Periodetitel verdwijnt uit beeld voor DVS'33 Ermelo na nederlaag tegen GVVV (wedstrijdverslag)

De derde periodetitel is voor DVS’33 Ermelo verder uit beeld geraakt na de thuisnederlaag tegen de nummer twee op de ranglijst, GVVV.

De runner-up leidt nu zelf alleen de dans om deze prijs met vier punten voorsprong op de geelzwarten, terwijl het met nog twee speelronden voor de boeg al gegarandeerd is van de nacompetitie

Daartussen belemmeren nog drie clubs met twee punten meer verder zicht om die prijs. De strijd om het kampioenschap duurt onverminderd voort, terwijl de geelzwarten een plaatsje zakten op de ranglijst.

Stevan de Geijter begon met een wijziging in de basisopstelling in vergelijking met de vorige wedstrijd bij Barendrecht. Ali Akla stond weer in de spits aan de aftrap in plaats van Joram Bakker.

DVS overleeft overwicht in laatste kwartier voor rust
Ook in deze wedstrijd begonnen beide clubs behoudend. In het eerste kwartier gebeurde er niets, behalve na de strakke diagonale pass van Sem de Wit achter de Veenendaalse defensie in de 11e minuut. Stef Nijland probeerde het vanuit een lastige hoek, maar trof doelman Jan van Willige op zijn weg; hij kreeg zijn handje er nog tegenaan en daarna voorkwam Mats Grotenberg, dat Ali Akla in de rebound nog wat kon doen.

In het volgende kwartier kwam GVVV ook nog niet verder dan een te scherpe voorzet en een schot van Berrio, dat over het doel draaide. De blauwwitten kregen wel een aantal spelhervattingen te nemen, die Barry Maguire scherp bij de kruising neerlegde, maar Daan Huiskamp stompte steeds attent weg of anders kopte Sem de Wit of Tim van de Berg wel weg. Dat deed DVS dus wel constant goed. De bezoekers hadden toen al wel de druk opgevoerd, maar kregen de eerste kans pas in de 32e minuut na een omschakelmoment. De plaats voor een vrije trap was net te ver van het doel af, waarna Stef Nijland de bal op het hoofd van Sem de Wit legde.

DVS na rust ongelukkig op achterstand
Beide trainers wisselden halverwege het duel. Bij DVS bleef Maarten van Dijk in de kleedkamer achter voor Benjamin Roemeon en bij de bezoekers ging Mats Grotenhuis na zijn gele kaart in de eerste helft na een gerichte overtreding op Ali Akla eraf voor Joeri Potjes. Aanvankelijk was het spelbeeld hetzelfde als in het laatste kwartier voor de rust, dus met een overwicht voor de runner-up, maar beide clubs hadden zicht op de openingstreffer. Na Ermelo’s balverlies door een verkeerde kaats, waardoor Sem de Wit geen tijd had om te passen schoot in de 51e minuut schoot Jonathan Vergara Berrio op de lat en in de 60e minuut kopte Ali Akla uit een voorzet van Omar El Ghazouani naast.

De voorzet was net iets te scherp om de bal op het doel te koppen en bovendien blesseerde de aanvaller zich daarbij. In de 64e minuut werd hij ook gewisseld voor Lars Huber. Dat was een noodgedwongen wissel; vier minuten later volgde een tactische. Tariq Evre maakte plaats voor Gaston Salasiwi, die als linksback ging spelen, waardoor Nicky van Hilten weer naar rechts verhuisde. Oud-DVS’er Quincy Veenhof had toen al het veld geruimd voor Ilias Latif. DVS kwam daarna ook goed onder de druk van de tegenstander uit en beleefde de beste fase van de wedstrijd met meer balbezit.

Dat eindigde abrupt na een foutieve uittrap van doelman Daan Huiskamp naar de wellicht te moeilijk aanspeelbare Gaston Salasiwa. De goalie kreeg de bal per omgaande terug met een raak schot van Genrich Sillé, 0-1. Trainer Gery Vink moest het laatste wisselmoment gebruiken om de geblesseerde Latif te vervangen door routinier Danny de Leeuw. Stevan de Geijter poogde de bakens nog te verzetten met de aanvallende wissels van Omar El Ghazouani en Frank Olijve voor Lars van Wetering en Joram Bakker. Met de gepleegde wissels kreeg DVS de schade niet meer gerepareerd. Invaller Lars van Wetering zag een voorzet van Nicky van Hilten in de 79e minuut net aan zich voorbij gaan, kon zo de bal niet binnenglijden. Dat was ook het laatste Ermelose gevaar in de wedstrijd. De twee laatste invallers moesten zich daarna vooral beperken tot meeverdedigen. Daan Huiskamp keerde in de 82e minuut nog knap een inzet Berrio, maar moest in de slotminuut toch nog de 0-2 toestaan. Een inspeelpass van Sem de Wit werd alert onderschept door invaller Danny de Leeuw, die Byron Burgering met zijn passje in staat stelde om de zege zeker te stellen. De clubtopscorer kapte zich tussen twee verdedigers goed vrij en schoof de bal in de linker hoek.

