Romeinenweek in Museum Het Pakhuis

Tijdens de Nationale Romeinenweek organiseren musea en andere organisaties in heel Nederland activiteiten met een Romeins tintje. Kijk op romeinen.nu voor een overzicht van alle activiteiten. 

Museum Het Pakhuis doet ook mee met activiteiten voor jong en oud. Een week na de Romeinenweek sluit het museum af met een spetterend feest op het Molenaarsplein.

Van moeders tot echtgenotes, van rijke villabewoonsters tot arme boerinnen. Vrouwen speelden een belangrijke rol in de Romeinse samenleving maar blijven vaak (ten onrechte) onderbelicht. De geschiedenis van Nederland in de Romeinse tijd is de geschiedenis van mannen én vrouwen. Deze Romeinenweek vragen we dan ook: waar zijn de vrouwen?

Te zien in Museum Het Pakhuis: Oog in Oog met de Romeinen
Ermelo ligt ver boven de Romeinse grens, die ter hoogte van de Rijn liep. Het legioen dat in Ermelo overnachtte, had dus een flink reis afgelegd! In de tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen voel, ruik en proef van het Romeinse leven van 1800 jaar geleden.

Te doen in Museum Het Pakhuis:

Romeinse Familiefoto
Zaterdag 4 mei van 11.00 tot 16.00 uur

We trappen de Romeinenweek af met een fotobooth in Romeinse sferen. Bezoek de tentoonstelling Oog in Oog met de Romeinen, ontdek waarom die ‘rare jongens’ 1800 jaar geleden in Ermelo waren en maak een familiefoto in Romeinse kledij. Leuk om te bewaren voor later! Natuurlijk zijn er allerlei attributen om de foto nóg leuker te maken.

Romeinse Beautysalon
Dinsdag 7 mei om 11.00 en 14.00 uur

De Romeinen waren pioniers op het gebied van schoonheid. Denk maar eens aan Cleopatra, de vriendin van Julius Cesar, die baadde in ezelinnenmelk! Tijdens deze workshop maak je je eigen gezichtsmasker met ingrediënten die de Romeinen ook gebruikten. Leuk om met je moeder of dochter te doen, maar vaders en zonen zijn ook van harte welkom.

Levensgroot Romeins Risk-spel
Woensdag 8 mei van 14.00 tot 16.00 uur

Verover de wereld in dit strategische spel. In deze Romeinse versie nemen de Romeinen het op tegen de barbaren en ben je je eigen pion. Beproef je geluk, maak gebruik van slimme inzichten en verover met je team zoveel mogelijk gebied.

Geurbuideltje maken (leuk als Moederdagcadeau!)
zaterdag 11 mei van 14.00 tot 16.00 uur

Ken je van die geurzakjes in de linnenkast? In de Romeinse tijd bestond dit al. Niet alleen om in je kast te leggen, maar ook om bij je te dragen of op je kussen te leggen. Maak met behulp van een vijzel en ingrediënten als lavendel of anijs een geurbuideltje. Voor moederdag, of lekker voor jezelf!

Romeins Huwelijksfeest
zaterdag 18 mei van 11.00 tot 16.00 uur

Iedereen is van harte uitgenodigd voor het Romeinse huwelijksfeest dat plaatsvindt op het Molenaarsplein in Ermelo. Benieuwd hoe een huwelijksfeest er verder uitzag? Wat er werd gegeten, gedragen en gedaan? Houd de media in de gaten, meer informatie volgt snel!