Regelmatige overwinning DVS'33 Ermelo in Staphorst (wedstrijdverslag)

DVS’33 Ermelo heeft een regelmatige overwinning geboekt in Staphorst. In de eerste helft namen de geelzwarten tegen de gelijknamige club een comfortabele 0-2 voorsprong, maar kregen het toch lastig na de vroege aansluiting in de tweede helft.

Invaller Adriaan Kruisheer maakte daarna aan alle onzekerheid een einde

De uitslag veranderde niets aan de rangschikking van DVS. Dat bleef voerde, maar het verschil met de koppositie werd wel teruggebracht tot drie punten. Peter Wesselink wijzigde zijn equipe in vergelijk tot de winstpartij tegen ASWH op een plaats. Sem de Wit begon op de bank voor Tim van de Berg. Ook in de tiende speelronde trad thuisclub gemankeerd aan. Onder andere doelman Maats, die vorig seizoen op onwaarschijnlijke wijze zijn ploeg nog met veel reddingen behoed had voor een grote nederlaag in Ermelo, ontbrak. Met een behoorlijke ziekenboeg en een geschorste speler kon het DVS eigenlijk geen partij bieden.

Comfortabele voorsprong halverwege
Hoewel de eerste doelpoging in de 2e minuut voor de gastheren was met een schot voorlangs van Met een schot voorlangs van Martin van ’t Ende, had DVS voor rust weinig problemen met Staphorst. De vroege 0-1 droeg ook bij aan een ogenschijnlijk makkelijk middagje op “Het Noorderslag”. Na een goed aanval trof Ali Akla vanaf rechts de paal. De bal had maar zo via de rug van doelman Daan Zwinselman binnen kunnen caramboleren, maar nu kaatste de bal naar de buitenkant. Daar legde een alerte Stef Nijkamp het leer subtiel af op Lars van Wetering, die de bal simpel voor het binnentikken had.

Het was wedstrijdbeeld wad wel duidelijk. De gehavende ploeg van trainer Karlo Meppelink durfde geen druk te zetten uit angst, dat DVS daar zich wel onderuit zou voetballen. De thuisclub zocht de aanval ook meer vanuit opportunisme. Daarbij moest aanvoerder Tarik Evre in de 9e minuut een pass van Stan Haanstra onderscheppen. DVS bleef de beter voetballende ploeg en had na 20 minuten de marge kunnen verdubbelen na een goede voorzet van Nicky van Hilten. In plaats van een schot op het doel ging de bal breed, doordat Omar El Ghazouani de bal verkeerd raakte.

Die voorsprong kwam er vijf minuten later alsnog, toen dezelfde speler met een afgemeten passje op rechts Nicky van Hilten aanspeelde. Zijn voorzet bereikte Lars van Wetering, die de bal precies in de verre hoek plaatste. Het bleek echter nog niet de opmaat tot een hoge score. Aan de andere kant kreeg Staphorst weinig mogelijkheden, doordat de Ermelose verdediging geconcentreerd was. Met de kopsterke verdedigers Evre en Van de Berg legerde het opportunisme van de gastheren weinig gevaar op. Nicky van Hilten liep in de 28e minuut wel tegen een gele kaart op, toen hij zijn sliding te laat inzette op Freddy Quispel (de aanvaller die momenteel door ACV node gemist wordt). De eerste helft kende verder weinig gevaar voor een van goals. Wel schoot Mirko Zwiers in de 44e minuut nog wel op het dak van het doel van DVS en zette Maarten van Dijk ploegmaat Ali Akla nog wel vrij voor het doel, maar zijn schot ging voorlangs. De thee werd dus genuttigd met een 0-2 stand.

Staphorst vecht na rust terug
Misschien ging het voor rust nog wel te gemakkelijk voor DVS. Feit is, dat Staphorst na de rust gedrevener uit de kleedkamer kwam. Waar de thuisclub voor rust niet echt druk durfde te zetten, deden de geelblauwen dat na de thee wel. Als de poging van Lars van Wetering in de 48e minuut uit een voorzet van Ali Akla doel getroffen had en niet op het dak van doel beland was, was de wedstrijd gespeeld. Het werd echter weer helemaal een wedstrijd, toen Luchtenburg voormalig SDC Putten-speler Jurian van den Brink bereikte. Hij plaatste het leer vanaf de achterlijn met succes onder Daan Huiskamp door in de korte hoek, 1-2. DVS had nu geen controle meer over de wedstrijd, waardoor de thuisclub mocht blijven geloven in een resultaat.

