Onverdiende nederlaag voor DVS'33 Ermelo in Katwijk (wedstrijdverslag)

Vriend en vijand waren het er wel over eens. De nederlaag, die DVS’33 Ermelo in Katwijk aan den Rijn leed, was onverdiend.

FC Rijnvogels nam twintig minuten voor tijd zwaar tegen de veld- en kansenverhouding in een voorsprong en bracht die over de streep

Het Ermelose overwicht met kansen was vooral na de thee immens, maar het gebrek aan scorend vermogen brak de geelzwarten op. De thuisclub vond met de 1-0 zege de aansluiting met het linker rijtje, terwijl de geelzwarten samen met Hoogeveen de herkansers zijn. Patrick Loenen had zijn ploeg op een plaats gewijzigd in vergelijking met de wedstrijd tegen IJsselmeervogels; Jorick Priem, die na zijn blessure een halve wedstrijd zou spelen, stond in de basis in plaats van Lars Huber. De gastheren zagen de ziekenboeg wat leeglopen, maar drie basisklanten namen nog wel plaats op de bank. Het bood trainer Corneille in ieder geval meer mogelijkheden om te wisselen.

Licht overwicht zonder veel echte kansen
Na de openingsfase was er veel meer balbezit voor DVS met een licht veldoverwicht. De thuisclub zette pas op de eigenhelft druk op de geelzwarten. Veel grote kansen deden zich niet voor, maar de Ermeloërs waren wel dreigende dan FC Rijnvogels. In de 7e minuut besloot Jorick Priem een rush vanaf de zijlijn met een schot, dat net voorlangs ging. De eerstvolgende doelpoging was in de 18e minuut, toen Jorick priem na een langdurige aanval via de grond inschoot. De bal stuiterde vervolgens net over het kopgrage hoofd van Tarik Evre heen. Het eerste schot op het Ermelose doel viel pas in de 21e minuut te noteren uit een vrije trap. De poging van aanvoerder Dirk jan van den Oever was niet hard, maar werd onderweg door niemand aangeraakt. Doelman Dean Bredewolt lag tijdig in de hoek. Direct hierop trok Benjamin Roemeon vanaf rechts naar binnen en legde breed op Stef Nijland. Net iets te ver voor hem, waardoor doelman Pim van der Plas de schade kon beperken tot een corner. De indraaiende hoekschop van Nijland was bij de tweede paal net te hoog voor Nicky van Hilten. In de 25e minuut kreeg Jorick Priem de bal nog wel bij Stef Nijland, die ook nu niet verder dan een hoekschop kwam.

In de 33e minuut leek een inzet van afstand door Nicky van Hilten ondanks veel druk op de bal onder de lat binnen te gaan, maar de Katwijkse sluitpost tikte deze over. Pas in de minuten hierna kreeg de fusieclub de Ermelose verdediging onder druk, maar dat duurde niet lang. De geelzwarten verwerkten de ingebrachte ballen met verve en gaven niets weg. De laatste mogelijkheden voor DVS voor de rust waren weer voor DVS. In de 42e minuut keerde Dirk Jan van der Plas een voorzet van Stef Nijland net voor de doellijn en twee minuten later ging een afstandsschot van Joël van Blerk over. Waar de geelzwarten in de twee voorgaande ontmoetingen op “De Kooltuin” steeds comfortabel leidden, was de 0-0 halverwege nu wellicht een veeg teken.

Onverdiende achterstand na rust
In de twee voorgaande edities kwam FC Rijnvogels altijd sterk terug na rust en met veel regen verwacht en een stevige win tegen zouden de geelzwarten het wellicht lastiger krijgen. De verwacht hoosbuien bleven echter uit en de wind ging grotendeels liggen. Beide trainers wisselden in de rust. Bij de roodzwarten maakte Maarten Reyneveld plaats voor Roy van Leeuwen. Met Sam Crowther voor Jorick Priem creëerde DVS een groot overwicht en ontwikkelde grote druk op de Katwijkse verdediging. De eerste mogelijkheid was dan ook weer voor de geelzwarten, toen Stef Nijland goed voorzette. De assist was echter net te ver voor Benjamin Roemeon. Toch kwam de thuisclub er bij momenten ook gevaarlijk uit. Zo bereikte een pass van Tom Bijen in de invaller Roy van Leeuwen, die Sem de wit uitkapte en zo een goede schietkans kreeg. De inzet was te zacht en vormde geen probleem voor Dean Bredewolt.

Een minuut later kon Sam Crowther na een langdurige aanvaller aanleggen voor een schot, dat voorlangs ging. In de 54e minuut schoot Sem de Wit uit de voorzet van Stef Nijland en het overstapje van Nicky van Hilten hard in, maar doelman Pim van der Plas lag in de weg. Een minuut later loste Nicky van Hilten een goed schot, maar dat werd van richting veranderd, waardoor slechts een hoekschop resteerde. Uit die corner kopte Sem de wit net naast. Vervolgens keerde Sem de Wit in de 58e minuut aan de andere kant een inzet van Tom Bijen. De Ermelose druk bleef en in de 61e minuut was het zelfs prijsschieten voor Nicky van Hilten, Frank Olijve en Sem de wit, maar zonder het gewenste resultaat. De 65e minuut vormde een cruciaal punt in de wedstrijd. Na een langdurige aanval was er in het vijfmetergebied contact tussen Nicky van Hilten en de goalie, maar de leidsman zag er geen overtreding in. Geen penalty dus en een mogelijke voorsprong. Die viel ook niet uit de voortzetting, toen Frank Olijve de bal rakelings over de linker kruising schoot. In de 70e minuut gebeurde daarna hetgeen, wat de veld- en kansenverhouding volledig tartte. De vroege voorzet van aanvoerder Dirk Jan van den Oever werd geplaatst ingekopt door voormalig Katwijk-speler Aljereau Mercera, 1-0. DVS was even van slag en twee minuten later had de score zelfs verdubbeld kunnen worden, toen Vincent Noordam uit een voorzet van Roy van Leeuwen de bal met een curve goed inschoot. Die zou ongetwijfeld binnengeslagen zijn, als doelman Dean Bredewolt het leer niet knap over de lat getikt had. Weer een minuut later ging een voorzet van Jacco Scholten voorlangs zonder dat een DVS’ers of Katwijker eraan kwam.

