Onnodige nederlaag voor DVS'33 Ermelo bij Ter Leede (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft in de zestiende speelronde een onnodige nederlaag geleden in Sassenheim. Na een minder eerste kwartier herstelden de geelzwarten zich goed en kregen kansen om de vroege 0-1 achterstand om te zetten in een voorsprong. (foto Theo Aalten).

Ter Leede had anderzijds de score ook al kunnen opvoeren

De gelijkmaker na een half uur voetbal was volkomen terecht en er gloorde gezien het Ermelose spel meer. De 1-2 viel echter niet en nadat doelman Daan Huiskamp aan de noodrem had getrokken, moesten de overige tien geelzwarten nog een goed resultaat zien te behalen. Dat had gekund, want de eerste de beste kans hierna was voor de bezoekers. Uiteindelijk benutten de Sassenheimers de man meer en scoorden nog tweemaal. De gifbeker is nog niet leeg voor DVS.

Peter Wesselink vertrok met een gemankeerde ploeg naar de Bollenstreek. Naast de lijst met langer geblesseerden haakte ook Ali Akla weer af na zijn hoopgevende invalbeurt de wedstrijd hiervoor tegen VVSB, maar Benjamin Roemeon was als wisselspeler alweer inzetbaar. Nassim El Ablak vulde de vacature goed in. Kenneth Aninkora arriveerde te laat, waardoor Matijs Valstar de spitspositie bezette. Ook Tim van de Berg ontbrak, waarvoor Hahri Pinarci in de basis startte.

Stand bij rust weer in evenwicht
Hoewel de eerste kans in de wedstrijd voor de Ermeloërs was, was Ter Leede in het eerste kwartier dreigender. In de 2e minuut kwam Stef Nijland na een combinatie met Quincy Veenhof en Nassim El Ablak in het vijandelijke strafschopgebied, maar de oud-prof kon niet afdrukken. Waar DVS de combinaties zocht, hanteerde de thuisclub meer de lange bal. Die bereikte in de 7e minuut Mike Bekooij, die breed legde op Thijs Haarman. Zijn schot ging via de vingertoppen van doelman Daan Huiskamp over. Uit de hoekschop was Ter Leede wel succesvol.

De Ermelose sluitpost zag nu de indraaiende inzet van Mike van den Steenoven boven zich in de kruising binnenvallen, 1-0. In de vier minuten hierop had de thuisclub verder afstand kunnen nemen van DVS. In de 9e minuut kon Feyo Glim uit een assist van links van dichtbij uithalen, maar stopte Daan Huiskamp het schot. Dezelfde speler kreeg twee minuten later weer een goede schietkans uit een voorzet, maar nu blokte Finn Kluiver de inzet. Nog in diezelfde minuut bood de Ermelose defensie weer een kans aan de gastheren, door bij uitverdedigen de bal in de voeten van Mike van den Steenoven te plaatsen. Uit zijn assist schoot Bart van der Weijden op Daan Huiskamp.

Daarna kreeg DVS meer grip op de wedstrijd en voetbalde het zich langzamerhand naar de gelijkmaker toe. Die liet nog wel twintig minuten op zich wachten. In de 16e minuut plaatste de opgekomen Jeremy Jonker diagonaal op Nassim El Ablak, maar die kwam niet verder dan een corner. Daaruit kopte Matijs Valstar gericht in, maar via een verdediger ging de bal naast. In de 23e minuut speelde Stef Nijland vanaf de linker zijlijn in op de lopende Nassim El Ablak, maar zijn schot ging voorlangs. Een minuut daarna lanceerde Lars Dekker Quincy Veenhof en zijn inzet ging rakelings naast.

De pass van Stef Nijland op Veenhof was afgemeten, maar de lange aanvaller kwam tussen twee verdedigers niet tot een doelpoging. Vervolgens ontstond er aan de andere kant weer een mogelijkheid voor de thuisclub, toen Dirk Hoekstra een doeltrap van de voet van Finn Kluiver afplukte, maar Daan Huiskamp keerde ook zijn schot. DVS zocht verder naar de gelijkmaker en Nassim El Ablak  besloot zijn actie langs vier tegenstanders met een schot, dat recht op doelman Daan Prins afging. In de 31e minuut viel de meer dan terechte gelijkmaker dan toch na goed uitverdedigen van DVS. Met een uitstekende steekpass zette Nassim El Ablak Quincy Veenhof vrij voor het ‘Sassumse’ doel en nu schoof de aanvaller het leer wel succesvol langs de goalie, 1-1.

