Tweeling lammetjes, André en Junior, geadopteerd door burgemeester André Baars

Het was een verrassing voor André Baars, burgemeester van Ermelo, die donderdag 31 januari een kijkje nam bij de schaapskooi van Ermelo. Hij zou het eerst geboren lammetje adopteren, dat 30 januari ter wereld kwam. Maar, het was een tweeling; twee rammetjes. 

Burgemeester Andre Baars Ermelo

Genereus adopteerde de burgervader alle twee de diertjes en noemde ze André en Junior. Adoptie van een lammetje kost € 20,00 en deze bijdrage komt ten goede aan het behoud van de kudde Veluwse heideschapen.

Geks
Burgemeester Baars mocht bij uitzondering de schaapskooi betreden om met de lammetjes op de foto te gaan. ‘Nu ga ik eerst iets geks doen’, zei hij. De kooi ligt vol met stro en mest en om z’n nette broek te beschermen deed hij de broekspijpen in z’n sokken. Met plastic overschoenen aan, ter voorkoming van ziekte van de dieren, stapte Baars het kraamhokje in. De lammetjes lieten zich gedwee optillen. “Ik kom ook van de boerderij en heb wel ervaring met het begeleiden van bevallingen bij schapen”, aldus Baars. Hij liet zich echter niet verleiden om vrijwilliger te worden voor de nachtdiensten…. Na de fotosessie werd de burgemeester getrakteerd op beschuit met muisjes in het bezoekerscentrum.

Geboortegolf
De geboortegolf bij de Ermelose kudde is op gang. Inmiddels ligt het vierde lammetje, een ooitje, al tevreden met moederschaap in een kraamhokje in de schaapskooi. De komende weken is er continu toezicht, totdat alle lammetjes geboren zijn. Herderin Marion Derks draait met de vrijwillige hulpherders een 24 uurs rooster. Er worden zo’n 200 lammetjes verwacht.

Bezoekers welkom
Bezoekers zijn tijdens de openingsuren van harte welkom om bij de schaapskooi te komen kijken. De schaapskooi is niet toegankelijk, maar bezoekers kunnen wel naar binnen kijken. Het terrein van de schaapskooi en het bezoekerscentrum is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.30-16.00 uur en zondag van 12.30 -16.00 uur. In de voorjaarsvakantie, van 17 februari t/m 3 maart, is het dagelijks geopend.

Adopteer een lammetje
Net als burgemeester Baars kan iedereen een lammetje adopteren. Dat kan in het bezoekerscentrum of via de website www.schapedrift.nl. Adoptie van een lam kost € 20,00. Je krijgt hiervoor een knuffeltje en een kleurplaat. Tevens worden adoptieouders uitgenodigd om op zaterdag 6 april foto’s te maken bij de lammetjes in de schaapskooi. De inkomsten uit deze (symbolische) adoptie dragen bij aan het behoud van de Ermelose kudde.
 
30 maart Lammetjesdag
Op zaterdag 30 maart is de jaarlijkse lammetjesdag van 10-16 uur. Dan is de schaapskooi open en kunnen de lammetjes en moederschapen van dichtbij bekeken worden. Ook zijn er dan demonstraties schapen drijven, knutselactiviteiten, poppenkast en Boswachter Beer, een draaimolentje en huifkarritjes. De toegang is gratis.  
                          
Bereikbaar
De schaapskooi en het bezoekerscentrum Ermelosche Heide staan aan de Postweg, alleen bereikbaar via de Drieërweg tussen Ermelo en Speuld. Tel. 0577-407254. Meer informatie op www.schapedrift.nl.