Plan DVS'33 Ermelo werkt in Goes tot laatste kwartier (wedstrijdverslag)

Na twee wedstrijden met puntverlies, waarover bij DVS’33 Ermelo niemand tevreden kon zijn, moest er wel wat gebeuren. (Foto's Theo Aalten).

In de uitwedstrijd tegen GOES kwam trainer Simon Ouaali met een goed plan, dat in Zuid-Beveland tot resultaat leek te leiden.

De veldbezetting had drie wijzigingen in vergelijking met de verloren wedstrijd tegen Excelsior’31. Dat Benjamin Roemeon op de bank begon, had te maken met onvoldoende trainingsarbeid in de week hiervoor. Daniël van Warven stond zodoende aan de aftrap en vulde zijn basisplek als nummer tien met veel energie in. Soufian Moro en Coen Vloedgraven maakten plaats voor Lars Dekker en voor de verdediging Christiaan van Hussen, die het goed deden in dit duel. Daarnaast zette de coach Frank van der Burg in het hart van de defensie, waar Jeremy Jonker de linksbackplaats bezette. De thuisclub had twee blessures. Wel stond nu Daniël Wissel in de basis; hij heeft een uitstekende wisselwerking met clubtopscorer Steve Schalkwijk. In plaats van 4-3-3 speelde DVS 4-4-2 met een ruit op het middenveld. Het ging goed tot het laatste kwartier. Het enige manco tot dan toe was, dat de marge slechts een doelpunt was. In dat laatste kwartier ging het alsnog mis.
 
Geen voordeel van de wind voor rust

DVS speelde voor de rust met de straffe wind, die over de as van het veld stond, mee. Dat bleek nauwelijks een voordeel. Passes naar de voorwaartsen waren zodoende vaak net te hard. In de aftastende fase waren beide ploegen aardig aan elkaar gewaagd, maar met het nieuwe elan hadden de geelzwarten toch gaandeweg een veldoverwicht. Toch was de eerste grote kans in de 8e minuut voor de thuisclub, toen Remon Vlieger de bal over de Ermelose doelman leek te schieten, maar tegen de wind kreeg het speeltuig net niet genoeg snelheid, waardoor Daan Huiskamp het leer uit de lucht kon plukken. Een ingestudeerde hoekschop leek voor GOES een treffer op te leveren, maar de teruggelegde bal werd vanuit buitenspelpositie gedaan, zodat het rake schot geannuleerd werd. De Ermeloërs maakten eigenlijk weinig gebruik van de harde wind door van afstand te schieten. Christiaan van Hussen deed dat halverwege de eerst de eerste helft wel, maar schoot over. In de 28e minuut was DVS dichtbij de openingstreffer na een goed indraaiende voorzet van Joshua Patrick.

Lars Dekker kreeg zijn kruin net niet tegen de bal, waarna Olivier Pilon centimeters tekortkwam voor een afronding. Die zou overigens afgekeurd zijn, want de vlag ging al omhoog voor buitenspel. Na de vroege kans voor GOES kwamen de gastheren nauwelijks tot aanvallende daden. Voorzetten werden makkelijk verwerkt door de Ermelose verdedigers. In de 34e minuut nodigde Oktay Öztürk doelman Brian Meulmeester nog uit tot een goede redding met zijn schot, dat laag naar de rechterhoek koerste. Het beste schot kwam in de 42e minuut echter van de voet van Daniël van Warven. Na een goede aanval drukte hij de bal goed en doelman Meulmeester had er alle moeite mee. De wind mee bleek dus nog niet een voordeel voor DVS voor de rust.
 
Goed half uur na rust met een score niet voldoende voor DVS

Twee ongewijzigde teams betraden het natuurgras voor het tweede bedrijf en daarin leek DVS als winnaar boven te komen drijven. De openingstreffer diende zich al vroeg aan. Jeremy Jonker bracht het leer in de 50e minuut bij de tweede paal voor het doel. De volley van Joshua Patrick pakte niet ideaal uit, maar de Goese sluitpost had er nog alle moeite mee, waarna Olivier Pilon in de rebound binnen werkte, 0-1. Hierna brak een fase aan, waarin een tweede Ermelose treffer logisch was. Kort na de 0-1 had Daniël van Warven daarvoor een uitstekende schietkans, maar hij koos voor een steekpass op Joshua Patrick, die onmogelijk was. Weer een minuut later schoot hij op aangeven van Christiaan van Hussen vanuit een lastiger hoek over. Intussen bleef DVS ook gewoon heel sterk verdedigen.

Het enige moment met perspectief voor de thuisclub ontstond na een pass van Tim de Winter in de vrije zone, maar die was door de wind te hard. Voor het laatste half uur kwam Benjamin Roemeon in het veld voor Daniël van Warven, die veel gegeven had in het eerste uur. Ook aan Zeeuwse zijde vond de eerste wissel plaats met Sylvio Hage voor Remon de Vlieger. Toen Oktay Öztürk in de 65e minuut de bal met een boog achter de Goese defensie legde en Benjamin Roemeon bereikte, werd ook wel gescoord, maar vanuit buitenspelpositie. Vooralsnog ging er in die fase geen enkele dreiging uit van GOES. Dat werd anders na de wissels, die rond de 71e minuut plaatsvonden. Lars Dekker moest geblesseerd het veld verlaten, waarvoor Coen Vloedgraven erin kwam. Bij de Bevelanders kwam Hieposs Nguyen erin voor Mart de Kroo. Waar het bij DVS niet beter ging, zorgde de Zeeuwse invaller voor meer creativiteit op het middenveld. Daarnaast wisselde interim-trainer Daan Eikenkamp kort daarna ook nog een verdediger voor een verdediger; Ralph de Kok kwam erin voor Jop Dekker. Kort hierna diende het kantelmoment zich aan in de wedstrijd.

