factoren zoals de vorm van de deelnemers, de omstandigheden op de baan en de prestaties van de jockey.

In de loop der tijd ontwikkelde het gokken op (sport) evenementen zich tot een miljardenindustrie waarbij je op bijna iedere sport verschillende soorten weddenschappen af kan sluiten. Sinds de regulering van kansspelen op afstand is deze markt in Nederland enorm gegroeid. Zo vind je hier Time2play's lijst van alle online bookmakers in Nederland, een lijst waar nog regelmatig nieuwe aanbieders aan worden toegevoegd.

Noteringen en odds

Waar veel mensen misschien niet direct bij stilstaan, is dat de noteringen niet volledig gebaseerd zijn op de winkansen van een bepaalde deelnemer aan een wedstrijd of evenement. Een bookmaker moet er namelijk voor zorgen dat de winnaars en verliezers min of meer in balans blijven zodat de inzet van de verliezers groot genoeg is om de prijzen van de winnaars uit te kunnen keren.

De berekening van odds is daarom een complex en dynamisch proces waarbij statistische analyses en wiskundige modellen worden gebruikt. Bookmakers gebruiken verschillende methoden om de kansen voor een bepaald evenement te bepalen, zoals het analyseren van historische gegevens, rekening houden met de vorm en de prestaties van de deelnemers, en met externe factoren die het resultaat van het evenement kunnen beïnvloeden. De kansen worden dan aangepast op basis van het bedrag dat op elke uitkomst wordt ingezet, om een evenwichtig boek te garanderen en het risico voor de bookmaker te minimaliseren.

Hoe worden odds door bookmakers vastgesteld?

Om te begrijpen hoe de kansen kunnen veranderen, is het belangrijk om te begrijpen hoe bookmakers hun geld verdienen. Als voorbeeld nemen we een klassieke paardenrace.

Als een bookmaker een kans van 2/1 biedt op een bepaald paard, zeggen ze in feite dat het paard 33,3% kans heeft om te winnen (aangezien 2/1 hetzelfde is als 2 gedeeld door 3). Als de bookmaker gelijke weddenschappen van €10 aanneemt op zowel het paard dat wint als het paard dat verliest, zullen zij in totaal €20 aan weddenschappen innen. Als het paard wint, moet de bookmaker in totaal €30 uitbetalen (€20 winst plus de €10 inzet), wat betekent dat ze €10 winst maken. Als het paard verliest, houdt de bookmaker de €20 aan inzet en maakt hij €10 winst.

Echter, als de bookmaker te veel geld neemt op de ene uitkomst en niet genoeg op de andere, kunnen ze worden blootgesteld aan een aanzienlijk risico. Bijvoorbeeld, als zij €50 aan weddenschappen aannemen op het paard dat wint, maar slechts €10 op het paard dat verliest, zullen zij €150 moeten uitbetalen als het paard wint (aangezien zij €100 aan winsten moeten uitbetalen plus de €50 weddenschap), maar slechts €10 ontvangen als het paard verliest. Om dit risico te vermijden zullen bookmakers de odds aanpassen om meer weddenschappen op de minder populaire uitkomst aan te moedigen.

Daarom kunnen de kansen in de aanloop naar en tijdens het evenement veranderen. Als er veel geld wordt ingezet op één uitkomst, kan de bookmaker de kansen aanpassen om meer weddenschappen op de andere uitkomst aan te moedigen. Ook als er een plotselinge verandering is in de externe factoren die de uitkomst van het evenement beïnvloeden, kan de bookmaker de odds aanpassen om de veranderende waarschijnlijkheid weer te geven.

Live wedden

Tegenwoordig kunnen gokkers inzetten op een evenement terwijl het nog bezig is. In-play betting kan vooral populair zijn bij sporten als voetbal, waar de uitkomst in de loop van een wedstrijd snel kan veranderen. Daarnaast kan er niet alleen meer op de uitkomst van een wedstrijd ingezet worden, maar ook op tal van andere zaken zoals bijvoorbeeld het aantal doelpunten of de stand tijdens de rust. Ook is het mogelijk weddenschappen te combineren, waarbij alleen het uiteindelijke resultaat geldt. Omdat hierbij de odds met elkaar  vermenigvuldigd worden, kan de te winnen prijs enorm oplopen, maar is de kans om te winnen ook een stuk lager.

Hoewel veel mensen gokken op sport, onterecht, zien als een manier om hun team of speler te supporten, is er ook een andere groep gokkers die het echt alleen voor het geld doet. Doordat odds voortdurend verschillen en iedere bookmaker zijn eigen berekeningen en afwegingen maakt, is het mogelijk om bookmakers tegen elkaar uit te spelen door op eenzelfde evenement bij de ene op winst en de andere op verlies in te zetten wanneer de netto kans positief is.

People Pixabay afbeelding
(Afbeelding Pixabay)