Het was de laatste dreiging van de thuisclub in de reguliere speeltijd. Daarna pakte de ploeg van Patrick Loenen het weer goed op en ging op jacht naar de gelijkmaker. Bij de gastheren verlieten Vincent Noordam en Victor van Montfort het veld voor de verse krachten Djamairo Rigters en Nabil Haddadi. Toch kreeg DVS er niet meer zoveel druk op als daarvoor. In de 84e minuut ging aanvoerder Tarik Evre eraf voor middenvelder Maarten van Dijk, waardoor Frank Olijve terugzakte naar de laatste linie. Na een goede combinatie stuurde Stef Nijland de bal met zijn schot naar de rechter bovenhoek, maar doelman Pim van der Plas kreeg zijn hand daar nog tegen. De laatste poging om in ieder geval nog een punt binnen te slepen ontstond in de 87e minuut, toen Stef Nijland na een goede aanval Benjamin Roemeon zocht, maar Dirk Jan van den Oever stak daar net nog een voetje voor en na de laatste hoekschop voor DVS, was het over. FC Rijnvogels counterde in de extra tijd nog naar een kans voor Djamariro Rigters, maar Dean Bredewolt was tijdig zijn doel uitgekomen en roste de bal weg. De 1-0 nederlaag voor de Ermeloërs was echter een feit. Daarmee bleef de vijftiende plaats met 11 uit 11 in het bezit van de geelzwarten, terwijl FC Rijnvogels met 15 uit 11 naar de twaalfde plaats klommen en deel uitmaken van een brede middenmoot. DVS moet in de volgende speelronde proberen om zich in het kielzog van sv Urk, de eerstvolgende tegenstander in Ermelo, te spelen.

“We hebben niet zoveel verkeerd gedaan”
Trainer Patrick Loenen kon kort zijn in zijn analyse en beaamde volmondig, dat de overwinning voor FC Rijnvogels onverdiend was: “Een licht overwicht in de eerste helft en de beste (eerste) vijfentwintig minuten in het seizoen na rust. Maar je maakt ze niet en dat is al het hele seizoen al een ding. Dan weet je, dat je een keer aan de beurt bent. En dan nog dat moment, 100%, nee 1000% een penalty. De scheidsrechter vond, dat hij de keeper opzocht, maar het was volgens mij was het gewoon een overtreding. Hij raakte hem ook en je hoorde dat ook. En dat is wel bepalend, want wij scoren al zo “makkelijk”. Jorick heeft het in de eerste helft goed gedaan, maar kon na zijn blessure en omdat hij maar een keer getraind had een helft spelen. Ik wisselde Tarik voor maarten, omdat we in die fase de bal moeilijker van centraal naar middenveld konden verplaatsen. Frank is dan gewoon een betere speler aan de bal. Die 1-0 deed wat met ons. Je zit al niet in een gelukkige fase en uiteindelijk heb je die goals nodig. De hele ploeg voelt dat en wat moet je dan nog meer doen. We hebben de hele wedstrijd hoog druk gezet, maar je ziet het. Je geeft ook maar een moment weg. Zij mogen heel gelukkig zijn met die overwinning. We kunnen nu heel erg naar de uitslag kijken en we kunnen kijken naar hoe we gevoetbald hebben. We hebben niet zoveel verkeerd gedaan. We hebben niet gescoord, dus het is zoals het is. We hebben ook van Harkema en Genemuiden verloren, maar dat is niet te vergelijken. We gaan eerst maar eens terugkijken naar deze wedstrijd in plaats van vooruit te kijken naar de wedstijd tegen Urk.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Dean Bredewolt, Nicky van Hilten, Sem de Wit, Tarik Evre (84’ Maarten van Dijk), Joël van Blerk, Roland Baas, Adriaan Kruisheer, Frank Olijve Stef Nijland, Lars Huber, Jorick Priem(46’ Sam Crowther),  Benjamin Roemeon.
Opstelling FC Rijnvogels: Pim van der Plas, Dirk Jan van den Oever, Neville Ogidi Nwanko, Kasper Michel, Jacco Scholten, Victor van Montfort (74’ Nabil Haddadi), Peer van Paasen, Vincent Noordam (74’ Djamairo Rigters), Tom Bijen, Maarten Reyneveld (46’ Roy van Leeuwen), Aljereau Mercera (89’ Sureyo Macrander).

Scheidsrechter: Dhr. F. Lodeweegs
Scoreverloop: 70’ Aljereau Mercera 1-0.