De geelzwarten wilden nu doordrukken en waren in de 34e minuut dichtbij een voorsprong. Na een goede combinatie met Jeremy Jonker en Quincy Veenhof kon Stef Nijland in alle vrijheid voorzetten op Nassim El Ablak. Zijn schot landde op de lat. Daan Huiskamp moest in het laatste kwartier nog eenmaal handelend optreden, toen Thijs Haarman Dirk Hoekstra goed bediende. Daan Huiskamp wierp zich van dichtbij met succes in de baan van het schot. DVS kwam zelf in de 39e minuut nog tot een gevaarlijke aanval. Stef Nijland zette die zelf op en kreeg na de combinatie met Quincy Veenhof recht voor het doel een goede schietkans. Het schot ging echter over. De rust ging dus in met een 1-1 stand, maar er lag wel degelijk perspectief voor de geelzwarten op een zege.

Kansen keren na rust
Met het inbrengen van Kenneth Aninkora had DVS natuurlijk een steviger aanspeelpunt in de spits dan Matijs Valstar, maar dat is de jongeling natuurlijk niet te verwijten. Hij kan nog groeien. De bonkige invaller, die wel doet denken een Hennie ‘ De Kont’ Meijer en kan in de dekking altijd aangespeeld worden, waarna er altijd ruimte komt naast hem voor een lopende spelers.

Dat gebeurde ook al in de 46e minuut, waardoor Quincy Veenhof vanaf links een schietkans kreeg. Het schot ging voorlangs. Het veldoverwicht was ook nu voor DVS, hoewel Tarik Evre en Coen Vloedgraven beiden nog wel een voorzet moesten wegwerken. Trainer Steef Roodakkers wisselde na tien minuten in de tweede helft de behendige Thijs Haarman voor de snelle Shaquille prijor en zou met die wissel uiteindelijk succes hebben. Toch had DVS in de 59e minuut de uitgelezen mogelijkheid om een voorsprong te nemen, toen Daan Huiskamp met een lange bal over de as van het veld Kenneth Aninkora wegstuurde. Geheel vrij voor doelman Daan Prins lobde hij de bal naast het doel. Even leek het erop, dat Daan Huiskamp dusdanig geblesseerd raakte, toen hij in de 63e minuut een voorzet uit de lucht plukte, maar bij die makkelijke redding wel een knietje in het bovenbeen kreeg. Hij kon vooralsnog verder spelen. Wel wisselde Peter Wesselink Stef Nijland voor Benjamin Roemeon. De kansen zouden echter keren met nog een kwart wedstrijd te spelen. Ter Leede onderbrak het kortecombinatievoetbal van de geelzwarten, waarna Shaquilla Prijor na een steekpass op het Ermelose doel kon afgaan. Daan Huiskamp was net te laat zijn doel uit om in te grijpen de passeerbeweging en pakte de invaller net buiten de beruchte lijnen vast. Rood.

Invaller-doelman Jonathan Waterberg hoefde dus geen penalty te stoppen. Hayri Pinarci was het slachtoffer, want hij moest het veld verlaten. De vrije trap ging naast, dus mocht DVS nog hopen op een resultaat. De mogelijkheid kwam er ook, toen Kenneth Aninkora op kracht tegen twee verdedigers aan de bal bleef en aflegde op Benjamin Roemeon. Die werd echter met een correcte sliding gestopt; geen penalty dus. Met de Ermelose kansen was het daarna wel gedaan en DVS moest zich meer beperken tot tegenhouden.

Bij Ter Leede werden voor de laatste tien minuten nog twee verse krachten ingebracht. Mounir Darrazi en Bart van der Weijden verlieten het veld voor Luc de Kruijs en Stijn van Biezen. De eerste kreeg drie minuten later al de mogelijkheid om het duel in het voordeel van Ter Leede te beslissen, maar schoot in vrije positie naast. Ook Mike Bekooij schoot een minuut later over, maar in de 85e minuut was het wel raak. Mike Bekooij gleed langs drie Ermelose verdedigers heen, slalomde om doelman Jonathan Waterberg, die binnen de ‘zestien’ niet aan de noodrem trok. De aanvaller schoof nu de 2-1 binnen. De doelpuntenmaker bleek in de slotminuut niet te stoppen met zijn actie en legde af op Prijor, die de thuisclub in veilige haven schoot, 3-1. Daarmee was de derde nederlaag op rij voor DVS een feit. Het lijkt op de bekende gifbeker.

