Romeinse vitrines laten je de Ermelose geschiedenis al winkelend beleven

Op vrijdag 11 september opent Museum Het Pakhuis middenin de Stationsstraat in hartje Ermelo een plek vol Romeinse verhalen. Twee vitrines gehuld in een Romeins jasje zijn de start van het vervolg op het eerdere verhalenproject in de winkelstraat: Blik op Ermelo.
 

In die vitrines is niet alleen de uitrusting van een Romeinse legionair te zien, maar ook het alledaagse Romeinse leven te bewonderen.

De opening van de Romeinse vitrines is eveneens het startschot van het Romeinenweekend dat plaatsvindt van vrijdag 11 september tot en met zondag 13 september.
 
Blik op Ermelo is startschot voor Romeinenweekend 11-13 september
Vorig jaar gaf de gemeente Ermelo Museum Het Pakhuis de kans om leegstaande winkelpanden te vullen met verhalen met het project Blik op Ermelo. Daarmee maakte het museum samen met lokale winkeliers het verhaal van de winkelstraat in de jaren ’50 en ’60 van Ermelo zichtbaar voor alle voorbijgangers. Met de opening van de nieuwe Romeinse dorpsvitrines in het centrum van Ermelo start het vervolg van Blik op Ermelo met het Romeinenweekend met het thema ‘Een Romein zijn’ in Ermelo.
 
Plots lees je een verhaal
Blik op Ermelo is bedoeld om verhalen van Ermelo tegen te komen op straat. Je werpt onverwacht en ongepland een blik op het verleden. In 2019 was de Enk 1 gevuld met het verhaal over de Ermelose ondernemers in de jaren ’50 en ’60. Verschillende winkeliers in de Stationsstraat haakten hierbij aan door bijzondere voorwerpen uit hun eigen zaak in de etalage te zetten of hun terras met oude foto’s aan te kleden. Zo ging het winkelend publiek even terug naar toen en las plots een leuk verhaal.

De invulling van de vitrines zal thematisch wisselen. Op die manier blijven ze de aandacht trekken en inspelen op de actualiteit. Cultuur is overal om ons heen en wordt op deze manier zichtbaar in het straatbeeld. 

Romeinenweekend
Dat de Romeinen verbonden zijn aan Ermelo mag ook buiten het marskamp meer zichtbaar worden van Museum Het Pakhuis, vandaar het vervolg op Blik op Ermelo. Het verblijf van de Romeinse legionairs op de Ermelosche Heide is bijzonder: het marskamp is een unieke locatie in Nederland. ‘Je zou kunnen zeggen dat de Romeinen de eerste kampeerders in de Ermelose natuur waren,’ aldus directeur Germa Greving van Museum Het Pakhuis.
 
Om Romeinen in Ermelo onder de aandacht te brengen heeft het museum samen met Stichting Pauwer en verscheidene horeca-ondernemers en verblijfsaanbieders de handen ineen geslagen en het Romeinenweekend georganiseerd. Tijdens het Romeinenweekend is het onder meer mogelijk om een exclusief Romeins lunchpakket te bestellen met Romeinse lekkernijen samengesteld door lokale ondernemers.
 
Romeinse activiteiten
Museum Het Pakhuis is daarnaast op vrijdag en zaterdag het startpunt van Romeinse activiteiten waar je kennismaakt met de Romeinen. Waarom heeft een Romeins legioen een bezoek gebracht aan Ermelo? En is er inderdaad een tweede marskamp in Ermelo? In de expositie maak je kennis met het Romeinse verleden van de Veluwe. In het weekend van vrijdag 11 tot en met 13 september vinden volop exclusieve eenmalige activiteiten plaats.

Zo vindt enkel op de vrijdag een rondleiding plaats op de opgravingslocatie op Het Ruige Veld. Bezoekers kunnen hiervoor hun entreebewijs kopen bij Museum Het Pakhuis. De rondleidingen vinden plaats om 14:00 uur, 15:00 uur en 16:00 uur op vertoon van entree.
 
Bezoekers vanaf 7 jaar kunnen op zaterdag 12 september bij zowel het museum als bij de opgravingslocatie in Het Ruige Veld in Ermelo meedoen aan activiteiten. Op zaterdag 12 september is het een Romeinse doe-dag bij Museum Het Pakhuis waar je zowel een soldatentraining kan volgen als kan proeven wat de Romeinen vroeger aten. Op vertoon van hun entreebewijs kunnen jongere bezoekers bovendien een unieke speurtocht volgen naar de opgravingslocatie in Het Ruige Veld. Tussen 13:00 uur en 16:00 uur zijn hier archeologen aanwezig om het verhaal te vertellen.
 
Het hele weekend is het ook mogelijk om een fietstocht van 30 kilometer langs QR-codes te maken – de route daarvoor vindt men eveneens bij het museum tegen betaling van €2 op vrijdag of zaterdag (let op: op zondag gesloten!).

www.hetpakhuisermelo.nl