Volgens de hogere wiskunde is er nog een kans op de derde periodetitel, maar normaliter speelt DVS de laatste twee competitiewedstrijden (uit tegen Excelsior’31 en thuis tegen hsv Hoek) om des keizers baard.

“Niet ons niveau gehaald”
Vorige week startte ik met Joram in de punt en nu met Ali, maar nog zonder Benna. Hij komt best wel van ver en was nog niet fit om 90 minuten te voetballen, om 90 minuten lang gas te kunnen geven. Dan moet je een keuze maken om met hem te starten en later eraf te halen of met iemand anders te starten en iemand in te brengen, die het verschil nog kon brengen. Wij wilden ook nu zo lang mogelijk in de wedstrijd blijven, want zij speelden uiteindelijk voor een kampioenschap en dan zou de spanning bij hun toch wat hoger zijn dan bij ons, terwijl wij natuurlijk ook nog ergens om speelden. We hoopten, dat zij iets meer ruimte zouden gaan weggeven en meer risico’s zouden nemen en wij met de jongens voorop het verschil konden maken. Daarnaast wilden wij hun uitnodigen om iemand op het middenveld in te spelen, waar wij dan op konden duelleren. Dat ging bij vlagen best wel lastig. Als we de bal veroverden, waren we niet goed genoeg aan de bal. Dat was het. Ik ben ervan overtuigd, dat als wij ons niveau halen, wij voetballend een betere ploeg hebben dan GVVV, maar dat hebben wij vandaag aan de bal niet gehaald. Ik denk ook niet, dat wij in het laatste kwartier van de eerste helft echt onder druk hebben gestaan. We kozen er wel voor om wat minder ruimte in onze rug weg te geven en iets meer bij elkaar te blijven.

De statistieken geven ook aan, dat wij bijna nooit scoren in de eerste helft, dus moet je zorgen, dat je lang in de wedstrijd blijft. Met hun diepte en snelheid weet je en lopende middenvelders willen zij die bal daar snel neerleggen. Hoe meer ruimte je geeft, hoe meer je hun de mogelijkheid biedt om daarin te gaan lopen. Hoe minder ruimte je weggeeft, hoe meer mogelijkheid je hebt om die bal te veroveren. Daarin maakten we bewust keuzes. Natuurlijk willen we liever heel hoog druk zetten, maar daar zit ook een groot risico aan. In de afgelopen wedstrijden hebben we ook laten zien, dat we in het drukmoment en het onderscheppen van de bal niet goed genoeg waren. We moesten dus iets anders bedenken om in de wedstrijd te blijven. We zakten dus in, maar durfden in die fase ook niet goed in te spelen.

Dat is misschien ook wel de druk, omdat er ook voor ons wat op het spel stond om risico te nemen. Het eerste kwartier na de rust hadden we het ook weer even lastig, maar wij moeten er ook altijd weer even inkomen na de rust. Daarna werden we tot een bepaalde hoogte ook beter aan de bal, maar we werden nog steeds niet gevaarlijk. We creëerden nog steeds geen kansen. Tot die goal hadden we misschien wel wat meer overwicht, maar dan zit er een slippertje tussen. Dat was wel cruciaal. Ik hoef Daan niet te vertellen, dat dat een slechte bal was; dat weet hij zelf ook. Dat is ook het risico van willen opbouwen. Het zit niet in ons spel om lengte te gaan trappen, hoewel dat met Ali misschien wel kan. Hij kan die bal wel vasthouden, waardoor anderen kunnen bijsluiten.

