Sparta spekkoper in topper tegen DVS'33 Ermelo (wedstrijdverslag)

Sparta Nijkerk was voor eigen publiek spekkoper in de topper van de Derde Divisie tegen DVS’33 Ermelo

De promovendus was met een wedstrijd minder gespeeld nog zonder puntverlies, maar de Ermeloërs bezetten met een punt meer de eerste plaats. De geelzwarten speelden, zeker voor de rust, als een koploper met risico achterin en drukten de gastheren terug op eigen helft.

De verdiende voorsprong kwam er niet en in de counter werd DVS geslacht. In een voetballend mindere tweede helft kwamen er ook weer kansen voor de ploeg van Richard Plug, maar kreeg Sparta ook ruimte. Verder dan een afgekeurde treffer kwamen de Ermeloërs niet meer en sleepte het Nijkerkse collectief de 1-0 over de streep.

Bij de thuisclub was oud-DVS’er Maurice de Ruiter wel weer geheel hersteld van zijn schouderblessure, maar trainer Eric Speelziek sleutelde nog niet aan zijn winnende team. De Ermelose ploeg kende één wijziging in vergelijking met de gewonnen wedstrijd tegen DOVO. Roald de Vries, kersverse vader, keerde terug in de basis, waardoor Lars Dekker naar de bank verwezen werd. Daar vond hij ook na een periode van blessures Soufian Moro en Christiaan van Hussen.

De topper annex streekderby trok ondanks de regen zo’n 1500 toeschouwers naar “De Ebbenhorst”. Daaronder ook Jan Varkevisser. Zijn gezondheid hield hem enige tijd als vaste supporter weg bij zijn club, maar nu werd hij door vele aanhangers weer herkend en hartelijk begroet. De centrale verdediger van weleer zal zich ongetwijfeld herinnerd hebben, dat DVS in de 60-er en 70-er jaren ook al nooit kon winnen in Nijkerk. De laatste Ermelose zege aldaar dateerde van ’81-’82, toen de geelzwarten met 2-3 wonnen. Ook de laatste ontmoeting op “De Ebbenhorst” (’13-’14) in het kampioensjaar van de Nijkerkers verloor DVS, toen nog onder Hennie in ’t Hof (ook bij deze wedstrijd aandachtig toeschouwer) met 1-0 en was die nederlaag onverdiend. Sparta heeft echter de kwaliteit om een verkregen voorsprong met veel energie overeind te houden.

Heer en meester voor rust
De thuisclub speelde, beducht op de snelheid van DVS voorin, met de kont kort op de eigen goal en was dan ook niet vreemd, dat de bezoekers met goed voetbal een overwicht creëerde, dat alleen maar groter werd, naarmate de eerste helft vorderde. Uit de voorzet van Benjamin Roemeon beproefde Olivier Pilon de ervaren doelman van Sparta, Gino Coutinho, in de 7e minuut met een schot in de korte hoek, maar hij had voor het eerst in de wedstrijd een belangrijke redding. De Ermeloërs bleven druk houden en was de bal steeds maar voor korte tijd kwijt. Behalve een schot van Rob Diderik in de 15e minuut zorgden de Nijkerkers niet voor gevaar. Sparta kreeg geen vat op het Ermelose spel met veel driehoekjes.

De grootste kans ontstond in de 28e minuut, toen Jeremy Jonker op links de aanval opzette. Na de combinatie met Benjamin Roemeon kwam hij in riante scoringspositie, maar in plaats van dichtbij de hoek te kiezen, schoot hij recht op doelman Gino Coutinho. Vier minuten later kopte Frank van der Burg uit een corner voorlangs. Het inspelen van Olivier Pilon door Benjamin Roemeon zorgde weer voor veel dreiging, maar het hinderen binnen de ‘zestien’ door een Nijkerkse verdediger werd door scheidsrechter Veekamp niet als overtreding gezien. Geen strafschop dus. Direct in de omschakeling werd DVS geslacht. Gilbrano Plet kon daardoor het persoonlijke duel aangaan met Frank van der Burg, die geen rugdekking kreeg van Enrico Patrick en werd gepasseerd. Vervolgens schoot de aanvaller wel raak buiten het bereik van Daan Huiskamp. De 1-0 was zwaar tegen de veldverhouding in. Behalve een combinatie met een schot van Joshua Patrick, dat ruim voorlangs ging, kwamen de geelzwarten voor de rust niet meer zo dicht bij een doelpunt.

