Onthulling nieuwe beelden van televisieserie Swiebertje van Marius van Dokkum in Harderwijk

Op woensdag 24 april onthulde Barbara Doderer, de dochter van Joop Doderer, drie portretbustes die kunstenaar Marius van Dokkum maakte naar aanleiding van de legendarische televisieserie Swiebertje.

De beelden in klei stellen Swiebertje, Saartje en Bromsnor voor

De onthulling vond plaats in het Marius van Dokkum Museum in Harderwijk, waar de beelden vanaf donderdag 25 april te zien zijn.

Beelden Swiebertje Marius van Dokkum Museum
(Barbara Doderer en Marius van Dokkum)

Marius van Dokkum is bij het grote publiek vooral bekend vanwege zijn humoristische schilderijen. Sinds 2018 heeft de populaire kunstenaar een eigen museum in Harderwijk, waar hij deze schilderijen permanent kan tonen. In het Marius van Dokkum Museum is echter ook ander werk van deze veelzijdige kunstenaar te zien. Zoals zijn geschilderde landschappen en stillevens, portrettekeningen en illustraties voor zijn eigen Opa Jan kinderboekenreeks.

In coronatijd is Van Dokkum begonnen met boetseren van portretten in klei. Dat doet hij met dezelfde precisie en hetzelfde oog voor detail als bij zijn schilderijen. Hij beeldt altijd mensen af die hij bewondert of die hem inspireren: familieleden, kunstenaars of maatschappelijk betrokken personen. Soms laat hij iemand poseren. Als dat niet kan, bijvoorbeeld omdat de persoon in kwestie niet meer leeft, werkt hij naar foto’s of andere afbeeldingen. Humor is en blijft de rode draad in Van Dokkums werk. De onvergetelijke personages uit de televisieserie Swiebertje passen dan ook naadloos in zijn oeuvre. Eerder al maakte hij een portretbuste van André van Duin, die in 2018 het Marius van Dokkum Museum opende.