Unitas verslaat AW.DTV in uitverkochte hal, dinsdag valt beslissing in Amsterdam

Door Marco Jansen - Sporthal De Sypel was met 800 toeschouwers tot de laatste plaats uitverkocht, zelfs op de vloer stonden de supporters. In een uitzinnige ambiance lieten de korfballers van Unitas weer zien waardoor ze in 2022 de Korfbal League bereikten. Met een enorme hoeveelheid energie werd AW.DTV het eigen spel onmogelijk gemaakt: 20-18. Unitas dwong hiermee een beslissende derde wedstrijd af, komende dinsdag in Amsterdam.

Afgezien van de openingsfase, toen AW.DTV binnen 2 minuten een 1-2 voorsprong nam, waren de doelpunten zaterdagavond duur en moesten vooral de bezoekers tot het uiterste gaan

Unitas hoefde iets minder hard te werken voor de kansen en stond na 8 minuten op een 4-2 voorsprong. Toch waren er ook veel fases van eenschotsaanvallen doordat beide teams elkaar zowel in het voorveld als in de korfzone onder druk zetten. Unitas kwam door Noah Bijsterbosch en Mike van Boven na een kwartier met 8-4 voor. Met name de treffer van Bijsterbosch, een achterwaartse doorloopbal, was spectaculair. In deze fase lukte er veel bij de thuisploeg, waar AW.DTV duidelijk zoekende was. Mick Snel vond met twee strafworpen de aansluiting terug. Unitas had optisch een licht overwicht, maar AW.DTV slaagde er in het verschil op twee punten te houden. Toen Mick Snel bij 11-10 de aansluiting weer maakte, zorgde invaller Thomas Hoekstra van afstand voor de 12-10 ruststand.

Unitas tegen AW DTV 30 maart 2024 foto Jan Hoekstra
 
Dode punt
De tweede helft hielden de teams elkaar in de greep en vielen er 7 minuten geen doelpunten. Cedric Pardieck was de eerste die de ban doorbrak namens de bezoekers en toen Sterre Leider er 9 minuten in de tweede helft 12-14 van maakte, moest Unitas met een antwoord komen.

Aanvoerder Mike van Boven hielp zijn team met een vrije bal over het dode punt heen en produceerde in vijf minuten nog drie doelpunten: 17-15. Daarmee lag het momentum weer aan Harderwijkse kant.

AW.DTV, dat Jet Hendriks en Ilona van den Berg al van vak had gewisseld omdat beide nauwelijks onder de druk van Sabine Verhoef en Renee Havenaar uitkwamen, moest gaan forceren. Bij Unitas kreeg Laura van Winkoop een gele kaart voor het vasthouden van de bal en werd vervangen door Nena Ellermeijer. Hoekstra speelde Lara Kreikamp vrij achter de korf waarmee Unitas vijf minuten voor tijd op 20-16 kwam. AW.DTV kwam in de laatste minuut nog iets terug, maar de wedstrijd was op dat moment gespeeld.  
 
Kippenvel
De uitverkochte hal zorgde voor kippenveld bij Mike van Boven bij het oplopen door de ballonnenboog, terwijl Sabine Verhoef genoot van het publiek, dat altijd aanwezig bleef en nooit stilviel ook niet in de moeilijke fase. “De club heeft er alles aan gedaan en het publiek stond de hele wedstrijd achter ons. Dit is waar je het voor doet.” 
 
Sabine Verhoef had een belangrijke verdedigende rol tegen eerst Ilona van den Berg en later Jet Hendriks. “Ilona is een goede aanvalster die goed kan schieten. Dan moet je er vol in knallen en dat ging nog beter dan vorige week. De kansen die ze kreeg, miste ze. Toen ze eruit werd gehaald omdat ze niet helemaal uit de verf kwam, voelde dat fijn. Ik had het gevoel dat ik haar goed onder controle had, dus tegen Jet Hendriks was het wel weer schakelen en wennen, maar ook dat ging prima. Ze kwam best wel tot schot, maar het rendement haalde ze niet.”

Plan aangescherpt
Mike van Boven zag dat AW.DTV daar grote problemen mee had. “Sabine was er overal bij en Ilona moest er hard voor lopen. Ik vind het enorm knap dat je op dit niveau kan spelen op haar leeftijd, maar ze kan niet net zo snel zijn als Sabine.”

Van Boven en Verhoef vonden dat Unitas vorige week (toen AW.DTV met 26-25 won na verlenging) wat teveel schoonheidsfoutjes maakte in de verdediging. “Het plan om er vol in te gaan was hetzelfde, we hadden het iets aangescherpt. Het moest een stukje beter omdat we ze onder de 20 goals wilden houden. Dat is goed uitgevoerd.”
 
Momentum
Van Boven stond er als aanvoerder op het moment dat het moest. “De eerste helft verloor ik het echt wel van Mick Snel. Hij maakte veel goals uit weinig pogingen, het is een topsporter pur sang. Je kunt hem niet uit de wedstrijd krijgen, fysiek of door te kletsen. Hij blijft gefocust, dat vind ik knap.” Met een vrije bal hielp Van Boven Unitas over het dode punt heen. “Toen wij aanvallend stuk zaten, kon ik iets vaker afronden, ook doordat Thomas Hoekstra sterk inviel onder de korf. Toen vielen ze en dan moet je van het momentum gebruik maken. De tweede helft ging het beter en kon ik wel leveren. Ik scoorde twee keer en daarna nog twee keer. Dat verwacht ik ook van mezelf.”
 
Kantelpunt
Dat was een belangrijk kantelpunt vond Verhoef. De klok werd een extra tegenstander voor AW.DTV. “Toen het verschil vier was, dacht ik: dit moeten we uitspelen en mogen we niet meer weggeven. Ik voelde aan alles dat wij de leiding hadden.”
 
Doordat Unitas er opnieuw in slaagde AW.DTV uit het eigen spel te halen, valt komende dinsdag de beslissing in Amsterdam. Waar Unitas twee keer underdog was, geldt dat nu niet meer, vinden ook Verhoef en Van Boven. “Ik denk niet dat je dat nu nog kan zeggen, we kennen elkaar nu goed en kunnen het elkaar moeilijk maken. Na vorige week hadden we vertrouwen. De rol van underdog ligt ons beter dan favoriet. Dat is nu voorbij, maar we moeten wel bij onszelf blijven. We zullen weer moeten leveren en dan ligt het in het midden.”
 
Tweede Play off om promotie naar Korfbal League Unitas – AWDTV 20-18 (12-10).
Scores Unitas: Mike van Boven 6, Noah Bijsterbosch 4, Sabine Verhoef 3, Daan Reijgersberg 3, Renee Havenaar 1, Laura van Winkoop 1, Thomas Hoakstra 1, Lara Kreikamp 1.
 
Scores AW.DTW: Mick snel 5 (2), Cedric Pardieck 4 (1), Sterre Leider 3, Ilona van den Berg 2 (1), Annelotte Roozeboom 2, Jesper Smit 1, Jim Snel 1.

Unitas tegen AW DTV 30 maart 2024