Ook na rust nog kansen voor DVS
Na de rust zaten de geelzwarten veel minder goed in de wedstrijd; veel onzuivere passes en veel kleine overtredingen. Daardoor kwam Sparta wat meer aan opbouwen toe zonder veel gevaar te creëren. De Ermelose aanhang juichte, toen Olivier Pilon in de 57e minuut vrij op doelman Coutinho afging, nadat de bal na een persoonlijk duel tussen Benjamin Roemeon bij de aanvaller terechtkwam. Hij scoorde ook, maar de treffer werd geannuleerd op advies van de assistent. Buitenspel leek onwaarschijnlijk, want de bal was doorgekopt door een Nijkerker. Benjamin Roemeon maakte het gebaar, dat de bal via de bovenarm van verdediger Mohammed Al Haydar bij Pilon terecht kwam. Het was de eerste mogelijkheid in de tweede helft. Vijf minuten later bereikte een voorzet van Enrico Patrick via Olivier Pilon Joshua Patrick, maar de hoek was net te moeilijk om zijn werd via een Nijkerker tot hoekschop verwerkt. Aanvallend kon Sparta er na de openingsfase in het tweede bedrijf niet veel tegenover zetten. Daan Huiskamp kreeg in de 64e minuut vooralsnog alleen een vrije trap van Diderik te verwerken.

Nadat Joshua Patrick uit een voorzet van Roald de Vries voor zijn doen nog ruim naast kopte, kwam Olivier Pilon op aangeven van Oktay Öztürk allen voor de goalie, maar Coutinho blokte het schot van dichtbij. DVS-trainer Richard Plug wisselde aanvallend, waarbij de lang geblesseerden Soufian Moro en Christiaan van Hussen in het veld kwamen voor Jeremy Jonker en Olivier Pilon. Dat betekende wel, dat er nog meer ruimte voor de Nijkerkers ontstond, wat ook bleek in de 75e minuut, toen de Nijkerkse invaller Bryan Burgerhout voorlangs schoot.

De laatste wissel met Rafaël Uiterloon voor Roald de Vries voor het laatste kwartier was nog aanvallender. Sparta Nijkerk was kort hierna dichtbij een marge van twee, toen Janic Makizodila op de paal kopte. Frank van der Burg ging in de 81e minuut met zijn rush op zoek naar de gelijkmaker, maar zijn schot werd een prooi van de doelman. Aan de andere kant kwam Sparta er goed uit met een pass op Bryan Burgerhout; zijn schot werd gestopt door Daan Huiskamp. Een minuut later dook de Ermelose keeper een vrije trap van Diderik uit de hoek. DVS zocht uit alle macht naar de 1-1, waardoor ook de kans op 2-0 groot was.

De extra tijd was al aangebroken, toen Benjamin Roemeon zijn inzet na een combinatie uit de hoek gehaald zag worden door Coutinho, ging een kopbal van Joshua Patrick via een Nijkerks hoofd naast en schoot Soufian Moro een afvallende bal naast. De laatste voorzet van DVS van Frank van der Burg werd dusdanig weggewerkt, waarna de vermoeide Coen Vloedgraven niet kon onderscheppen, zodat de snelle Gilbrano Plet net over de middellijn vrije doortocht had, maar Soufian Moro achterhaalde hem. Goed genoeg om de 2-0 te voorkomen, maar voor DVS niet meer om de achterstand ongedaan te maken.

