Twaalfjarige Chemene naar WK in Azerbeidzjan

Door Petronella van het Goor - Chemene Hazelof is nog maar twaalf jaar oud en gaat eind november voor het WK trampoline springen naar Azerbeidzjan. Ze zit al op trampoline springen sinds haar vierde. "Ik weet nog dat ik altijd via een kast op de trampoline moest klimmen, omdat ik er anders niet bij kon, zo klein was ik." (Bekijk de video).

Ze bleek een natuurtalent. "Toen ik zes jaar oud was, mocht ik naar de selectiegroep. Ik deed het best goed en sinds een paar jaar zit ik in de A-selectie."



En nu heeft ze zich weten te plaatsen voor het WK. Heel zenuwachtig is ze niet. "Meestal ben ik wel iets zenuwachtig voor een wedstrijd, maar de zenuwen hepen mij om strakker te springen. Tot nu toe heb ik mijn oefeningen tijdens mijn wedstrijden altijd uitgesprongen." Ze kan eigenlijk nog niet geloven dat ze straks echt in het vliegtuig stapt richting Azerbeidzjan. "Ik durfde er heel lang niet van uit te gaan dat het door zou gaan, vanwege alle Corona maatregelen, maar drie weken geleden kregen we bericht dat het definitief doorgaat." 

Chemene leeft voor haar sport. "Ik train op maandag, dinsdag en donderdag, meteen uit school in de Wethouder Balverzaal in Ermelo. Na de training moet ik dan nog eten en mijn huiswerk doen. Op de andere dagen spreek ik soms af met vrienden of maak ik mijn huiswerk. Heel veel vrije tijd voor andere dingen blijft er niet over." In het weekend traint ze op zaterdag tot 13 uur 's middags, ook heeft ze dan regelmatig een wedstrijd. De laatste tijd zijn er in het weekend extra WK trainingen. "Om de groep en de coaches te leren kennen en om te trainen met mijn synchroon partner voor het WK die uit Heerenveen komt."

Nog steeds heeft Chemene altijd zin om te trainen. "Ik vind het ook jammer als er door een vakantie minder wordt getraind. Het liefst houd ik mijn schema zoals het is. Op vakanties mis ik het springen ook echt en wil ik heel graag weer op de trampoline staan. Als wij in Nederland op vakantie gaan, bezoeken we ook altijd een trampoline park. Daar kan ik niet alles zoals op een echte wedstrijd trampoline, maar salto's maken in de blokkenbak is altijd leuk."

De laatste weken probeert ze tijdens haar trainingen extra goed te concentreren en werkt ze aan het strakker maken van haar oefening. "Ik ken alles uit mijn hoofd, maar ik wil de sprongen nog strakker en hoger krijgen."

Ze droomt van een podium plek op het WK en van de Olympische Spelen over een paar jaar. Als ze van het trampoline springen later niet haar baan kan maken, wil ze graag fysiotherapeut worden. "Of in elk geval iets met sport en dan daarnaast trampoline training geven."

Omdat het hele WK betaald moet worden door de sporter zelf en er vanuit de bond niets wordt vergoed, heeft Chemene een talentpagina aangemaakt. Die is te vinden op https://sport.talentboek.nl/talenten-teams/gymnastiek-trampolinespringen/het-jeugd-wk-in-azerbeijan-komt-steeds-dichterbi.html. Via die site kunnen mensen ook haar vorderingen tijdens het WK volgen.

Chemene Hazelof HZ
(Chemene)