Studenten springen bij op 2 locaties van Zorggroep Noordwest-Veluwe

Acht verpleegkundestudenten van het Hoornbeeck College sprongen in januari bij op Sonnevanck in Harderwijk en op de Arcade in Ermelo. Daardoor konden de vaste medewerkers weer even op adem komen na een hectische coronaperiode. 'Het is echt een aanrader en een mooie aanvulling op de opleiding om op deze manier ervaring op te doen.'

Afgelopen jaar was heel duidelijk zichtbaar dat zorgpersoneel ontzettend hard nodig is. Helemaal in tijden van crisis

Er is behoorlijk wat gevraagd van het personeel en daarom ontstond het idee collegetijd van 4e-jaars studenten MBO-verpleegkundige bij het Hoornbeeck College in Kampen vrij te maken voor extra werkervaring in de zorg. De studenten mochten zelf een richting kiezen en de 8 studenten die bij Zorggroep Noordwest-Veluwe zijn ingezet kozen bewust voor PG (zorg voor mensen die leven met een aandoening die verband houdt met ouderdom, zoals dementie) of somatiek (mensen die leven met een chronische lichamelijke aandoening, zoals Parkinson of kanker). Henrianne vertelt dat ze nog geen ervaring had met PG. Het is voor haar mooi meegenomen dat ze de ervaring op deze manier kon opdoen. En voor het zorgpersoneel is het fijn dat de druk een beetje van de ketel gehaald kon worden.

De studenten zijn al bijna klaar met hun studie en hebben inmiddels ervaring met alle handelingen. 'De eerste paar dagen loop je voornamelijk mee. Daarna weet je precies wie wanneer uit bed gaat en stel je zelf voor om een bewoner uit bed te halen', vertelt Marieke. Claudia vult aan dat ze zelfs een blaasspoeling heeft gedaan. Ze vindt het een aanrader op deze manier extra ervaring op te doen. En voor de bewoners is het ook fijn dat er net iets meer tijd is om leuke dingen te doen, zoals een spelletje of een massage. De dienst van Claudia loopt tot 15.15 uur, maar ze vindt het zo leuk dat ze de tijd nog weleens vergeet door een spelletje met een bewoner van de Pinksterbloem. Marieke vertelt hoe dankbaar een bewoner was met de fijne boswandeling. Ze is blij dat ze een bijdrage heeft kunnen leveren. De studenten hebben op Sonnevanck leuk contact gehad met het zorgpersoneel. Voor het reguliere personeel was hun frisse kijk op zaken een fijne aanvulling. Marije vult aan dat het haar opviel dat de kwaliteit van zorg heel hoog is op Sonnevanck en dat de regie over de zorg vooral bij de bewoners ligt. 'Dat zie je niet overal', zegt ze.

Locatie Sonnevanck

De Arcade, Ermelo
In de Arcade zijn zeven woongroepen voor ouderen met dementie die intensieve verzorging en verpleging nodig hebben. Anna, Mariline, Relinda en William hebben het vaste zorgpersoneel van de Arcade afgelopen 3 weken ontlast en ondersteund. Door coronabesmettingen onder bewoners en medewerkers liep de zorgdruk daar eind vorig jaar hoog op. De studenten zijn hier daarom op de donderdagen en vrijdagen voornamelijk ingezet om het personeel wat ademruimte te geven na een bijzonder hectische periode. . Mariline is overigens geen onbekende bij de Arcade. 'Ik werk hier al bijna een jaar als weekendhulp. Je merkt wel dat collega's het fijn vonden dat ze even een paar diensten niet hoefden te werken.' 

Een heldere blik
Relinda vertelt dat ze er veel van heeft geleerd. Mensen uit bed helpen, medicatie toedienen, helpen bij het eten, kamers opruimen, koffie drinken, een spelletje doen en de rapportage invullen. Ze vond vooral de gemoedelijke sfeer heel prettig om in te werken.
 
De studenten hebben in korte tijd veel vertrouwen van de bewoners gekregen en een leuke band opgebouwd. 'De meewerkperiode was leuker dan verwacht', zegt William. Hij had verwacht dat hij minder contact zou hebben met de bewoners, maar het tegendeel was waar. 'Ik heb net bijna een uur lang met een bewoner over koeien gepraat.' Deze bewoner ligt vaak te slapen. Toen William over zijn hobbykoeien begon, klaarde het gezicht van de man echter helemaal op. 'Mooi dat ik dat gesprek heb kunnen voeren en gaaf dat ik ook nog wat heb geleerd over het inkuilen van grassen. Dat komt mooi van pas want zelf wil ik namelijk ook graag hobbykoeien', vertelt hij. 

'De meewerkperiode was leuker dan verwacht'

William heeft hiervoor stage gelopen op de afdeling maag-, darm- en leverziekten van een ziekenhuis. Zijn ervaring en heldere blik kwam op de Arcade goed van pas. ‘Een vrouw had veel jeuk en haar ontlasting had een specifieke geur, heel herkenbaar uit mijn stagetijd. Vandaar dat ik vroeg of deze bewoner leverproblemen had', zegt hij. En dat bleek dat inderdaad het geval. De studenten kijken terug op een mooie ervaring bij de Zorggroep en starten in februari met hun eindstage van 6 maanden.

Locatie Arcade Ermelo