Ik ben wel overtuigd, dat het weer beter wordt

“Dat weet ik niet”, gaf Peter Wesselink aan, “maar we zijn momenteel wel heel kwetsbaar. Het zelfvertrouwen straalt er niet vanaf, maar we hebben tegen Ter Leede wel geprobeerd te voetballen. We begonnen heel matig met een goal tegen, maar herstelden ons goed en dat vind ik heel knap. Daarna namen we het heft in handen, hadden controle en kregen de betere kansen. Dat is wel bewonderenswaardig.”

En dat terwijl de oefenmeester voor aanvang van deze wedstrijd toch moest puzzelen om een representatief elftal op de been te brengen: “Enerzijds wel, maar anderzijds had ik toch een Benjamin, Kenneth en eren op de bank zitten. Benna kwam terug van een blessure en wilden we nog niet laten starten. Kenneth kwam te laat en had anders gespeeld. Wat er in het veld stond was prima; dat zijn jongens, die gewend zijn om op dit niveau te spelen. Daar had ik wel alle vertrouwen in. Alleen Ali gaf vrijdagmiddag al aan, dat hij toch niet zou kunnen spelen. Onze selectie is groot genoeg. Voor Nassim is het een beetje zoeken geweest als controlerende middenvelder, maar voor nu hadden we hem weer aan de buitenkant. Hij heeft ook goed gespeeld en hij heeft een geweldige inspeelpass.

Hij begon tegen Ter Leede aan de rechterkant, omdat ik Stef met zijn rechterbeen op links wilde hebben. Quincy zou achter onze spits spelen, maar gaandeweg de wedstrijd speelde Stef achter onze spits en ging Quincy aan de rechterkant spelen en Nassim op rechts. Toen kregen we ook weer meer vat op de tegenstander. Normaal willen we snel druk zetten, maar nu hebben we er ook wat meer voor gekozen om het wat compacter te houden, als we bal niet hebben. Dat hebben we goed gedaan. Van daaruit zetten we druk op hun middenveld en daar kwam ook ons doelpunt uit voort. De kansen, die we ook kregen, waren allemaal vanuit de omschakeling.

Natuurlijk hadden het na die 1-0 nog erger voor ons kunnen worden. Coen die verkeerd inspeelde, een uittrap, waaruit zij een op een komen. Dan was de wedstrijd al over geweest. De kansen, die zij in die fase kregen, gaven we zelf weg. Gaandeweg kregen we wel weer vertrouwen en kwamen we weer aan het voetballen en waren we de bovenliggende partij met goede kansen; twee voor Quincy, twee schoten van Nassim, waarvan een op de lat, het schot van Stef. Aan het afmaken ontbreekt het bij ons ook wat. Net als vorige week hadden de beste kansen, maar hebben we die niet benut. We maken dan uiteindelijk terecht de 1-1. Ook in het begin van de tweede helft hadden we met Kenneth in de ploeg kansen. Eerst met Quincy en later ook met Benjamin. Dan krijg je die situatie met Daan na balverlies van ons vlak voor de dug-out. Zij counteren en wij hebben geen druk erop en staan met ons centrale duo eigenlijk te ver naar voren.

Daan maakte de keus om die man vast te pakken en ik verwijt hem die niet. Dan blijft het nog 1-1 met nog een kwart te spelen. Met Kenneth hadden we een aanspeelpunt, die zichzelf op kracht nog vrij kan spelen en ik had Benjamin al ingebracht. Daarna speelden we met vier verdedigers, drie middenvelders en twee mensen voorop, maar we speelden niet compact genoeg. Nu hadden we nergens meer druk op en gaven kansen weg. Ik wilde Benjamin dichter bij mijn middenvelders hebben; dus een 4-3-1-1. Achteraf hadden we Kenneth ook wat meer terug moeten laten spelen en dat we vanaf onze ‘zestien’ nog druk hadden kunnen zetten. De onderlinge afstanden waren nu te groot en ik denk, dat we ook niet meer fris genoeg waren.