Zo volleerde Jurian van den Brink in de 52e minuut over. Twee minuten later zette Haanstra Daimen Schra vrij voor doelman Daan Huiskamp, maar de Ermelose goalie maakte zijn goal klein en voorkwam met een knappe redding de gelijkmaker. Daarna ging de voorzet van Stan Haanstra na een snel uitgevoerde aanval aan iedereen voorbij. DVS kwam in die fase niet eens verder dan een afstandsschot van Stef Nijland in de 70e minuut, dat naast ging. Staphorst was nog wel twee keer dichtbij de gelijkmaker, toen Jasper Huizing in de 57e minuut en Emiel Kwant in de 72e minuut net naast kopten. Daarmee was het wel gedaan met de Staphorster dadendrang, die daarna geen kansen meer creëerden.

Nadat Stef Nijkamp na 20 minuten in de tweede helft al gewisseld was voor Adriaan Kruisheer (met zijn 25e verjaardag nog in de kuiten) bracht Peter Wesselink een klein kwartier voor tijd nog verse krachten. Maarten van Dijk en Omar El Ghazouani waren al voorbestemd om plaats te maken voor Sem de Wit en Lars Huber, maar de blessure van Lars van Wetering noopte de oefenmeester om het zelfde wisselmoment Lars Miedema binnen de lijnen te brengen.

Die speelde kort hierna Gaston Salasiwa aan, die zijn voorzet op de lat zag belanden. Kort hierna moest ook Ali Akla zich met een blessure laten vervangen door Karim Arzini. Met die wissels vond DVS toch nieuw elan en breidde de voorsprong al snel verder uit. Uit een de pass van Lars Miedema en vervolgens de voorzet van Karim Arzini krulde Adriaan Kruisheer fraai bij de rechterpaal de 1-3 binnen. Twee minuten voor tijd kopte Lars Miedema de lange uittrap van Daan Huiskamp door, waarna verdediger Dirk Muis mistastte. Vrij voor het doel lobde Adriaan Kruisheer over de uitlopende doelman Zwingelman heen en liep daarna de 1-4 in.

“Die 1-4 was nog wel lekker voor het gevoel”
DVS-trainer Peter Wesselink zag zijn ploeg halverwege op een regelmatige en makkelijke zege afkoersen: “We speelden goed en gaven Staphorst eigenlijk geen kans. Goed veldspel en veel rust aan de bal en gaven verdedigend niets weg. We durfden te voetballen en vonden elkaar ook makkelijk. We hebben ook enorm geprofiteerd van hun nummer 10, die niet meeliep aan onze rechterkant en daar viel die 0-1 ook uit. We wisten dat er op die kant mogelijkheden voor Nicky lagen. Je weet, dat zij in de tweede helft wat opportuun gaan spelen. Ze vochten voor die 1-2 en die viel ook snel. Zij speelden redelijk snel de lange bal en daar moet je juist energie insteken als spitsen zijnde. Dan moet je er juist druk ophouden, wat met onze verse krachten wel weer lukte. Als je dat doet, ziet het er bij hun ook heel beperkt uit. Elke ploeg kan goed voetballen, als je geen druk uitoefent. Stef was wel ontevreden, dat hij eraf werd gehaald, maar dat zat ‘m juist in het niet druk zetten.

Er werd meer gevraagd dan alleen lekker die wedstrijd uitvoetballen. Daarnaast wisten wij de bal ook niet lang bij ons te houden. We durfden ook niet meer van achteruit te voetballen en dat hoefde van mij ook niet, want dan neem je toch meer risico. Je weet, dat die mogelijkheden met die kopkansen een kwaliteit van hun is, dus moet je die crossballen de zestienmeter in eruit halen. Daar moet je energie insteken. Met Lars Huber, Karim en Adriaan gebeurde er weer wat voorin. Met die verse krachten viel alles weer beter op z’n plek. Ali hadden we er al af willen halen en de wissel van Lars van Wetering was niet voorzien, maar die wissels waren verder ook wel prima. Dan loop je nog verder uit naar 1-4. Daar had je tegen ASWH ook op gehoopt om weg te lopen naar 4, 5-0, maar dat hebben we nu verzuimd. Dat is wel lekker voor het gevoel.”

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Nicky van Hilten, Tim van de Berg, Tarik Evre, Gaston Salasiwa, Maarten van Dijk (77’ Sem de Wit), Frank Olijve, Lars van Wetering (77’ Lars Miedema), Ali Akla (80’ Karim Arzini), Stef Nijland (65’ Adriaan Kruisheer), Omar El Ghazouani (77’ Lars Huber).
Opstelling: Staphorst: Daan Zwinselman, Marlon Luchtenburg (62’ Emiel Kwant), Kjelt Engers, Dirk Muis, Jasper Huizing (84’ Joren Rietman), Martin van ’t ende, Daimen Schra, Mirko Zwiers, Jurian van den Brink, Freddy Quispel, Stan Haanstra.

