Politie stond met Mobiel Media Lab in Ermelo

De politie stond vanmorgen (dinsdag 21 maart) met haar Mobiel Media Lab in Ermelo. Mobiel Media Lab is een vrachtwagen waarin belangstellenden welkom zijn om mee te denken met de politie.

In het Mobiel Media Lab in Ermelo werden tips en adviezen gegeven over bankhelpdeskfraude

Marktbezoekers konden hier een quizje doen door enkele vragen te beantwoorden over deze vorm van fraude. Na het invullen van de quiz werden de antwoorden nader toegelicht. Ook konden bezoekers aan het lab een enquête invullen waarin vragen werden gesteld over de contacten met de politie. “Over enkele dagen krijgen we een overzicht van de uitslagen van de enquête en daarin kunnen wij zien welke verbeterpunten er nodig zijn voor Ermelo”, aldus wijkagent Martijn van Jole.”

Bankhelpdeskfraude
Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting die de afgelopen tijd al veel slachtoffers heeft gemaakt, met name bij mensen boven de 50 jaar. De financiële en emotionele schade bij deze slachtoffers is groot.

De oplichter belt met een vervalst nummer. Door een truc lijkt het in het scherm van de telefoon alsof de bank belt. Vervolgens vertelt de nepbankmedewerker dat de bankrekening gehackt is, omdat er verdachte transacties te zien zijn op de rekening.

“De oplichter zal er op aandringen om uw geld over te maken naar een ´kluisrekening´ of veilige rekening. Maar zulke rekeningen bestaan niet. In werkelijkheid is het de rekening van de oplichter zelf. De oplichter biedt aan te helpen bij het overboeken en zo komt uw geld op de rekening van de oplichter terecht”, legt Van Jole uit. “Hang direct op, bel zelf uw bank via een algemeen bekend nummer en wacht tot u iemand aan de lijn krijgt. Dan kunt u zelf controleren of datgene wat u is verteld wel klopt.”

Slachtoffer van bankheldeskfraude?
Doe altijd aangifte bij de politie. Dat kan bijvoorbeeld via 0900-8844. Mee informatie over het doen van een aangifte is te vinden op website van de politie www.politie.nl.

Politie Ermelo
Fotobijschrift: Martijn van Jole (wijkagent Ermelo) en Derk Veenhof (wijkagent Putten) in het Mobiel Media Lab tijdens de weekmarkt in Ermelo