Na die 0-1 waren wij als groep niet steady genoeg om onze schouders er nog onder te zetten en nog volle bak te blijven gaan. Het geloof was toen wel weg. Juist omdat je in die fase niet onder druk stond, was de klap des te groter. Dat was jammer. Die 0-2 was ook wel een beetje inherent aan het beeld van de wedstrijd, doordat we niet goed genoeg aan de bal waren en niet de juiste keuzes maakten met de inspeelpass. Dat was bij GVVV in de eerste helft soms ook het geval, maar dat was bij ons nog een tandje erger. Of het terecht is, dat GVVV gewonnen heeft, weet ik niet, maar we hebben zelf te weinig afgedwongen en dan moet je zorgen, dat je niets tegen krijgt. De twee laatste wedstrijden tegen Excelsior’31 en Hoek worden dan uitzwaaiwedstrijden en de stafleden, die weggaan. Ik vind sowieso, dat je als sportman altijd moet spelen om te winnen, maar we gaan in ieder geval niet meedoen om cadeautjes te geven.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Tarik Evre (68’ Gaston Salasiwa), Tim van de Berg, Sem de Wit, Nicky van Hilten, Frank Olijve (77’ Joram Bakker), Maarten van Dijk (46’ Benjamin Roemeon), Hilal Ben Moussa, Stef Nijland, Omar El Ghazouani (77’ Lars van Wetering), Ali Akla (64’ Lars Huber).

Opstelling GVVV: Jan van Willige, Tarq Dilrosun, Achraf Nejmi, Mats Grotenbreg (46’ Joeri Potjes), Quiermo Dumay, Mart de Jong, Jonathan Vergara Berrio, Barry Maguire, Genrich Sillé (73’ Danny de Leeuw), Quincy Veenhof (71’ Ilias Latif).

Scheidsrechter: dhr. N.H.H.J. Tunnissen uit Venray.
Scoreverloop: 71’ Genrich Sillé 0-1, 90’ Byron Burgering 0-2.

Resultaten Derde Divisie 13 mei (speelronde 32, 9e ronde derde periode):

De titelrace duurt ook na deze ronde onverminderd voort en de twee clubs daaronder zijn in eenzelfde strijd verwikkeld voor de beste eindklassering om zo de periodetitel van de kampioen over te kunnen nemen. Ook onderin blijft het ongemeend spannend; twee clubs staan op een directe degradatieplaats en de twee daarboven hebben nog reëel perspectief op directe handhaving.

GVVV bleef met 66 uit 32 door de 0-2 winst in het spoor van de koploper. Bovendien leiden de Veenendalers met 20 uit 9 de derde periode, zodat die derde plaats nog kans biedt op deelname aan de nacompetitie door overname van een periodetitel. De Veense “Blauwen” kunnen op de tweede plaats niet meer achterhaald worden en zijn al gegarandeerd deelnemer aan de nacompetitie. DVS zag de kansen op de derde periode verdampen met vier punten achterstand op GVVV en heeft voor de derde periodetitel nog eens drie gegadigden voor zich met twee punten meer. Door de nederlaag zakten de geelzwarten met 49 uit 32 een plaats en staan nu achtste.

ACV-Sportlust’46: Het schaakspel voor de rust leverde nog niet veel kansen op, maar de koploper kwam beter uit de kleedkamer voor het tweede bedrijf, had een voortdurend overwicht en scoorde driemaal. Daar zetten de bezoekers niets tegenover. ACV bleef dus voor de 23e keer achtereen ongeslagen en behield met 69 uit 32 de drie punten voorsprong op GVVV. Sportlust’46 bleef met 52 uit 32 zesde op de ranglijst

Rkav Volendam-SteDoCo: De nummer drie uit Hoornaar was in de eerste helft duidelijk een maatje te groot voor de thuisclub en toonden dat aan met een 0-3 ruststand. De “Wijdbroeken” gaven zich echter nog niet gewonnen, kwamen terug tot 1-3 en na de 1-4 in de slotfase zelfs nog tot 3-4. Daar bleef het ook bij. Met 18 uit 9 doet SteDoCo niet alleen mee in de derde periode met een achterstand van twee punten, maar handhaafde het zich met 58 uit 32 ook op de derde plaats en die geeft bij een periodetitel voor GVVV recht op overname. Rkav Volendam kon met 33 uit 32 geen afstand nemen van de onderste vier plaatsen en heeft slechts een punt meer dan de beste herkanser.

FC Rijnvogels-Barendrecht: Op papier gaven de twee clubs elkaar tot deze wedstrijd niets toe, maar wellicht gaf de routine van de gasten wel de doorslag. De Katwijkse “Vogels” konden niet echt gevaarlijk worden en werden na een half uur voetbal afgeschoten door een vrije schop. Ondanks de energie in de tweede helft lukte het de thuisclub niet meer om de achterstand ongedaan te maken. Barendrecht bleef met 56 uit 32 vierde en mag nog hopen op een plaatsje winst om zo een periodetitel over te nemen. FC Rijnvogels handhaafde zich met 53 uit 32 op de vijfde plaat, wat natuurlijk al een goed resultaat is voor een promovendus.