Scheidsrechter: D.H. de Vries uit Amstelveen
Scoreverloop: 7’ Stef Nijland 0-1, 20’ Lars van Wetering 0-2. 49’ Jurian van den Brink 1-2, 84’ Adriaan Kruisheer 1-3, 88’ Adriaan Kruisheer 1-4.

Programma Derde Divisie Zaterdag 8 oktober (speelronde 10):

Van de top-5 leed alleen de koploper puntverlies en werd zodoende afgelost door de runner-up. Voor DVS had de 1-4 zege in Staphorst geen consequenties voor de positie op de ranglijst, maar de achterstand bedraagt met 18 uit 10 nog maar 3 punten. Met nog steeds 11 uit 10 veranderde er voor Staphorst op de veertiende plaats ook niets op de ranglijst. Het verschil met de rodelantaarndrager is nog altijd drie punten.

ACV-GVVV: Voormalig DVS’er Quincy Veenhof zette de Veenendalers nog wel op voorsprong, maar de thuisclub kwam nog voor rust langszij. Een sterker ACV nam in de tweede helft op voorsprong, waarna het nog wel spannend was, maar de score onderging geen verandering meer. Dat kostte GVVV met 20 uit 10 de koppositie. Met een punt achterstand op de nieuwe koploper mogen de Veenendalers als nieuwe runner-up op jacht naar de eerste plaats. Met 13 uit 10 vond ACV de aansluiting met het linker rijtje weer.

DOVO-Excelsior’31: De thuisclub moest er hard voor werken, maar draaide een 0-1 ruststand in een tijdsbestek van vijf minuten om. Door die 2-1 nam DOVO met 21 uit 10 de koppositie over van aartsrivaal GVVV. Voor Excelsior’31 blijft het met 9 uit 10 op de zestiende plek (wat herkansing inhoudt) zorgelijk.

VVOG Harderwijk-SteDoCo: Een 0-2 voorsprong voor de bezoekers was misschien wel niet eens zo verrassend, maar dat VVOG zonder Jeremy de Graag terugkwam tot 2-2 wel. Drie minuten later namen de Hoornaars opnieuw een voorsprong en die bleef staan, ondanks de druk van VVOG. SteDoCo bleef op de derde plaats staan, maar met 20 uit 10 is het verschil met de koppositie minimaal. Met 8 uit 10 kwamen de Harderwijkers niet van de laatste plaats af.

Sportlust’46-Sparta Nijkerk: De twee ploegen speelden volop op de aanval en al bijna even snel als de thuisclub een 2-0 voorsprong nam, was het (na tien minuten spelen) al weer 2-2. In de tweede helft drukte Sportlust’46 door en nam door nog twee treffers afstand. Door de 4-2 blijven de woerdenaren met 17 uit 10 DVS op een punt volgen. Met 12 uit 10 staat Sparta Nijkerk twaalfde.

Rkav Volendam-FC Rijnvogels: De thuisclub begon als beste promovendus aan dit duel en leken dat ook na de 1-0 voorsprong te blijven. In de laatste tien minuten van de wedstrijd bogen de Katwijkers dat om in een 1-2 zege. Daarmee is FC Rijnvogels als de nieuwe nummer 6 met 16 uit 10 weer de beste promovendus. Rkav Volendam staat met een punt minder een plaats lager. Ook niet slecht.

ASWH-hsv Hoek: Ook nu kwamen de Ambachters met tien man te staan. Nu al na ruim een half uur. De Zeeuws-Vlamingen profiteerden na rust van de numerieke meerderheid en liepen weg naar een 0-3 zege. Daarmee schaarde hsv Hoek zich met 14 uit 10 weer onderin het linker rijtje. ASWH zakte met 12 uit 10 twee plaatsen naar de twaalfde.

Harkemase Boys-Barendrecht: Na een flitsende start met een score drongen de Harekieten met succes aan voor de gelijkmaker. Die werd ook nog voor rust verkregen. De 1-2 zo’n tien minuten in de tweede helft kreeg ondanks een spannend slot van de wedstrijd geen vervolg meer. Na vijf wedstrijden zonder zege smaakte de Bongerd-bewoners weer eens het zoet der overwinning. Met 14 uit 10 bezet Barendrecht nu weer de achtste plaats. Harkemase Boys blijft hekkensluiter VVOG met 8 uit 10 alleen nog op doelsaldo voor.

Ter Leede-sv Urk: Ook nu liep sv Urk weer vroeg achter de feiten aan. In de tweede helft lukte het de bezoekers niet om iets aan die achterstand te doen, ondanks de enorme druk en de twee toegekende, maar gemiste, strafschoppen. Daarna maakte Ter Leede optimaal gebruik van de geboden ruimte en won afgetekend met 3-0. Goed genoeg om als nummer 11 met een achterstand van een punt de aansluiting met het linker rijtje te vinden. De voormalige eilandbewoners zijn met 10 uit 10 de beste herkanser.