Pakhuis on Tour in de race voor de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs

Hoe bereik je mensen die (fysiek) niet naar je museum kunnen komen? Museum Het Pakhuis ontwikkelde een mobiel museum om ouderen die verzorgd of beschermd wonen te kunnen bezoeken. Dit project is geselecteerd voor de Gouden Gelderse Roos Publieksprijs: stemmen kan tot en met 4 oktober.

Touroperators

Wie weet nog hoe je een kroontjespen moet vasthouden? En waar maakte je de punt ook alweer mee schoon? Het zijn vragen die bij een bezoek van Pakhuis on Tour aan bod komen. De vrijwilligers van Het Pakhuis, zogenaamde Touroperators, komen met voorwerpen en verhalen naar de bewoners van zorggroepen toe. Alle spullen mogen worden vastgehouden: van oud leesplankje, tot een pennetje om brailleteksten mee te schrijven. In de kar zitten grote oude schoolplaten en oude spelletjes die op het schoolplein werden gespeeld. ‘Pakhuis on Tour is bewust interactief gemaakt’, aldus museumdirecteur Germa Greving, ‘door beleving toe te voegen, beklijft de ervaring beter.’ Nadat Touroperator Florens een versje voorleest uit een poëziealbum, zijn er verschillende bewoners die ook nog een versje weten voor te dragen. 

Dementievriendelijk

Steeds meer mensen krijgen direct of indirect te maken met dementie en de ziekte van Alzheimer. De Touroperators hebben een cursus van Stichting Alzheimer Nederland gevolgd om deze specifieke doelgroep beter te leren kennen. Er zijn ook al bezoeken gebracht aan de beschermde woongroepen waarbij de mensen en hun mantelzorger even andere gespreksstof en een andere invulling van de dag wordt geboden. Het is op dat moment niet de zorg die telt, maar het genieten. De nadruk ligt niet op het korte-, maar juist op het langetermijngeheugen en op het delen van persoonlijke ervaringen. 

Samenwerking

Pakhuis on Tour is tot stand gekomen in samenwerking met de Zorggroep Noordwest Veluwe. Vanuit de kennis die de Zorggroep over de doelgroep heeft, denken ze mee over de inhoud en toepassing van het verhaal. Bovendien biedt de stichting de Touroperators van Het Pakhuis gelijk een kans een divers aanbod aan verschillende zorggroepen te bezoeken.

‘Door de provinciale subsidie via Ieders Museum en de bijdrage van Stichting Salem hebben we dit project kunnen starten. We hopen natuurlijk op voldoende waardering om dit project ook in de toekomst door te kunnen zetten. Stemmen op de Gouden Gelderse Roos helpt daar absoluut bij,’ aldus Greving.

Stemmen kan tot 4 oktober via erfgoedgelderland.nl/gouden-gelderse-roos-2019