Unitas terug in Korfbal League na geweldig einde in finale tegen TOP

Door Marco Jansen - Het werd een prachtige avond voor de korfballers van Unitas en de 450 supporters uit Harderwijk in de met 1500 toeschouwers uitverkochte PKC-hal in Papendrecht. Een avond die in veel opzichten deed denken aan de memorabele hoofdklassefinale van 2022 tegen HKC (15-18), toen Unitas voor het eerst de Korfbal League bereikte. 

Team Unitas Harderwijk
(Foto's Jan Hoekstra)

Dat gebeurde zaterdag opnieuw: na een inhaalrace uit geslagen positie (10-14) zorgde Noah Bijsterbosch met de 18-17 in de allerlaatste seconde voor een ongekende ontlading

Ultieme climax
Het was de ultieme climax van de afgelopen finaleweken waarin Unitas na het onverwacht halen van de play-offs eerst topfavoriet AW.DTV de weg naar de finale versperde en in de eindstrijd tegen TOP nog een keer kon pieken toen het moest.

Mike van Boven en Noah Bijsterbosch sloegen het eerste gaatje (2-0), maar Fleur Boeren en Julia Schuiling lieten TOP weer aansluiten. De hoge verdedigende druk van twee kanten en het meevangen van Nick Pikaar maakten dat de score langzaam op gang kwam. Unitas hield de leiding door Van Boven, Bijsterbosch en Daan Reijgersberg (5-3) maar TOP kwam er beter in en verdedigde Unitas enkele keren door de schotklok. De aanvallend gevaarlijke dames van TOP drukten steeds meer hun stempel en door Fenna Jagtman, Jill Heijink en Fleur Boeren was bij 5-6 de eerste voorsprong voor TOP. De ploeg uit Sassenheim, gesteund door hun luidruchtige aanhang, scoorde steeds het eerste doelpunt, maar Unitas stond door goals van Sabine Verhoef en Van Boven geen grotere marge toe. Met een fraaie doorbraak van Nick Pikaar ging TOP met een licht voordeel de rust in (9-10).

Unitas Korfbal Harderwijk
 
Unitas kwam niet goed uit de kleedkamer en TOP voerde de druk verdedigend nog wat verder op. Zo stond Verhoef onder strakke bewaking van Jagtman. Unitas deed ook een verdedigende omzetting en zette Mark Kreikamp op Nick Pikaar. De gewisselde Lara Kreikamp liep naar het Unitas-vak en zweepte het Harderwijkse publiek op om meer volume te maken. Bij 10-14 kwamen de Harderwijkers langzaam weer terug in de wedstrijd. Van Boven, Verhoef en Renee Havenaar maakten de aansluiting (13-14) in een fase dat TOP 9 minuten niet scoorde. Julia Schuiling wist na een gemiste strafworp toch weer het verschil op twee te brengen: 13-15.
 
Momentum
Er waren nog 8 minuten te spelen toen Noah Bijsterbosch zijn momentum pakte. De schutter uit Putten gooide er in een minuut twee in en hoewel Nick Pikaar in dezelfde minuut TOP weer op 15-16 zette, kon het vanaf dat moment beide kanten op. TOP zocht Pikaar maar die kon onder druk van Mark Kreikamp de beslissende treffer niet forceren. Aan de andere kant werd Bijsterbosch weer in de aanval ingebracht en maakte het waar met de 16-16. Toen Van Boven met nog een minuut op de klok voor 17-16 zorgde, ontplofte het oranje deel van het publiek. TOP zocht in de slotfase nadrukkelijk invaller Timo Winter die 12 seconden voor tijd de gelijkmaker binnenschoot. Een verlenging leek aanstaande, maar BIjsterbosch legde nog één keer aan en schoot in de allerlaatste seconde met een buzzerbeater Unitas terug in de Korfbal League. Een magisch moment dat zorgde voor een enorme ontlading op de speelvloer.

