Pelletkorrels als goedkoop alternatief voor gas

Door Marco Jansen - Gemakkelijk in gebruik en kostenbesparend. De ultrapellets van Gerrit Beelen (53) en Cornee Heimensen (36) zorgen in het najaar en richting de winter voor warmte en gezelligheid in huis. De pelletkachel is volgens de ondernemers uit Hierden en Harderwijk een aantrekkelijk alternatief voor gas.

Kostenbesparend

,,De stookkosten zijn veel lager dan bij gas, omdat de gasprijzen enorm omhoog zijn gegaan. Afvalhout zal naar verwachting niet snel duurder worden’’, aldus Cornee. Een pelletkachel geeft ook gezelligheid. ,,Je hoort geen knetterend openhaardvuur, maar ziet wel een leuke vlam. Een pelletkachel is altijd levendig. Pellets zijn ook duurzaam, want ze worden gemaakt uit een afvalproduct van hout.’’
 
Vurenhout van fijnspar
De ultrapellets zijn geperste korreltjes van zaagsel van vurenhout van de fijnspar. Deze zijn afkomstig uit een zagerij in Duitsland. De pellets voldoen aan hoge kwaliteitsnormen, weet Gerrit: ,,Ultrapellets zijn zuiver, zonder schors of zand er doorheen. Houtschors is namelijk niet brandbaar. Goede pelletkorrels zijn mooi blank. Als ze heel bruin zijn, zit er waarschijnlijk veel schors in. Ook hebben ze een laag vochtgehalte. Hoe zuiverder het product, hoe meer warmte je ervan hebt. Deze kwaliteitskorrels hebben een hogere warmteopbrengst in verhouding met andere pellets. Omdat de korrels heel blijven, is er sprake van een laag stofgehalte. Ze branden schoon en zorgen voor weinig vuil in de aslade.”
 
Gemak

Een pelletkachel geeft ook gemak, zo weet Gert Heimensen, de vader van Cornee, uit eigen ervaring. Hij heeft 2,5 jaar geleden een exemplaar gekocht en vanaf september verwarmt hij zijn huis er al mee. ,,Pellets stook je voor de verwarming en zijn een vervanging voor je gasverwarming. Hout stoken is meer voor de gezelligheid. Bij een palletkachel laat je een pijpje naar buiten lopen; dat is simpeler te realiseren dan een schoorsteen voor een houtkachel. Er zit er een timer op de kachel, zodat je de warmte in huis makkelijk kunt regelen. De kachel staat in vijf minuten aan. Een pelletkachel kun je eenvoudig bijvullen. Je gooit de korrels erin en hebt er bijna geen omkijken naar. Je hebt bijna geen restas en het asbakje is in 10 minuten schoongemaakt. Dat doe ik één keer in de week.’’ Gerrit noemt ook de opslag als voordeel. ,,De zakjes van 15 kilo kun je makkelijk in je schuurtje leggen.’’
 
Gerrit en Cornee verkopen de ultrapellets sinds twee jaar. Ze richten zich vooral op de particuliere markt en hebben een mooie klantenkring. Pelletkachels werden aanvankelijk met subsidie gestimuleerd door de overheid, waardoor veel mensen er één in huis hebben. Gerrit: ,,Omdat ik in brandhout handel en allerlei particuliere klanten heb, hebben we met de pellets een goed alternatief op het moment dat ze overstappen op een palletkachel.’’
 
Cornee en Gerrit hebben al jaren een bedrijf in de houtbranche en voor beiden zijn de pellets een nevenactiviteit. Heimensen Handels- en Transportbedrijf doet in- en verkoop van naaldhouten palen, die gebruikt worden als heipalen en beschoeiingspalen voor de kassenbouw, huizenbouw en stallenbouw. De houthandel is sinds 4 jaar van Cornee; daarvoor runde hij het bedrijf samen met zijn vader Gert.
 
Beelen Transport en Houthandel vervoert naaldhout voor zagerijen die er planken en balken uit zagen. Het loofhout is bestemd voor kachelhout. Sinds de jaren 90 leidt Gerrit het transportbedrijf, dat werd opgezet door zijn vader. Een nevenactiviteit is Houtprofessor. Samen met zoon William creëert Gerrit exclusieve meubelen en decoraties voor het interieur.
 
Gerrit en Cornee kennen elkaar al 26 jaar: in 1995 kocht de vader van Gerrit een vrachtwagen met het werk erbij. Zij gingen rijden voor de heipalenhandel van de houthandel Van Beek. Die was van de opa en later van de vader van Cornee. Nu verkopen ze samen ultrapallets aan de Zandlaan en de Brouwersbosweg. Deze kosten 6,50 euro per zak van 15 kilo. Een volle pallet van 975 kilo (65 zakken) kost 365 euro.
 
De ultrapellets zijn verkrijgbaar bij:
 
Heimensen Handels- en Transportbedrijf BV
Zandlaan 7a Harderwijk
06-51156736 (Cornee Heimensen)

Beelen Transport en Houthandel
Brouwersbosweg 1 Hierden
06-51113955 (Gerrit Beelen)

Cornee Heimensen en Gerrit Beelen
(Cornee Heimensen en Gerrit Beelen)

Pelletkorrels