Opvallende cijfers: Voor 3 huizen 1 recreatiewoning in Ermelo

Ermelo heeft met 99 vakantieparken het hoogste aantal van alle elf Veluwse gemeenten die aan het project ‘Vitale Vakantieparken’ meedoen. Dat blijkt uit onderzoek dat het miniserie van Binnenlandse Zaken heeft laten uitvoeren.

Dat is elf keer zoveel als het aantal dat Harderwijk heeft. In de havenstad zijn 9 vakantieparken te vinden.

Van alle elf onderzochte Veluwse gemeenten heeft Ermelo het hoogste aantal vakantieparken. Gezamenlijk hebben de 99 Ermelose vakantieparken 3.700 vakantiewoningen.  Met 11.000 woningen in het dorp is de verhouding ongeveer drie reguliere woningen tegenover één recreatiehuisje.

Daarmee is Ermelo geen ‘marktleider’ in de regio, want Nunspeet, dat een vergelijkbaar inwoner- en huizenaantal heeft, telt liefst 4.800 recreatiewoningen. De helft van het totale huizenaanbod.

Aanleiding van het onderzoek, uitgevoerd door Platform31, is het samenwerkingsproject Vitale Vakantieparken, waarmee elf onderzochte Veluwse gemeenten verloedering en vaste bewoning in vakantieparken willen aanpakken.

Ouderen en jongvolwassenen vallen onder de grootste leeftijdscategorie vaste bewoners. De belangrijkste redenen om in een vakantiewoning te wonen zijn de betaalbaarheid en toegankelijkheid, maar ook andere oorzaken, zoals een alternatieve woonbehoefte of levensstijl, spoedzoeken, arbeidsmigratie of persoonlijke problemen, leiden tot vaste bewoning in een vakantiehuisje.

Het vakantiepark zou een alternatief vormen die aansluit bij de problemen van de mensen en daarom stellen de onderzoekers dat niet alle verantwoordelijkheid bij de bewoners gelegd mag worden: ‘Om het vraagstuk op te lossen dienen deze aspecten geadresseerd te worden, in plaats van enkel te sturen op het gebruik conform het bestemmingsplan. Dit betekent onder andere meer inzicht in de situatie per park en realistische kansen voor zowel de mensen als het terrein’, schrijven ze.

Het blijft gissen hoeveel permanente bewoners zich op een vakantiepark bevinden.

Dat komt onder meer omdat er geen duidelijke definitie bestaat van ‘vast wonen.’ Echt uitsluitsel geven is volgens de onderzoekers dus onmogelijk. Een ruime schatting durven ze wel te maken: minimaal 6.000, maximaal 9.000.