De pass van Daniël Wissel zette meerdere Ermelose verdedigers op het verkeerde been; hij bereikte zijn maatje Steve Schalkwijk, die met een diagonaal schot via de paal de gelijkmaker scoorde. Die bleek koren op de molen van de roodwitten, die er een schepje bovenop gooiden en vaker de persoonlijke duels gingen winnen. Na die 1-1 ging het helemaal mis, nadat drie minuten later de bal er uit de kluts tussen Frank van der Burg en invaller Sylvio Hage er voor de gastheren goed uitkwam. Steve Schalkwijk schoot direct goed in en zette zijn ploeg op 1-2. Voor Simon Ouaali was dat het sein om aanvallend te wisselen. Christiaan van Hussen, die acht minuten daarvoor nog behandeld moest worden voor een blessure maakte plaats voor aanvaller Rafael Uiterloo. Mark Bouwman ging nu ook mee naar voren, zodat er veel ruimte achterin lag bij de Ermeloërs. De druk op het Zeeuwse was nu groot. De geelzwarten waren ook dichtbij de gelijkmaker, toen Benjamin Roemeon na zijn actie Joshua Patrick vond, maar Ruben Hollemans kon nog net zijn voet tegen de bal krijgen, voordat de DVS’er kon afdrukken. Het was de laatste mogelijkheid voor de bezoekers. Het perspectief werd in de voorlaatste minuut nog minder, toen Rafael Uiterloo in een persoonlijk duel over de bal heenging en vol de enkel van de Goese aanvoerder Ruben Hollemans raakte. Gelukkig kon de centrale verdediger wel verder spelen.
DVS moest echter verder met tien man, wat de missie om gelijk te maken nog moeilijker maakte. In de 3e minuut van de extra tijd was GOES al dichtbij de 1-3, toen Sylvio Hage na een goede combinatie vrij voor Daan Huiskamp kon inschieten, maar de Ermelose goalie lag goed in de weg. Het bleek niet het laatste wapenfeit in de wedstrijd, want een minuut later speelde de thuisclub het goed uit na het inbrengen van de bal door Tim de Winter. Het balletje breed door invaller Hage betekende, dat Daniël Wissel de uiteindelijke 1-3 binnen kon tikken. In het laatste kwartier ging het dus nog helemaal fout voor DVS, terwijl het plan van Simon Ouaali in de 75 minuten daarvoor alleszins goed werkte.
 
“Positieve dingen uit deze wedstrijd meenemen”
“We waren dichtbij een overwinning”, zag Simon Ouaali na de wedstrijd in Goes: “We speelden in een ander systeem dan vorige week met nu een ruit op het middenveld. We begonnen zonder Benjamin, want hij had in deze week maar een keer getraind. Daarom begon hij ook op de bank. Coen en Soufian waren gepasseerd. Het plan werkte ook goed; alleen maakten we niet de 0-2. Die hadden we zeker moeten maken. Zij kwamen na die 0-1 nog maar twee keer over de middenlijn. We hebben in de hele tweede helft maar twee corners weggegeven. Daarna bleven we in de hoek zitten, waar de klappen vallen. Lars viel geblesseerd uit. Met zijn uitvallen raakten we de balans kwijt.
Hij speelde net als Christiaan een uitstekende wedstrijd. Het stond tot een kwartier voor tijd ook goed. Na het uitvallen van Lars maakten ze een zaalvoetbalgoal. Bij die gelijkmaker gingen we achteruitlopen in plaats van druk op de bal te houden en kon die steekbal gegeven worden. Natuurlijk waren we gewaarschuwd voor die nummer 20 (Steve Schalkwijk). We hebben in die situatie niet meedogenloos verdedigd. Bij die 1-2 kwam die bal heel vreemd uit een scrimmage. Als je in de slotfase alles of niets speelt, geef je achterin ruimte weg. Dan breng je er een spits bij en ging ook mark mee naar voren. Je vecht voor die gelijkmaker en als het dan 1-2 of 1-3 wordt, maakt dan niet zoveel uit. We halen voor de wedstrijd tegen Sparta de positieve dingen uit deze wedstrijd; meer kunnen we niet doen. Volgende wedstrijd is het erop of eronder.”
 
Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Enrico Patrick, Mark bouwman, Frank van der Burg, Jeremy Jonker, Oktay Öztürk, Christiaan van Hussen (80’ Rafael Uiterloo), Lars Dekker (71’ Coen Vloedgraven), Daniël van Warven (61’ Benjamin Roemeon), Olivier Pilon, Joshua Patrick.
Opstelling GOES: Brian Melmeester, Jelle Klap, Sherief Tawfik, Jarreau Manuhuwu, Jop Dekker (74’ Ralph de Kok), Tim de Winter, Ruben Hollemans, Remon de Vlieger (61’ Sylvio Hage), Mart de Kroo (71’ Hieposs Nguyen), Daniël Wissel, Steve Schalkwijk.
 
Rood: Rafael Uiterloo (DVS’33 Ermelo)
 
Scheidsrechter: Dhr.  P. Henshuijs uit Amsterdam.
 
Scoreverloop: 50’ Olivier Pilon 0-1, 76’ Steve Schalkwijk 1-1, 79’ Steve Schalkwijk 1-2, 90+4’ Daniël Wissel 1-3.