Staphorst-hsv Hoek: Tot tweemaal toe nam de thuisclub een voorsprong en met die 2-1 stand halverwege was ook niets mis. In de tweede helft waren de blauwgelen ook niets minder dan de Zeeuws-Vlamingen en de voorsprong bleef tot zo’n tien minuten voor tijd staan. Na de gelijkmaker werd het zelfs nog 2-3 voor hsv Hoek, dat met 18 uit 32 over DVS heen klom naar de zevende plaats en met 18 uit 9 nog niet uitgeschakeld is in de derde periode. Staphorst was met 41 uit 32 al nagenoeg veilig, maar weet zich nu ook 100% van het derdedivisieschap.

Harkemase Boys-Sparta Nijkerk: Hoewel de eerste mogelijkheden voor de thuisclub waren, kwamen de Nijkerkers beter in de wedstrijd met een aantal (onbenutte) schietkansen. De rust ging in met 0-0, maar al snel na de hervatting viel de 0-1 en twintig minuten later leek de buit binnen bij 0-2. Een domme overtreding binnen de beruchte lijnen (de juiste plek was de leidsman ontgaan, maar hij nam terecht het advies van zijn assistent over) kwamen de Friezen zo’n tien minuten voor tijd vanaf elf meter terug tot 1-2 en gingen met succes nog op jacht naar de 2-2, die in de extra tijd viel. Met 46 uit 32 bleef Sparta Nijkerk weliswaar negende in de reguliere stand, maar de pijn van het puntverlies zat vooral in de achterstand van twee punten in de derde periode op GVVV. Met 18 uit 9 zijn de Nijkerkers natuurlijk nog niet uitgeschakeld voor die prijs. Het met veel strijd gesprokkelde punt betekende voor Harkemase Boys, dat het met 37 uit 32 sv Urk een punt voorbleef en wat belangrijker is, de voorsprong op de beste herkanser nam een punt toe.

DOVO-VVOG: Gezien de laatste ontwikkelingen bij beide clubs leken de bezoekers, die onder Jan Vlap toch weer de geest gevonden hadden, door te pakken, maar het lukte niet tegen de Panhuis-bewoners, die na lange tijd weer eens een zege boekten. De zes doelpunten in totaal waren verdeeld over twee helften. In de eerste helft leidde de winnaar van de eerste periode al met 3-0 en bij 4-0 deden de bezoekers wat terug. het werd uiteindelijk ook 5-1. DOVO schurkt met 45 nog steeds tegen het linker rijtje aan, terwijl VVOG zich met 32 uit 32 handhaafde op de vijftiende plek; genoeg om niet direct te degraderen en net te weinig voor rechtstreekse handhaving (en dat was toch het doel voor dit seizoen).

Sv Urk-Excelsior’31: Op “De Vormt” legde de thuisclub de meeste overtuiging in de wedstrijd en ging ook terecht met 2-0 rusten. Die comfortabele stand bleef staan tot een kwartier voor tijd, toen de bezoekers uit het niet de aansluiting vonden. Daarna werd het nog spannend, maar via de omschakeling waren de voormalige eilandbewoners nog gevaarlijker. Het bleef bij 2-1, waarmee sv Urk drie belangrijke punten aan het totaal toevoegden en nu met 36 uit 32 een voorsprong van vier punten op de Rijssenaren hebben. Met 27 uit 32 komt Excelsior’31 (in de voorlaatste speelronde op “De Koerbelt” tegenstander van DVS) twee punten en zes doelpunten tekort om nacompetitie voor lijfsbehoud te mogen voetballen.

Ter Leede-ASWH: De angst om te verliezen regeerde. Aangezien de bezoekers als nummer 18 nog het meest belang hadden bij een zege, hadden zij het meeste initiatief en de meeste kansen. Het ontbrak echter aan scorend vermogen. Een kleine tien minuten voor tijd werd het 1-0, waarna het slotoffensief van de rodelantaarndrager niets meer opleverde. Met 30 uit 32 kreeg Ter Leede rkav Volendam nog weer in het vizier en is rechtstreekse handhaving nog mogelijk. ASWH heeft evenals Excelsior’31 27 punten uit 32 duels en heeft nog een theoretische mogelijkheid op direct lijfsbehoud.