Finale Korfbal Leaque Unitas Harderwijk
 
Genieten
,,Dit zijn de mooiste wedstrijden. Je staat achter en je trekt het naar je toe. Doordat ik deze wedstrijd twee jaar geleden ook al had gespeeld was de spanning er bij mij af. Ik zei in het veld tegen Nick Pikaar dat je hiervan moet genieten. Zij hadden een mooi publiek mee en wij ook”, zei matchwinnaar Noah Bijsterbosch, die in de laatste acht minuten vier doelpunten maakte. ,,Het scheelde dat ik vandaag niet de puntaanvaller hoefde verdedigen, Mike moest aanvallend en verdedigend aan de bak en dat deed hij de eerste helft heel goed. Ik kwam er op het juiste moment weer in en toen ik de eerste bal maakte, merkte ik dat de focus goed was. Bij de 17-17 nam ik iets te laat over, maar we hadden nog een aanval. Mijn eerste schot was iets te onrustig, maar bij de tweede dacht ik: dit kan hem zijn. Als schutter kan ik hem maken, tegen Mid-Fryslan lukte dat niet en heb ik ook op mij genomen. Nu lukte het wel, iedereen liep het veld op en dat was echt genieten.”
 
Coach Marc Houtman zag dat Unitas bleef volharden in het plan, maar toen TOP het initiatief overnam moest er wel geswitcht worden. ,,Bij 10-14 lagen we op het hakblok van TOP. TOP was fit, we moesten temporiseren in plaats van opjagen. Mark Kreikamp ging Nick Pikaar verdedigen en met Jolien Landman kregen we iets meer grip in de verdediging. Mike van Boven en Daan Reijgersberg konden onder de korf de ballen pakken. Toen de tijd ging dringen hebben we ingezet op de goals van Noah Bijsterbosch. Mike maakte de bal in het achterveld en Noah maakte het plaatje compleet. Dat is de kracht van teamsport, dat je plannen goed uitvoert. Nu zijn we weer terug in de League, ik ben heel trots.”
 
,,Wij waren goed in de play-offs maar daarvoor was een terugkeer verder weg dan ooit en het leek ook deze wedstrijd ver weg. Vier goals achter is wel een groot gat, maar Noah werd op tijd wakker”, wist aanvoerder Mike van Boven.

Daan Reijgersberg: ,,Het was een leuk en sportief duel met Tim Dekker, een gelijkwaardige tegenstander met atletisch vermogen. Dat was echt wel leuk om tegen te spelen. Ik moest zorgen dat ik genoeg ruimte had om de ballen te pakken.”

Finale Korfbal Leaque 2
 
Taken uitgevoerd
Renee Havenaar toonde net als de laatste weken veel felheid in de duels en was belangrijk in de rebound. ,,We hebben ons net als in de play offs goed aan de taken gehouden. Ook als het even wat minder ging hielden we dat vol. Mooi om te zien dat zich dat uitbetaalt, maar het was natuurlijk bizar hoe we van vier goals achter terug kwamen door de veerkracht en wilskracht en de klasse van Noah. Wat het hele seizoen een beetje tegenviel kwam er in deze reeks uit. Op de één of andere manier zijn we een goed team met elkaar. Het is leuk dat je met je vrienden kunt korfballen en extra mooi dat we weer de League halen. Het heeft ons goed gedaan dat we daar al een jaar aan hebben mogen proeven. Maar ook in de League 2 was het niveau aan elkaar gewaagd en de weerstand hoog. Dat waren superleuke potjes.”
 
Finale Korfbal League 2: Unitas – TOP 18-17 (9-10).

Scores Unitas: Noah Bijsterbosch 7, Mike van Boven 6, Sabine Verhoef 3, Daan Reijgersberg 1, Renee Havenaar 1 (1)
Scores Top: Julia Schuiling 5, Nick Pikaar 4, Jill Heijink 3, Fleur Boeren 2, Fenna Jagtman 2 (1), Timo Winter 1.

Finale Korfbal Leaque 2 Unitas Harderwijk trainers en coaches