Waar we in het begin van het seizoen met heel veel energie heel veel druk op de bal hadden, lukte dat op een of andere manier niet meer. De frisheid is eraf en of dat nu komt door die coronagevallen na die wedstrijd tegen Vitesse, weet ik niet, maar het valt me wel op. Misschien heeft die corona toch meer impact gehad, dan we vermoeden. Onze manier van spelen kost heel veel kracht en we hebben heel veel dynamiek in ons elftal; veel diepgang en veel positiewisselingen. We zetten veel druk, als de bal niet hebben of als we die verliezen. Dat kost veel energie en die hebben we momenteel niet genoeg. Misschien is het dan toch beter om in deze fase wat meer in te zakken en het wat kleiner te maken. Dat hebben we tegen Ter Leede ook al gedaan en daar hebben we ook goede kansen uit gehad. Nu zit het niet mee, want zonder rode kaart hadden we de wedstrijd prima kunnen uitspelen. We hadden toen nog de overhand. Die rode kaart was wel bepalend.

Wat voor veel spelers misschien meegespeeld heeft, is dat er geen duidelijk was over hun contract. Die is er sinds deze week nu wel. We moeten nu de rug rechten en positief blijven met elkaar. Ook met veel jongens, die weg gaan, hebben we ons na het slechte begin van de wedstrijd heel knap hersteld. Iedereen heeft keihard gewerkt. Het was helaas niet genoeg om de wedstrijd in z’n geheel naar onze hand te zetten.
De wedstrijd bij Hoek vond ik niet goed, omdat we toen te weinig initiatief hadden. Vorige week kwamen we alweer tot heel aanvaardbaar voetbal en dat was tegen Ter Leede ook wel, maar nog niet goed genoeg. Ook in vergelijking met de periode in oktober, toen we goed voetbalden, scoorden we weinig, maar kregen ook minder doelpunten tegen. We moeten zorgen, dat we iedereen weer fit krijgen en ons maar richten op de derde periode. Misschien moeten we nu ook niet zover denken en het wedstrijd voor wedstrijd bekijken; eerst maar weer eens zien te winnen. Dan pas kunnen we weer een beetje omhoog kijken.

Het is ook echt nog wel een grote uitdaging om iedereen weer fit te krijgen en weer met een grote groep te kunnen trainen. Zeker omdat we binnenkort nog een heel druk programma hebben. Overigens niet alleen voor ons, maar voor meerdere clubs. Het is niet makkelijk op het moment, maar ik ben wel overtuigd, dat het weer beter wordt. Daar werken we allemaal heel hard aan. We proberen in de groep de positieve dingen te blijven zien. In de spelersgroep zit het nog steeds goed en het is na de nederlaag zaterdag zeker niet hopeloos. Ook dit komt goed. Nu eerst Excelsior’31 en VVOG; laat maar komen. Behalve GOES uit hebben wij geen enkele wedstrijd makkelijk gewonnen, dus we moeten alle wedstrijden volle bak spelen.”

Opstelling DVs’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Jeremy Jonker, Tarik Evre, Coen Vloedgraven, Finn Kluiver, Hayri Pinarci (70’ Jonathan Waterberg), Lars Dekker, Stef Nijland (64’ Benjamin Roemeon), Nassim El Ablak, Matijs Valstar (46’ Kenneth Aninkora), Quincy Veenhof.
Opstelling Ter Leede: Daan Prins, Daan Walraven, Tomas Arroyo, Tim Bloemendaal, Mounir Darrazi (80’ Luc de Kruijs), Dirk Hoekstra, Bart van der Weijden (80’ Stijn van Biezen), Mike van den Steenhoven, Feyo Glim, Mike Bekooij (90’ Joey van den Berg), Thijs Haarman (56’ Shaquille Prijor).

Rode kaart: 67’ Daan Huiskamp (DVS’33 Ermelo).
Scheidsrechter: Dhr. F.E. ter Brake uit Dedemsvaart
Scoreverloop: 7’ Mike van den Steenhoven 1-0, 31’ Quincy Veenhof 1-1, 85’ Mike Bekooij 2-1, 90’ Shaquille Prijor 3-1