Voetballend zoals in de eerste helft hoeft DVS niet te vrezen, dat de kampioenskansen verkeken zijn ondanks een achterstand van vijf (verlies-)punten de Nijkerkers, maar dan moet de productiviteit wel weer op gang komen.

“Wij hebben onszelf gewoon tekortgedaan”
“Ze kwamen in de eerst helft één moment gevaarlijk over de middenlijn, nadat wij daarvoor een enorme kans hadden gehad en Olivier in het strafschopgebied omvergeduwd werd; we waren 45 minuten oppermachtig”, typeerde DVS-trainer Richard Plug het wedstrijdbeeld van de eerste helft. “Sparta Nijkerk staat bekend om het druk zetten en juist daarom was ik trots op mijn ploeg voor de rust. Het is een club, die in het linker rijtje van de Derde Divisie thuishoort. Sparta liet niets zien, maar dat was wel de verdienste van mijn spelers. Dat Sparta zo kort op het eigen doel speelde, kwam omdat die spelers ook wel voelden, dat DVS beter was. Het spel werd steeds goed verlegd. Dan moet je ook een goal maken en we hebben daar meerdere kansen voor gehad, maar misschien ontbrak de echte klasse in de eindfase steeds net. Ze werden van het kastje naar de muur gespeeld en dan kom je door één zo’n moment met 1-0 achter. Zo’n moment komt er altijd wel een keer in de wedstrijd. Zo werden zij in een zetel geholpen. Dat heb ik Enrico wel kwalijk genomen, want hij kon gewoon rugdekking geven. Dan help je de tegenstander.

Ook met die achterstand was er voor ons geen reden om anders te gaan voetballen, want we waren heer en meester. Zij loerden maar op één foutje. In de tweede helft haalden we misschien niet het niveau van de eerste. Bij mij raakten toch wat spelers vermoeider en zij kregen er toch geloof in. We hadden ook toen gewoon twee doelpunten moeten maken. Ik wil die afgekeurde goal nog wel eens terugzien, maar het was geen buitenspel, want volgens mij kwam die bal van een tegenstander af. Dat was het tweede discutabele moment in de wedstrijd, wat niet wegneemt, dat wij gewoon een goal hadden moeten maken.

Twintig minuten voor tijd wissel ik dan aanvallend en kan het alle kanten op. Met Joshua, Ollie, Benna, Moro, Rafaël voorin heb ik bijna geen verdediging meer staan.  In het laatste kwartier had Sparta ook de 2-0 kunnen maken. Dat zijn de wetten van het voetbal, maar wij hebben onszelf gewoon tekortgedaan. Ploegen als Harkemase Boys, DOVO en nu Sparta spelen tegen ons anders dan ze normaal doen, maar evengoed krijgen we vier of vijf goede kansen. Als we er daar twee van maken, winnen we die wedstrijd. Iedereen zegt, dat wij de grote favoriet zijn, maar dan doe je clubs als Sparta, Barendrecht, VVSB en zo tekort. En wij blijven gewoon om het kampioenschap spelen. Daar loop ik niet voor weg”.

Opstelling DVS’33 Ermelo: Daan Huiskamp, Frank van der Burg, Basil Camara, Jeremy Jonker (72’ Soufian Moro), Enrico Patrick, Oktay Öztürk, Coen Vloedgraven, Roald de Vries (32’ Rafaël Uiterloo), Olivier Pilon (85’ Christiaan van Hussen), Joshua Patrick, Benjamin Roemeon).
Opstelling Sparta Nijkerk: Gino Coutinho, Jerry Geurtse, Janic Makizodila, Mohammed Al Haydar, Rob Diderik, Adriaan Kruisheer, Jesse Buitenhuis (83’ Leroy Oehlers), Justin van Groen (61’ Wesley de Laat), Donny van der Wal, Gilbrano Plet, Frank Heus (69’ Bryan Burgerhout).